Sistemde Neyi Yükseltmeliyim?

Enes C.

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
RX5700XT Ekran Kartı
A320Mk Anakart
Ryzen 5 5600 İşlemci
16 Gb Ram
512Gb M2 SSD
sistemine sahibim iyi bir performans artışı için ilk başta burda neyi yükseltmeliyim?

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
Sorunun cevabı oyun tercihlerinize, beklediğiniz performansa, bütçeye ve kullanacağınız monitöre göre değişir.

Öncelikli olarak 1080P çözünürlükte kullanıyorsanız bile ekran kartını yükseltmenizi tavsiye ederim. 2K monitör ve çözünürlük kullanıyorsanız mutlaka önce kartı yükseltin. Tabii PSU meselesi de devreye girebilir tüketilen güce bağlı, PSU bilgisi vermemişsiniz.
AM4 kalacaksanız ve bütçe kısıtlıysa anakartı B550 veya X570 yapabilirsiniz, sıfır olmazsa bütçeye göre 2. el bakılabilir.
2x 16 GB yapmanızı öneririm. Çünkü artık güncel oyunlarda 32 GB RAM olması performans farkı yaratabiliyor.

KS

Enes C.

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Sorunun cevabı oyun tercihlerinize, beklediğiniz performansa, bütçeye ve kullanacağınız monitöre göre değişir.

Öncelikli olarak 1080P çözünürlükte kullanıyorsanız bile ekran kartını yükseltmenizi tavsiye ederim. 2K monitör ve çözünürlük kullanıyorsanız mutlaka önce kartı yükseltin. Tabii PSU meselesi de devreye girebilir tüketilen güce bağlı, PSU bilgisi vermemişsiniz.
AM4 kalacaksanız ve bütçe kısıtlıysa anakartı B550 veya X570 yapabilirsiniz, sıfır olmazsa bütçeye göre 2. el bakılabilir.
2x 16 GB yapmanızı öneririm. Çünkü artık güncel oyunlarda 32 GB RAM olması performans farkı yaratabiliyor.
600 w psu kullanıyorum 1080p kullanıcısıyım bende anakartı yükseltip 4 adet ram e geçmeyi düşünüyordum ama ekran kartları pahalı gibi geldi ne önerirsiniz bulabilirsem temiz 2. el alabilirim dediğinizi..

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
Tercih ettiğiniz oyunlara NVidia seçebilirsiniz. DLSS kullanacaksanız çok işinize yarar.

Eğer rekabetçi oyunda DLSS olmadan oynarım derseniz AMD kart daha ucuza daha güçlü saf performans veriyorsa onu seçmek daha mantıklı hale gelebilir. Oyun tercihinize göre seçim yapmanız daha akılcı gibi.

Son olarak bazı oyunlar Nvidia, bazıları AMD'ye göre optimize edilmiş olabiliyor. Genel olarka kafa kafaya performansları olsa da bazı oyunlarda biri diğerini geçiyor. Fiyat farkı azsa ben şahsi olarak Nvidia derim. Nvidia tarafında daha az sorunla karşılaştığım için böyle diyorum (neredeyse hiç sorun yaşamadım).

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
Kendi konunuzu açsanız harika olur. Çünkü konular birbirine geçecek burada.

KS

Enes C.

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim önerileriniz için. ben şuan anakartımı b550ye yükseltme kararı aldım çünkü 5700xt ekran kartımla hiçbir driver ısı gibi sorun yaşamıyorum 6600 veya 3060a geçmenin fps e etkisi olmuyor maalesef ve daha üstüne çıkarsam bütçem yetmeyecek.

yagizzeness

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim önerileriniz için. ben şuan anakartımı b550ye yükseltme kararı aldım çünkü 5700xt ekran kartımla hiçbir driver ısı gibi sorun yaşamıyorum 6600 veya 3060a geçmenin fps e etkisi olmuyor maalesef ve daha üstüne çıkarsam bütçem yetmeyecek.
fps katkısı olmuyo mu ekran kartı değiştirmenin ?

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
Ekran kartı değiştirmenin katkısı elbette olabilir. Zaten yukarıda ilk ekran kartı değişmesi gerektiğini yazdım.

Ne kadarlık bütçesi var ve hangi ekran kartına bakıp pahalı dediğini bilmiyorum. Pek ayrıntı vermeden soru sorduğu için yanıt veremiyorum. 3060 dahi pahalı geldiyse o zaman yapacak bir şey yok, yani bütçesi oldukça kısıtlı diye tahmin yürütebiliriz. 2. el piyasasını araştırıp ucuza bulsa 3000 serisi zaten çoğunlukla mining kartlarıdır.

Kullandığı işlemciye uyacak ekran kartları 3060ti, 3070, 4060ti... Ancak bütçeye uygun kart bulmasında mesele.
Bir de 3000 serisi kart alacak olursa mining yapılmamış kart parmakla sayılıdır ve mining yapılmamış kartı bulması daha büyük mesele. Neredeyse %99 üzerinde hemen herkes mining yapmıştır.

KS

Enes C.

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Öneride bulunan arkadaşlar rx6600 ve 3060 önerdiler sağolsunlar ama bu iki kartı benim şuanki 5700xt ile karşılaştırınca fps farkı neredeyse yok kafa kafaya olan kartlar. bunun için masraf ve uğraş yapmaya şuanlık gerek yok...

Ekran kartı değiştirmenin katkısı elbette olabilir. Zaten yukarıda ilk ekran kartı değişmesi gerektiğini yazdım.

Ne kadarlık bütçesi var ve hangi ekran kartına bakıp pahalı dediğini bilmiyorum. Pek ayrıntı vermeden soru sorduğu için yanıt veremiyorum. 3060 dahi pahalı geldiyse o zaman yapacak bir şey yok, yani bütçesi oldukça kısıtlı diye tahmin yürütebiliriz. 2. el piyasasını araştırıp ucuza bulsa 3000 serisi zaten çoğunlukla mining kartlarıdır.

Kullandığı işlemciye uyacak ekran kartları 3060ti, 3070, 4060ti... Ancak bütçeye uygun kart bulmasında mesele.
Bir de 3000 serisi kart alacak olursa mining yapılmamış kart parmakla sayılıdır ve mining yapılmamış kartı bulması daha büyük mesele. Neredeyse %99 üzerinde hemen herkes mining yapmıştır.
Para biriktirip 6700 veya 6750xt alıcam ama öncelik olarak anakartı değişmek istiyorum yoksa tabiki katkısı var ama 3060 veya 6600 için katkı yok maalesef

yagizzeness

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Öneride bulunan arkadaşlar rx6600 ve 3060 önerdiler sağolsunlar ama bu iki kartı benim şuanki 5700xt ile karşılaştırınca fps farkı neredeyse yok kafa kafaya olan kartlar. bunun için masraf ve uğraş yapmaya şuanlık gerek yok...

Para biriktirip 6700 veya 6750xt alıcam ama öncelik olarak anakartı değişmek istiyorum yoksa tabiki katkısı var ama 3060 veya 6600 için katkı yok maalesef
6600 ve 5700 arasında bir kere seri farkı var + ama fps farkı da %10 civarlarında diye biliyorum sizin bileceğiniz iş açıkçası

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
Eğer benzer fiyatlara bulabilirseniz 7700XT de bakabilirsiniz. En azından daha güncel bir kart.

IV.PALADADDY

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
821
anakart + 500gb ssd guncellemesi daha sonra para gecince 6700xt veya 6750xt sizin icin tam yerinde olur. hem ham gucu iyi hem de vram 12gb olmasi harikulade. model olarak asus dual oneririm 2 fanli olmasina ragmen sogutma blogu cok kalindi 1 yil kadar kullandim cok memnun kalmistgim. 60 derece ustune cikmiyordu kart.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri