Sonradan 3060 Eklemelik APU Sistem Önerisi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
İyi günler arkadaşlar, yakın zamanda Autocad tarzı programlar için tavsiye istemiştim yardımcı olmuştunuz çok sağolun. Fakat abimle oturup konuştuk, 3D çizim yapmayacağını, o yüzden quadro ekran kartı istemediğini söyledi. Biz de APU bir sistem toplayıp (şu anda 2D çizimlerde işini görebilecek), ileride de uygun fiyata indirim ile veya ikinci el 3060, 3060TI veya AMD'nin muadillerinden birini alıp hem iş hem oyun bilgisayarı şeklinde kullanmak istiyoruz. Bütçe 12.000TL, parçalar ileride en az RTX 3060 veya RX 6600 taktığında sıkıntı yapmayacak kalitede olması lazım. Bütçeden 1-2k ekipmanlara harcamayı düşünüyoruz.

Bir de ek olarak soru, R5 3600 ile R5 5600G'yi kıyasladığımız zaman (en yaygın apu ve normal işlemciler olarak), RTX 3060'la oyun performansları arasında gözle görülür farklar olur mu? Yani bu şekilde yapmak mantıklı mı yoksa biraz daha bekleyip bütçeyi ayarlayıp apudan ziyade normal sistem toplamak mı daha mantıklı olur?

Kerimhan

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
223
Cvp: Sonradan 3060 Eklemelik APU Sistem Önerisi

Aşağıdaki sistemi yazılan fiyattan daha uyguna toplayıp alabilirsin herhangi bir ekran kartı eklersen darboğaz yaşamazsın diye düşünüyorum

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
sisou' Alıntı:
İyi günler arkadaşlar, yakın zamanda Autocad tarzı programlar için tavsiye istemiştim yardımcı olmuştunuz çok sağolun. Fakat abimle oturup konuştuk, 3D çizim yapmayacağını, o yüzden quadro ekran kartı istemediğini söyledi. Biz de APU bir sistem toplayıp (şu anda 2D çizimlerde işini görebilecek), ileride de uygun fiyata indirim ile veya ikinci el 3060, 3060TI veya AMD'nin muadillerinden birini alıp hem iş hem oyun bilgisayarı şeklinde kullanmak istiyoruz. Bütçe 12.000TL, parçalar ileride en az RTX 3060 veya RX 6600 taktığında sıkıntı yapmayacak kalitede olması lazım. Bütçeden 1-2k ekipmanlara harcamayı düşünüyoruz.

Bir de ek olarak soru, R5 3600 ile R5 5600G'yi kıyasladığımız zaman (en yaygın apu ve normal işlemciler olarak), RTX 3060'la oyun performansları arasında gözle görülür farklar olur mu? Yani bu şekilde yapmak mantıklı mı yoksa biraz daha bekleyip bütçeyi ayarlayıp apudan ziyade normal sistem toplamak mı daha mantıklı olur?

Ryzen 5000G serisinin çekirdek performansı 3000 serisinden daha başarılı. Bu yüzden G takılı 5000 serisi işlemci almanızda fayda var. Zaten G takısı olmayan işlemcilerde AMD serisinde ekran kartı birimi yani GPU yok. Özetle 3600 ile ekran kartı olmadan görüntü alamazsınız. Önerinizi yapağım.

Sistem 1 : AMD 5600G-MSI B550M-A PRO-KINGSTON 480GB SSD-KINGSTON 8GB RAM - 8.778 TL + Kingston FURY Beast 8 GB DDR4 3200 MHz KF432C16BB/8 - 506 TL = 9.284 TL fiyata bu sistemi alabilirsiniz. Ayrıca yeni gelecek olan GG5 adlı sistemimizi bekleyebilirsiniz. Oda bütçenize uygun iyi bir seçenek olacaktır.
sistem.png

Sistem 2 : Leo APU PRO - 9.937 TL

Sistem 3 : DK-PC-5700G - 11.016 TL - Aşağıdaki bileşen değişimleri ile yazan fiyata alabilirsiniz. 5700G işlemcili sistem bu.
  • Anakart Değiştir : AsRock B550M Pro4 AM4
  • SSD Değiştir : Adata XPG SWORDFISH 500GB NVMe M.2
  • Güç Kaynağı Yükselt : High Power 600W 80+ Bronze ECO

Bu sistemlere ileride RTX 3060 serisi ve RX 6600 serisi GPU 'lar eşlik edebilir. Tabi oyun oynanacaksa bu limit var. Oyun oynanmayacaksa RTX 3090 bile takabilirsiniz amaç iş ise bunda bir sorun yok ama PSU limiti var tabi.

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
ugur.gozaydin' Alıntı:
sisou' Alıntı:

Ryzen 5000G serisinin çekirdek performansı 3000 serisinden daha başarılı. Bu yüzden G takılı 5000 serisi işlemci almanızda fayda var. Zaten G takısı olmayan işlemcilerde AMD serisinde ekran kartı birimi yani GPU yok. Özetle 3600 ile ekran kartı olmadan görüntü alamazsınız. Önerinizi yapağım.

Sistem 1 : AMD 5600G-MSI B550M-A PRO-KINGSTON 480GB SSD-KINGSTON 8GB RAM - 8.778 TL + Kingston FURY Beast 8 GB DDR4 3200 MHz KF432C16BB/8 - 506 TL = 9.284 TL fiyata bu sistemi alabilirsiniz. Ayrıca yeni gelecek olan GG5 adlı sistemimizi bekleyebilirsiniz. Oda bütçenize uygun iyi bir seçenek olacaktır.
sistem.png

Sistem 2 : Leo APU PRO - 9.937 TL

Sistem 3 : DK-PC-5700G - 11.016 TL - Aşağıdaki bileşen değişimleri ile yazan fiyata alabilirsiniz. 5700G işlemcili sistem bu.
  • Anakart Değiştir : AsRock B550M Pro4 AM4
  • SSD Değiştir : Adata XPG SWORDFISH 500GB NVMe M.2
  • Güç Kaynağı Yükselt : High Power 600W 80+ Bronze ECO

Bu sistemlere ileride RTX 3060 serisi ve RX 6600 serisi GPU 'lar eşlik edebilir. Tabi oyun oynanacaksa bu limit var. Oyun oynanmayacaksa RTX 3090 bile takabilirsiniz amaç iş ise bunda bir sorun yok ama PSU limiti var tabi.

Teşekkürler cevap için. Şubat ayının başında almayı düşünüyoruz, GG5'in ne zaman çıkacağı belli olmadığı için bunları değerlendireceğim. Sisteme takabileceğim en yüksek ekran kartı 3060Ti olur muhtemelen. 3060, 6600 ve bunların XT/Ti versiyonları için 600W yeterli olur mu? Ve bu saydığım 4 ekran kartı için 5600G yeterli performansı verir mi yoksa en sonda yazdığınız 5700G'ye mi yönelmeliyim? Bir de üç sistemde de B550M Pro anakart önermişsiniz bunun bir sebebi var mıdır, başka önerebileceğiniz bir anakart var mı veya alternatif olarak? Son olarak, ekran kartı taktığımda başka hiç bir parçasını değiştirmeme gerek yok değil mi uyum sorunu, performans sorunu gibi sorunlar yaşamamak için.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

5600G ile 5700G 'nin grafik tarafı benzer güçte. Yani 2 kartta sadece kendilerinin gücü ile aynı ekran kartı performansını veriyorlar. Harici ekran kartı kombini yapıldığında 5600G ve 5700G yine benzer güçteler ama 5700G +2 fiziksel fazladan çekirdeği ile eğer 3D Render veya Video Render gibi işler yapılacaksa daha mantıklı olur.

Eğer oyun oynanacaksa dediğim gibi bu işlemcilere maksimum 3060 Ti/6600 XT kartlarını öneririm 1080p oyunculuk için. Eğer 2K veya 4K oyunculuk olacaksa o zaman 3080 Ti/3090 kartlarına kadar kullanılabilirler ancak bu işlemcilere o tarz kombinler biraz absürt kaçacaktır.

B550 serisine Ryzen 5000 ailesinin tüm işlemcilerini takabilirsiniz.

600W PSU 3060 Ti/6600 XT gibi kartlara bu işlemciler ile yeterli gelir sorun yok. Ama bütçeniz varsa +50W bile fazla olsa seçiminizi yüksek modelden yana kullanmanızı öneririm.

Eğer 3060 Ti/6600 XT kartı gibi kartlar üzerine çıkılmayacaksa ileride, sonradan alınacak bir ekran kartı eklemesi haricinde bu sistemlerde başka bir bileşeni değiştirmenize gerek yok.

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
RE: Cvp: Sonradan 3060 Eklemelik APU Sistem Önerisi

ugur.gozaydin' Alıntı:
5600G ile 5700G 'nin grafik tarafı benzer güçte. Yani 2 kartta sadece kendilerinin gücü ile aynı ekran kartı performansını veriyorlar. Harici ekran kartı kombini yapıldığında 5600G ve 5700G yine benzer güçteler ama 5700G +2 fiziksel fazladan çekirdeği ile eğer 3D Render veya Video Render gibi işler yapılacaksa daha mantıklı olur.

Eğer oyun oynanacaksa dediğim gibi bu işlemcilere maksimum 3060 Ti/6600 XT kartlarını öneririm 1080p oyunculuk için. Eğer 2K veya 4K oyunculuk olacaksa o zaman 3080 Ti/3090 kartlarına kadar kullanılabilirler ancak bu işlemcilere o tarz kombinler biraz absürt kaçacaktır.

B550 serisine Ryzen 5000 ailesinin tüm işlemcilerini takabilirsiniz.

600W PSU 3060 Ti/6600 XT gibi kartlara bu işlemciler ile yeterli gelir sorun yok. Ama bütçeniz varsa +50W bile fazla olsa seçiminizi yüksek modelden yana kullanmanızı öneririm.

Eğer 3060 Ti/6600 XT kartı gibi kartlar üzerine çıkılmayacaksa ileride, sonradan alınacak bir ekran kartı eklemesi haricinde bu sistemlerde başka bir bileşeni değiştirmenize gerek yok.

Hocam işlemci tarafında çekirdeği bol olsun iyisinden olsun mantığıyla yaklaştım ben biraz (3D render falan da yapılmayacak halbuki neyse) o yüzden 5700'lü sistemlere biraz bakındım. Şöyle bir şey buldum, sizin gönderdiğiniz sistemden 500TL kadar daha ucuz ve -bana göre- daha bilindik, güvenilir bi siteden.

cwz2til.png

Bi sıkıntısı var mı sizce? 9500 liralık 5600'lü sistemin üzerine bin lira koyup böyle bir şey almaya değer mi ondan da emin olamadım. Son sorularım artık cevaplarınıza göre alacağım sistemi kesinleştiririm bir kaç gün içinde.

5600 ve 5700 için stok soğutucu yeterli midir? Daha kaliteli bi fan veya sıvı soğutma gerekir mi? Laptoplarda 100 dereceye kadar destekliyor çoğu işlemci masaüstünde ne durumda bilmiyorum maalesef.

Yukarıdaki attığım sistemdeki anakart sizinki ile aynı sanıyordum bir harf ile farklı ve daha ucuz versiyonuymuş bi şey fark etmez diye umuyorum. Bir de M2 slotu 1 adet, sata slotu 4 adet gösteriyor. Cahilliğimin kusura bakmayın :)D) bu sata kısmına ister ssd, ister hdd takabiliyor muyuz?

Şimdiden çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

Güç kaynağı kötü. Aslında önerdiği Game Garaj sistemde ki PSU ürünü de pek iyi değil ama bundan iyi. Yani bu sistemi önermem. Önerdiğim 5700G sistem bundan daha mantıklı bir seçim olur. Zaten 5700G önerdiğim sistem başka sitede ve ürün çok daha iyi PSU olarak.

İşlemcilerin sıcaklık limitleri kendi sitelerinde yazıyor. 95 derece limitleri var iki işlemci içinde.

Stok soğutucu ağır yüklerde işiniz olmadığı için yeterli olur dert edilecek bir durum değil bu işler için.

SATA soketi saniyede 600MB/s hıza kadar o sokete uyan her diski destekliyor. SSD veya HDD fark etmez.

Eğer size uyarsa toplama link link bileşen bileşen önerinizi yaparım 5700G için?

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2

ugur.gozaydin' Alıntı:
Güç kaynağı kötü. Aslında önerdiği Game Garaj sistemde ki PSU ürünü de pek iyi değil ama bundan iyi. Yani bu sistemi önermem. Önerdiğim 5700G sistem bundan daha mantıklı bir seçim olur. Zaten 5700G önerdiğim sistem başka sitede ve ürün çok daha iyi PSU olarak.

İşlemcilerin sıcaklık limitleri kendi sitelerinde yazıyor. 95 derece limitleri var iki işlemci içinde.

Stok soğutucu ağır yüklerde işiniz olmadığı için yeterli olur dert edilecek bir durum değil bu işler için.

SATA soketi saniyede 600MB/s hıza kadar o sokete uyan her diski destekliyor. SSD veya HDD fark etmez.

Eğer size uyarsa toplama link link bileşen bileşen önerinizi yaparım 5700G için?

Tek bir site üzerinden toplama yapılırsa çok iyi olur, yoksa uğraşmayın hiç hocam.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

Tek bir siteden olmaz. Her ürün her yerde aynı fiyatta değil. Ben yine de önerinizi yapayım karar size ait olsun.

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2

ugur.gozaydin' Alıntı:
Tek bir siteden olmaz. Her ürün her yerde aynı fiyatta değil. Ben yine de önerinizi yapayım karar size ait olsun.

Tamamdır sağolun. 5600G için önerdiğiniz iki sistemden gamegaraj olanı mı önerirsiniz diğerini mi? Ona göre bi fiyat performans kıyaslaması yapacağım 5700G ile. Gamegarajdakini baz almayı düşünüyorum ben.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2

ugur.gozaydin' Alıntı:

Elinize sağlık hocam ama dediğim gibi farklı farklı sitelerden almak istemiyorum. 5600G ile 5700G karşılaştırmalarına baktım biraz, 5-10 fps oynuyor en fazla oyununa göre, bazen daha da az. O yüzden gamegarajdan önerdiğiniz sistemi almayı düşünüyorum şimdilik. Bunun dışında birkaç ay içinde almak üzere güvenilir ve uygun bir yerden 3060 ve 6600 ekran kartı önermeniz mümkün mü acaba? Fiyatlar çok fark ediyor markasına, modeline, fan sayısına, sitesine göre. Şu anki fiyatlarla bu sisteme ekran kartı almak istesem ne kadar ödemem gerektiğini kestiremedim açıkçası. 12kya da var 15kya da.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

Siz APU farkına bakmışsınız işlemcilerin kendi performansları çekirdek olarak farklı. 5700G 8/16 çekirdek gücünde ama 5600G 6/12 çekirdek. Eğer çok çekirdeğe ihtiyacınız olan bir işe yapmıyorsanız iki işlemcide işinizi görür tamam ama çok çekirdek gücünden faydalanabileceğiniz bir iş ile uğraşıyorsanız 5700G almanız daha doğru olur performans kazanımı açısından.

Bunun dışında İncehesap Cuma indiriminde kart için tekrar yazın.

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2

ugur.gozaydin' Alıntı:
Siz APU farkına bakmışsınız işlemcilerin kendi performansları çekirdek olarak farklı. 5700G 8/16 çekirdek gücünde ama 5600G 6/12 çekirdek. Eğer çok çekirdeğe ihtiyacınız olan bir işe yapmıyorsanız iki işlemcide işinizi görür tamam ama çok çekirdek gücünden faydalanabileceğiniz bir iş ile uğraşıyorsanız 5700G almanız daha doğru olur performans kazanımı açısından.

Bunun dışında İncehesap Cuma indiriminde kart için tekrar yazın.

Yok özellikle harici ekran kartıyla birlikte olan performanslarına baktım. Atıyorum RTX 3060Ti with R5 5600G vs R5 5600X vs R7 5700G vs R5 3600 tarzında. Kart için tekrar yazıcam sağolun.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146

Tamam ben oyun performansı derken harici GPU yazmadığınız için APU grafik işlemcisi farkına baktınız sandım. Cuma günü tekrar görüşmek üzere. İyi akşamlar...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri