Sıvı Soğutma vs. Hava Soğutma hangisini tercih etmeliyim?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ozkanfe

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
14
Cvp: Sıvı Soğutma vs. Hava Soğutma hangisini tercih etmeliyim?

Sıvı soğutmanın ne tür bakımı oluyor tam olarak anlamadım ama muhtemelen radyatör tozu temizliğidir.Bu da rutin kasa temizliğidir komresörünüz varsa problem yok.Bunun dışında herhangi bir bakım onarım tıkanma gibi bir durum yok.Ben 2 yıldır corsair h100i kullanıyorum henüz bir sorunla karşılaşmadım ki 3 yıl daha garantisi var.Hava soğutmaya göre daha sessiz ve performanslıdır.
Tavsiyem corsair tercih etmeniz bir tık pahalı olabilir ama 5 yıl kafanız rahat kullanırsınız en ufak bir sorunda corsair global sıfırıyla veya bir üst modeliyle değişim yapıyor.

KS

Kaymakomer69

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ozkanfe' Alıntı:
Sıvı soğutmanın ne tür bakımı oluyor tam olarak anlamadım ama muhtemelen radyatör tozu temizliğidir.Bu da rutin kasa temizliğidir komresörünüz varsa problem yok.Bunun dışında herhangi bir bakım onarım tıkanma gibi bir durum yok.Ben 2 yıldır corsair h100i kullanıyorum henüz bir sorunla karşılaşmadım ki 3 yıl daha garantisi var.Hava soğutmaya göre daha sessiz ve performanslıdır.
Tavsiyem corsair tercih etmeniz bir tık pahalı olabilir ama 5 yıl kafanız rahat kullanırsınızk en ufak bir sorunda corsair global sıfırıyla veya bir üst modeliyle değişim yapıyor.
Usta peki 360mm olması lazım diyorlar en düşük doğru mu

ozkanfe

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
14

Ona birşey diyemem ama 360'lık olması gerektiğini ilk defa duyuyorum.Çoğu kasaya sığmıyor bile 360mm.Tabi bütçe ve kasa elverişliyse büyük olanı almak tabi ki daha avantajlıdır.Bendeki arızalansa muhtemelen 360'lık modele geçerim.Hem radyatör büyüyor hem +1 fan.Kampanyaları takip ederseniz oem ürünlerde güzel indirimler oluyor.
Mesela dün bir ilan gördüm corsair h150i elite capellıx, beyaz sarı sitede param güvende ile sıfır değişim ürünü 1700tlye satıldı.Siyahı amazonda 2200tl idi en son.
Bu arada corsairda h100:240mm h115:280mm h150:360mm modellerdir.
Tabi diğer markalara da bakabilirsiniz.Ama sıvı soğutma sıkıntılıdır diye birşey yok.

Sizin kasanın kendi sitesinde üstte 120mm veya 240mm, önde 120,240 veya 360mm destekliyor.Yani 360mm alırsanız üste montaj şansınız yok kasanın ön tarafına montajlamak zorundasınız.

KS

Kaymakomer69

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
RE: Cvp: Sıvı Soğutma vs. Hava Soğutma hangisini tercih etmeliyim?

ozkanfe' Alıntı:
Ona birşey diyemem ama 360'lık olması gerektiğini ilk defa duyuyorum.Çoğu kasaya sığmıyor bile 360mm.Tabi bütçe ve kasa elverişliyse büyük olanı almak tabi ki daha avantajlıdır.Bendeki arızalansa muhtemelen 360'lık modele geçerim.Hem radyatör büyüyor hem +1 fan.Kampanyaları takip ederseniz oem ürünlerde güzel indirimler oluyor.
Mesela dün bir ilan gördüm corsair h150i elite capellıx, beyaz sarı sitede param güvende ile sıfır değişim ürünü 1700tlye satıldı.Siyahı amazonda 2200tl idi en son.
Bu arada corsairda h100:240mm h115:280mm h150:360mm modellerdir.
Tabi diğer markalara da bakabilirsiniz.Ama sıvı soğutma sıkıntılıdır diye birşey yok.

Sizin kasanın kendi sitesinde üstte 120mm veya 240mm, önde 120,240 veya 360mm destekliyor.Yani 360mm alırsanız üste montaj şansınız yok kasanın ön tarafına montajlamak zorundasınız.

kasam kaç destekliyor anlamadım birde 240 destekliyorsa 240 yeter mi sence alacağım çünkü

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Sıvı soğutmalardaki kısa vadede tek bakımı radyatör ile fanları arasındaki biriken toz. Bunu her yıl temizlemezseniz zamanla performans düşüşleri ve toz çamurlaşması gibi dertleriniz olur. Ortamınızdaki tozlaşmaya bağlı maksimum 2 yıl temizlemeden kullanılmasını öneririm. Uzun vadedeki bakım olayına gelirsek ortalama 5 yıl içinde ürünün kalitesi ve işlemci sıcaklığına bağlı değişir sıvıda azalma olabilir, buda ürünün ilk gün ki gibi performans göstermemesine yol açar. Bu durumda sıvı değişimi genelde yapılır ama ürün garantisi dolmadan servise verirseniz bakımları için en az 3-4 yıl daha kullanabilirsiniz. Bunlar dışında bir durum yok. Özetle para varsa sıvı soğutma almakta bir problem yok ama 120mm kesinlikle önermem. Minimum bu işlemci için 240mm ürün almalısınız. Marka olarak öyle şu marka şu model gibi düşüncelere girmeyin. F/P oranına kaliteden taviz vermeden dikkat etmeniz yeterlidir. Piyasada pek çok bu işte iyi marka var.

NOT : Kasanızın 120/240/360mm radyatör desteği var ön panelde.

KS

Kaymakomer69

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

ugur.gozaydin' Alıntı:
Sıvı soğutmalardaki kısa vadede tek bakımı radyatör ile fanları arasındaki biriken toz. Bunu her yıl temizlemezseniz zamanla performans düşüşleri ve toz çamurlaşması gibi dertleriniz olur. Ortamınızdaki tozlaşmaya bağlı maksimum 2 yıl temizlemeden kullanılmasını öneririm. Uzun vadedeki bakım olayına gelirsek ortalama 5 yıl içinde ürünün kalitesi ve işlemci sıcaklığına bağlı değişir sıvıda azalma olabilir, buda ürünün ilk gün ki gibi performans göstermemesine yol açar. Bu durumda sıvı değişimi genelde yapılır ama ürün garantisi dolmadan servise verirseniz bakımları için en az 3-4 yıl daha kullanabilirsiniz. Bunlar dışında bir durum yok. Özetle para varsa sıvı soğutma almakta bir problem yok ama 120mm kesinlikle önermem. Minimum bu işlemci için 240mm ürün almalısınız. Marka olarak öyle şu marka şu model gibi düşüncelere girmeyin. F/P oranına kaliteden taviz vermeden dikkat etmeniz yeterlidir. Piyasada pek çok bu işte iyi marka var.

NOT : Kasanızın 120/240/360mm radyatör desteği var ön panelde.

Öncelikle ön panelde derken neresinde yani yukarıya koyma ihtimalim yok mu ikinciside bu soğutucu sence işimi görür mü https://www.amazon.com.tr/dp/B08G1Q1FHM/ref=asc_df_B08Q86DSTX1646488800000/?tag=akakcetr-21&creative=380333&creativeASIN=B08Q86DSTX&linkCode=asn&th=1&psc=1

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Kasanızın kendi sayfasında ASTRO DOWNLOAD bölümünden userguide olan PDF dökümanı indirirseniz 10 numaralı bölümde Water Cooling yani sıvı soğutma montaj yerleri ve desteklerini görebilirsiniz.

Ayrıca bu bıraktığınız ürün 280mm uyumsuz yani.

KS

Kaymakomer69

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

ugur.gozaydin' Alıntı:
Kasanızın kendi sayfasında ASTRO DOWNLOAD bölümünden userguide olan PDF dökümanı indirirseniz 10 numaralı bölümde Water Cooling yani sıvı soğutma montaj yerleri ve desteklerini görebilirsiniz.

Ayrıca bu bıraktığınız ürün 280mm uyumsuz yani.

Peki 240mm sıvı soğutucda en kalitelisini alıp üste taksam işimi görür mü görürsede önerdiğin marka var mı

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Üstte soğutucu montajı yapmanıza kasanız resmi olarak destek vermiyor. Söylediğim bağlantıdan bakmadınız mı?

ss.png

240mm bir ürün işinizi görür ama üstte takamazsınız.

Önerdiğim belli bir marka yok ama fiyata göre o bütçede kaliteden taviz vermeden ürün öneriyorum genelde. Bütçenize bağlı bir durum özetle.

Şuan indirimde olduğu için bütçenizi bilmeden 360mm olarak Corsair iCUE H150i Elite Capellix 360mm - 2.299 TL fiyata bu ürünü önerebilirim.

ozkanfe

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
14

Ben yanıltmış olabilirim ama görselde üst tarafın desteklediği görülüyor.Ama kılavuzda desteklemiyormuş.Küçük bir kasa almışsın biraz sıkıntı.Ekran kartını da dikkatli seçmek lazım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
ozkanfe' Alıntı:
Ben yanıltmış olabilirim ama görselde üst tarafın desteklediği görülüyor.Ama kılavuzda desteklemiyormuş.Küçük bir kasa almışsın biraz sıkıntı.Ekran kartını da dikkatli seçmek lazım.

Fan montaj yerleri ihtimal dahilinde izin verir ama anakart ve RAM ile çakışacaktır %99 o yüzden izin vermiyordur.

KS

Kaymakomer69

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

ozkanfe' Alıntı:

Ekran kartı rog strix 3080 10gb ön panele koysam sıvı soğutucuyu orada da kasanın kendi 3 tane fanı var sizce çözümü var mı yeni kasa mı almak zorundayım ve kasa atar mısın 2kyı geçmeyecek şekilde

ugur.gozaydin' Alıntı:
Üstte soğutucu montajı yapmanıza kasanız resmi olarak destek vermiyor. Söylediğim bağlantıdan bakmadınız mı?

ss.png

240mm bir ürün işinizi görür ama üstte takamazsınız.

Önerdiğim belli bir marka yok ama fiyata göre o bütçede kaliteden taviz vermeden ürün öneriyorum genelde. Bütçenize bağlı bir durum özetle.

Şuan indirimde olduğu için bütçenizi bilmeden 360mm olarak Corsair iCUE H150i Elite Capellix 360mm - 2.299 TL fiyata bu ürünü önerebilirim.

Ön panele koyduğum zaman orada 3 tane fan var bir sıkıntı olur mu acaba bi çözümü yoksa yeni kasa olarak 2k yı geçmeyecek şekilde ne alabilirim ekranımda rog 3080 oc ekran kartım

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

O fanları sökersiniz üst ve arka tarafa alırsınız 1 fan boşa çıkar. Ancak şöyle bir sıkıntı var kartınız 31.85cm uzunluğunda ve kasanız 36cm ekran kartı desteği sunuyor maksimumda. Soğutucu için 4cm kadar boş alan kalıyor. 360mm soğutucu fan dahil 5.2cm kalınlığında yani eğer soğutucu montajı dahil ekran kartına 36cm sınır verdilerse sorun yok ama soğutucu montajı hariç 36cm uzunluk dedilerse 5.2cm kalınlık çıkınca ekran kartı için size 30.8cm ekran kartı desteği veriyor. Yani bu bilgi verilmediği için biraz riske gireceksiniz gibi duruyor.

ozkanfe

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
14

Kasanın uzunluğuna 35 cm diye geçiyor.Senin sadece ekran kartı 32cm.Kasa seçimin yanlış olmuş.Sıkıntılı bir montaj olur ama sadece sıvı soğutma takarsan 3.fanı takmazsan yine kurtarmaz bence ama daha iyi bilen arkadaşlar yardımcı olsun.
Tavsiyem yerinde olsam o kartla o işlemciyi o kasaya koymazdım yazık.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Kasayı aldınız mı? Almadıysanız öneri yapalım.

KS

Kaymakomer69

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

ugur.gozaydin' Alıntı:
O fanları sökersiniz üst ve arka tarafa alırsınız 1 fan boşa çıkar. Ancak şöyle bir sıkıntı var kartınız 31.85cm uzunluğunda ve kasanız 36cm ekran kartı desteği sunuyor maksimumda. Soğutucu için 4cm kadar boş alan kalıyor. 360mm soğutucu fan dahil 5.2cm kalınlığında yani eğer soğutucu montajı dahil ekran kartına 36cm sınır verdilerse sorun yok ama soğutucu montajı hariç 36cm uzunluk dedilerse 5.2cm kalınlık çıkınca ekran kartı için size 30.8cm ekran kartı desteği veriyor. Yani bu bilgi verilmediği için biraz riske gireceksiniz gibi duruyor.

Anladım usta kasam eski kasaydı zaten kasa değişikliği gerek anlaşılan büyük ferah bir kasa atabilir misin

ozkanfe

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
14

Alacaksan fanların uyumlu olması açısından sıvı soğutmayla kasanı aynı marka almanı tavsiye ederim.

KS

Kaymakomer69

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

ugur.gozaydin' Alıntı:
Kasayı aldınız mı? Almadıysanız öneri yapalım.

Yok reis kasa eski pcden kalma kurtarır dedi bir kaç kişi beni kandırdılar yani şimdi kasa bakıyorum kasa tavsiyen varsa iyi olur beyaz olursa daha iyi olur

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Eğer kasada RGB varsa uyumlu olması için Corsair markasıyla yani iCUE yazılımıyla MSI ve ASUS ürünlerinden öneri yapacağım başka markada RGB uyumu iCUE ile yok. Yani ya bu 2 markadan ürün önermem gerek RGB varsa kasada yada direkt Corsair olacak RGB varsa tabi. RGB yoksa marka model fark etmez.

Öneri yapacağım 2K bütçeye kadar.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri