Yardım Sıvı Soğutma Montajı

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
Bir de bu tarz PSU SATA kablosuna bağlantı kurulan ARGB kontrolcüler de oluyor. Ancak bunları anakart üzerinden kontrol etmeniz mümkün olmaz. Kumandasıyla kontrolü mümkün oluyor. Benzerleri piyasada epeyce var. Ancak onun yerine anakart değiştirmek daha mantıklı gibi.

Yine de bakmak isterseniz bağlantısı:

KS

dabanca1818

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Bir de bu tarz PSU SATA kablosuna bağlantı kurulan ARGB kontrolcüler de oluyor. Ancak bunları anakart üzerinden kontrol etmeniz mümkün olmaz. Kumandasıyla kontrolü mümkün oluyor. Benzerleri piyasada epeyce var. Ancak onun yerine anakart değiştirmek daha mantıklı gibi.

Yine de bakmak isterseniz bağlantısı:
Böyle birşey maliyet açısından oldukça güzel ama dezavantjı anakarttan kontrol edemiyorsun ayrıca anakartımı değiştirirsem hem 4 pinli girişe kasa fanlarımı hemde 3 pinli girişe sıvı soğutmamın fanlarını takıp kontrol edebilirim bence anakart değişimi daha mantıklı size zahmet bana A520M K v2 ile hemen hemen aynı fiyatlarda A520M K v2 mi satıp 2. El alabileceğim CPU OPT CPU FAN SYS FAN RGB HEADER DLED 12v RGB soketlerini
Destekleyen bir anakart önerirmisiniz

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
Böyle birşey maliyet açısından oldukça güzel ama dezavantjı anakarttan kontrol edemiyorsun ayrıca anakartımı değiştirirsem hem 4 pinli girişe kasa fanlarımı hemde 3 pinli girişe sıvı soğutmamın fanlarını takıp kontrol edebilirim bence anakart değişimi daha mantıklı size zahmet bana A520M K v2 ile hemen hemen aynı fiyatlarda A520M K v2 mi satıp 2. El alabileceğim CPU OPT CPU FAN SYS FAN RGB HEADER DLED 12v RGB soketlerini
Destekleyen bir anakart önerirmisiniz
Kasanız ATX anakartlara uygun mu, yoksa daha küçük olan mATX anakart şart mı?
Kasanın yapısını söyleyebilirseniz iyi olur.

KS

dabanca1818

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Gamx Gamework Gamx Dynamic 4X12 Rgb 600W 80+ Bronz Temperli Cam Mesh Panel Kasa

Attığım linke göre kasam ATX sanırsam

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
KS

dabanca1818

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
mATX anakartlarda bazı portlar pek bulunmadığı için ATX önerebilirim. Ondan dolayı sordum. Bir kaç modele detaylı şekilde bakıp emin olduğum modelleri yazarım birazdan.
Neden sorduğunuzu zaten anlamıştım açıkladığınız için çok teşekkür ederim bana vaktinizi ayırdığınız içinde çok teşekkür ederim önerilerinizi bekliyorum.

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
ATX:
MPG Gaming Plus B550
MSI Pro B550-VC
MSI Gaming B550
Asus Tuf B550
Asus Prime-Plus B550

mATX:
Hem pompa için hem Argb için portları bulunan mATX anakart buldum :D
MSI B550M PRO-VDH
(Diğer giriş seviye olan MSI mATX anakartlarda pompa portuna denk gelemedim)

Argb var ama Pompa portu bulunmayanlar:
Asus TUF GAMING B550M-PLUS
Asus Prime B550M-K
Asus Prime B550M-A
Tabii bu ürünlerde ek olarak CPU fan ve CPU OPT bulunuyor. OPT olanı alternatif fan için hazırlanmış ancak pompayı buraya bağlayabilirsiniz ama bu pompa için tasarlanmış port değildir. Tabii sıvı soğutma yine de çalışacaktır, yine de yukarıdaki pompa için portu bulunan anakartlar tercih sebebi olmalı.

Tüm marka ve modelleri inceleyemedim. Mümkün olduğunca uygun fiyatlı olması açısından giriş seviye veya orta seviye anakartlara baktım.

NOT: Bir çoğunda eski tip 4 pinli RGB portları bulunuyor ve buradaki listede adı geçen tüm anakartlarda Gen 2 ARGB yani 3 pinli portları da bulunuyor.

Son düzenleme:
KS

dabanca1818

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
ATX:
MPG Gaming Plus B550
MSI Pro B550-VC
MSI Gaming B550
Asus Tuf B550
Asus Prime-Plus B550

mATX:
MSI B550M PRO-VDH

Asus Prime B550M-K
Asus Prime B550M-A
Tabii bu ürünlerde ek olarak CPU fan ve CPU OPT bulunuyor. OPT olanı alternatif fan için hazırlanmış ancak pompayı buraya bağlayabilirsiniz ama bu pompa için tasarlanmış port değildir. Tabii sıvı soğutma yine de çalışacaktır, yine de yukarıdaki pompa için portu bulunan anakartlar tercih sebebi olmalı.

Tüm marka ve modelleri inceleyemedim. Mümkün olduğunca uygun fiyatlı olması açısından giriş seviye veya orta seviye anakartlara baktım.

NOT: Bir çoğunda eski tip 4 pinli RGB portları bulunuyor ve buradaki listede adı geçen tüm anakartlarda Gen 2 ARGB yani 3 pinli portları da bulunuyor.
Çok teşekkür ederim en uyguj fiyatlı 2. El modelimiz B550 galiba peki marka çok farkedermi şimdi atx alırım birde kasaya olmaz ise ne yapıcam kasanın açıklamasındada atx yazıyor ama güvenemedim pek.

KS

dabanca1818

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Çok teşekkür ederim en uyguj fiyatlı 2. El modelimiz B550 galiba peki marka çok farkedermi şimdi atx alırım birde kasaya olmaz ise ne yapıcam kasanın açıklamasındada atx yazıyor ama güvenemedim pek.
Marka çok
ATX:
MPG Gaming Plus B550
MSI Pro B550-VC
MSI Gaming B550
Asus Tuf B550
Asus Prime-Plus B550

mATX:
MSI B550M PRO-VDH

Asus Prime B550M-K
Asus Prime B550M-A

Marka Çok Farkediyormu Kasamın ATX Olup Olmadığını Nasıl aanlayacağım

kihei

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
166
RGB konusunda yorum yapmayacağım ama pump pini olmayan anakartlara sıvı soğutma montajı hakkında çok yanlış bilgiler verilmiş .

Sıvı soğutma pompaları her zaman maksimum güçte çalışmak üzere yapılmıştır. Sıvı soğutmanın kablosunu cpu fan 1'e takıp direkt maksimuma alın.
Sıvı soğutmanın fanlarını ise sys fan 1'e takın ve sıcaklık ayarını cpu'ya göre yapın ki cpunun ısısına göre çalışsın

KS

dabanca1818

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Marka çok
ATX:
MPG Gaming Plus B550
MSI Pro B550-VC
MSI Gaming B550
Asus Tuf B550
Asus Prime-Plus B550

mATX:
MSI B550M PRO-VDH

Asus Prime B550M-K
Asus Prime B550M-A

Marka Çok Farkediyormu Kasamın A
RGB konusunda yorum yapmayacağım ama pump pini olmayan anakartlara sıvı soğutma montajı hakkında çok yanlış bilgiler verilmiş .

Sıvı soğutma pompaları her zaman maksimum güçte çalışmak üzere yapılmıştır. Sıvı soğutmanın kablosunu cpu fan 1'e takıp direkt maksimuma alın.
Sıvı soğutmanın fanlarını ise sys fan 1'e takın ve sıcaklık ayarını cpu'ya göre yapın ki cpunun ısısına göre çalışsın
bazılarıda tam tersi cpu fan a sıvı soğutmanın fanlarını tak ve ısıya göre çakışsın diyor

kihei

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
166
bazılarıda tam tersi cpu fan a sıvı soğutmanın fanlarını tak ve ısıya göre çakışsın diyor
Yanlış diyor. Sıvı soğutma pompası ısıya göre çalıştırılmaz. Geçen bir yakınımın bilgisayarında oyun oynuyordum sıcaklıkları kontrol edeyim dedim onun sıvı soğutması da aynı şekilde takılmış, işlemci sıcaklığı 53 iken bir anda 61e fırlıyor sonra geri iniyor devamlı olarak. Bunun sebebi pompanın işlemci sıcaklığına göre çalıştırılması. Fan işlemci sıcaklığına göre çalıştırılır pompa değil.

omerlutfiulker

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
482
Merhaba. Tüm konuyu okumak uzun olucak sorunu çözebildiniz mi?

Aradığım yorum. Pomba devirli çalışmalı ki sistemdeki sıvı devirdaim yapsın azalip yavaslayan pompa olursa sistemi nasıl sogutacak

KS

dabanca1818

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Yanlış diyor. Sıvı soğutma pompası ısıya göre çalıştırılmaz. Geçen bir yakınımın bilgisayarında oyun oynuyordum sıcaklıkları kontrol edeyim dedim onun sıvı soğutması da aynı şekilde takılmış, işlemci sıcaklığı 53 iken bir anda 61e fırlıyor sonra geri iniyor devamlı olarak. Bunun sebebi pompanın işlemci sıcaklığına göre çalıştırılması. Fan işlemci sıcaklığına göre çalıştırılır pompa değil.
Bendedr aynısı oluyor bazen oyundayken 45 iken 50 iken bir anda 60’üzerine çıkıp sonra yavaş yavaş iniyor ara sıra oluyoe bu ne yapmam lazım?

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
Fan devrine göre pompanın çalışmasından bahseden mi olmuş?
Anakartta pompa portunun olmamasından bahsediyorduk sanıyordum. Bir de mevcut anakartta pompa kablosunun takılma meselesi vardı ve sıvı soğutmanın soğutamaması üzerine konu öyle ilerledi. Sonradan düzeldiğini söyledi ve RGB portuna veya RGB için HUB alma meselesine kaydı konu.
Aradığım yorum. Pomba devirli çalışmalı ki sistemdeki sıvı devirdaim yapsın azalip yavaslayan pompa olursa sistemi nasıl sogutacak
Teşhisi yanlış yerden koymuşsunuz. Ya da bizler yanlış izlenim vermişiz. Her neyse olay şu:

Konuda yazılanlarda mesele anakartta pompa portunun olup olmamasıyla alakalı.
Pompanın devrinin CPU sıcaklığına göre fan gibi hızlanıp yavaşlamasından bahsettiğimi hatırlamıyorum.

Pompa dönüş hızından bahsettim ancak bu sizin anladığınız şekilde değil. Olması gereken devirde çalışmadığı zaman sıvı soğutma soğutamaz demiştim. Burayı karıştırmış olabilirsiniz. Bir yanlış anlama olduğu kesin.

omerlutfiulker

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
482
pompa %100 calısmalı onu kast ettım dedıgın gıbı pompa soketı %100 ayarlanmalı yani onu destekledım anakart degısımıne gıdılmeyecekse

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
pompa %100 calısmalı onu kast ettım dedıgın gıbı pompa soketı %100 ayarlanmalı yani onu destekledım anakart degısımıne gıdılmeyecekse
Bu hatalı bilgi. Pompanın devrinde de farklılıklar ve çeşitli modlar olabiliyor.

Benim kullandığım Corsair kontrolünde 3 tane mod var: Sessiz, Normal, Ekstreme. Üçünde de tam kapasitede çalışmıyor. Bakıyorum çalışma hızlarına hepsi farklı farklı.
Sessizde (sistem boştayken) 2200-2300 RPM aralığında,
Normalde 2400-2450 aralığında,
Extremede 2650 civarında.

Bunlar sistem boştayken pompa hızları ve sıcaklıklar artınca bir tık daha hızında değişim olabiliyor. Pompa belli bir devirin üzerinde ve aslında yüksek hızda çalışmalı burası kesin, sanırım bunu demek istediniz.

omerlutfiulker

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
482
Bu hatalı bilgi. Pompanın devrinde de farklılıklar ve çeşitli modlar olabiliyor.

Benim kullandığım Corsair kontrolünde 3 tane mod var: Sessiz, Normal, Ekstreme. Üçünde de tam kapasitede çalışmıyor. Bakıyorum çalışma hızlarına hepsi farklı farklı.
Sessizde (sistem boştayken) 2200-2300 RPM aralığında,
Normalde 2400-2450 aralığında,
Extremede 2650 civarında.

Bunlar sistem boştayken pompa hızları ve sıcaklıklar artınca bir tık daha hızında değişim olabiliyor. Pompa belli bir devirin üzerinde ve aslında yüksek hızda çalışmalı burası kesin, sanırım bunu demek istediniz.
kardeşim konuyu uzattın da uzattın cılkını cıkardın.
Adamın anakartında pump fan yok ne yapcak sıvı sogutmayı sokup atın mı ? senın anakartında pump fan olması ve sıvı sogutmanda uygulama destgı ıle modlar olması bu adamın ne işine yarıyacak .
ben çözüm sunan arkadasın çözumune katıldım . yok söyle yok boyle dıyerek kafa karıstırmanın olayı dallayıp budaklamamanın manası var mı ?

omerlutfiulker

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
482
--------------------------------------------------------------------
Hususi kontorl etmek için msi ccenter indirip baktım
sıvı sogutmamın poması evamlı şekilde 2100 devir üzerinde çalışmakta

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
kardeşim konuyu uzattın da uzattın cılkını cıkardın.
Adamın anakartında pump fan yok ne yapcak sıvı sogutmayı sokup atın mı ? senın anakartında pump fan olması ve sıvı sogutmanda uygulama destgı ıle modlar olması bu adamın ne işine yarıyacak .
ben çözüm sunan arkadasın çözumune katıldım . yok söyle yok boyle dıyerek kafa karıstırmanın olayı dallayıp budaklamamanın manası var mı ?
Konuyu bu hale getiren sizin yanlış anlamış olmanızdı. Açıklama yapınca cılkını ben çıkardım, hadi öyle olsun bakalım. Biri alttan almalı o ben olayım ve sizin için öyle birşey demeyeceğim. Verilen bilgiye yanlışlama yapıyorsunuz ama yanlış anlama üzerine.

--------------------------------------------------------------------
Hususi kontorl etmek için msi ccenter indirip baktım
sıvı sogutmamın poması evamlı şekilde 2100 devir üzerinde çalışmakta
Normal modda Pump RPM 2450 civarında
1752504083143.png

Sessiz modda Pump RPM 2250 civarında
1752504105056.png

Extreme modda Pump RPM 2650 civarında
1752504247511.png

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri