Soru SSD Sağlığı Nasıl ? (Crystaldiskinfo)

Kaan63

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
70
merhaba, r5 3600- rtx2060-2x8 ramli masaüstü bilgisayarım var knight online oyununda takılmalar yaşıyorum (ayarları full kısmama rağmen), bunun nedenlerini araştırmaya çalışıyorum, ssd'lerden şüphelenmekle başladım, oyun (d) klasörüne kurulu yani sata olana. crystaldiskinfo programıyla ssd sağlıklarını ölçtüm fakat bu değerler bana ne ifade ediyor bir problemi varmı yokmu anlayamadım, bu konuda yardımlarınızı rica edecektim.

windowsun kurulduğu ssd: adata 256gb xpg sx8200 pro gen3x4 m2 ssd (6 yıllık)
diğer ssd: 480GB KIOXIA EXCERIA 2.5" 3D 555/540 MB/sn (4 yıllık)

Ekli dosyalar

• ssd1.jpg
    ssd1.jpg
    71.4 KB · Görüntüleme: 11
  • ssd2.jpg
    ssd2.jpg
    73.1 KB · Görüntüleme: 11

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
502
Bu değerler radece okuma-yazma rastgele okuma yazma değerleri
S.M.A.R.T sağlık değerlerine kendi programları üzerinden bakalabildiniz mi?

Her ikisi için de; çok fazla doldurmayın. Toplam kapasitelerinin en az %15 i boş olarak kalsın.

xpg sx8200 pro için:

KIOXIA EXCERIA 2.5" 3D için ikinci fotodaki 2.5 inch SATA değerleri normal

KIOXIA için bu yazalım uyumsuz çıkarsa:

Son düzenleme:
KS

Kaan63

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
70
hocam dediğiniz dosyaları indirdim, bu değerlere göre ssd'lerin sağlığında bir problem olmadığını söyleyebilir miyiz?

Ekli dosyalar

• ssd3.jpg
    ssd3.jpg
    118.5 KB · Görüntüleme: 8
  • ssd4.jpg
    ssd4.jpg
    135.4 KB · Görüntüleme: 8

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
502
İlk mesajdaki ilk foto şu yeşil çizgili olanlar:

adata 256gb xpg sx8200 pro gen3x4 m2 ssd için
sıralı okuma yazma, rastgele okuma yazma değerleri gen3x4 m2 ssd için biraz düşük geldi.
Bu testi bütün programlar browser vb kapalı iken müsait zamanda tekrar yaparsınız.

Bunun dışında son attığınız fotolara göre herşey normal-sağlıklı görünüyorlar.
Remaining lifetime %73 diyor geriy kalan ömür teorik olarak ADATA için. Toplam 25 TBW yazılımış. 160TBW( firmanın sorunsuz-hatasız garnti ettiği) ve daha da üzerine doğru gider.

KIOXIA EXCERIA 2.5" için firmanın garanti ettiği sorunsuz yazma 120 TBW bunun çok daha üzerinede çıkabilir.
KİOXİA için yazma şu ana kadar yazma değeri kendi yazılımında görülmüyorsa öğrenmek için:
Yazılan toplamı sekmesinden görebilirsiniz

KS

Kaan63

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
70
hocam yardımların için çok teşekkür ederim uzun uzun yazmışsın çok sağol, attığın programı indirdim sonuçları ekledim, bu sonuçlara göre ssd'lerde problem olmadığını söyleyebilir miyiz? driverleri çok uzun zamandır güncellemiyordum (hatta ilk aldığımdan beri pc yi :) ) az önce güncelledim yarın oyunda test edeceğim tekrar aynı problemi yaşarsam intel 7 265k alma vakti gelmiş demektir :)

Ekli dosyalar

• ssd5.jpg
    ssd5.jpg
    151.9 KB · Görüntüleme: 3
  • ssd6.jpg
    ssd6.jpg
    130 KB · Görüntüleme: 3

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
502
Hiçbir problemleri yok. Her ikisi de TRIM özelliğine sahip,
KİOXİA fazla kullanmamışsınız. Toplam yazma değeri 549GB gözüküyor.
Son fotolardaki sol üstteki İYİ %73 ve iyi %100 değerleri bu yazma değerlerine göre belirtiliyor. Her ikisi de parçalarında zamansız bir sorun olmadıkça (zor ihtimal) uzun süre sizi götürecektir.

Bİrde şu özellik Windows işletim sistemiyle default olarak gelen disk birleştirme bunu kontrol edip açıksa kapatın.

Sol alt Windows logosu sol tık > sol blokta Windows Araçları > Sürücüleri birleştir ve iyileştir > açılan pencerede > Zamanlanmış en iyi duruma getirme yazısının üstündeki kutucuk tikli ise tiki kaldırıp, kapat diye devam edin

(Disk birleştirme m.2ssd ve ssd lerde ömür açısından zararlı oluyor)

Son düzenleme:
KS

Kaan63

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
70
yardımınız için teşekkür ederim akşam yapacağım dediklerinizi

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri