Tahminen Bozulan Sıvı Soğutma

SoundWaveSuperior675

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İyi günler öncelikle hepinize.

4 sene önce topladığım sistemimde ağustos itibariyle işlemci tarafında ısınmalar başladı ve uzun süre bilgisayarı kullanma fırsatı bulamamıştım iş yoğunluğundan dolayı. Sonrasında tekrar kullanmaya denediğimde aralık ayı itibariye havaların da soğumasıyla birlikte bu problemlerin azalmıştı. Lakin yine bu aralar patlak verdi bu problemim. Tanıdığım biri aracılığıyla yaptığımız testler sonucunda (bu arada kasayı temizledik ve işlemcinin termal macununu yeniledik) işlemciden ziyade sorunun sıvı soğutmanın başlığıyla ilgili olduğunu tespit ettik şimdilik . Çünkü işlemciyi ne zaman kullanmaya başlasak bios ve msi afterburnerda okuduğu değerlerden kaynaklı olarak kasanın fanları bir anda yüksek devirde çalışmaya başlıyordu (sistem boştayken 5 dakika içerisinde) . Ben yine işlemcide sıkıntı olduğunu düşündüm . Çünkü biosta sıvı soğutma pompası ve diğer fanlar gayet düzgün çalışıyordu. Sonrasında görseldeki başlıklardaki devreleri kontrol ettik ve birkaç devrenin yandığını fark ettik. Şimdi merak ettiğim konular

a) Bu başlıkların yanmasından kaynaklı olarak anakarta yanlış raporlama yapma olasılığı var mı ?
b) Bu başlık yanmasına rağmen pompa ve fanlar neden düzgün çalışıyor ?
c) Sorun sizce sıvı soğutmadan kaynaklı mı çünkü artık aklıma başka bir çözüm gelmiyor diğer parçalar sıkıntısız çalışıyor gibi.
d) Sorun sıvı soğutmadaysa sıvı soğutmanın başlığı değişme şansı var mı ? Varsa nereden temin edebilirim / Yoksa artık seve seve yeni sıvı soğutucu mu almam gerekiyor ?
e) LGA 1200 soketi için önerebileceğiniz sıvı soğutma var mı acaba ?
1737196216130.png1737196191994.png

Sistem Özellikleri
İntel 10700 K Cpu
Msi Gaming X Trio Rtx 3070
Kingston Fury 32 GB Ram

SilverStone PF240 ARGB Sıvı Soğutucu​

Corsair RM 750 W Güç Kaynağı

Son düzenleme:

Sahuraka

Moderatör
Moderatör
Tepki
4,737
Arctic 240mm sivi sogutucusunu deneyebilirsin

4 sene önce topladığım sistemimde ağustos itibariyle işlemci tarafında ısınmalar başladı ve uzun süre bilgisayarı kullanma fırsatı bulamamıştım iş yoğunluğundan dolayı. Sonrasında tekrar kullanmaya denediğimde aralık ayı itibariye havaların da soğumasıyla birlikte bu problemlerin azalmıştı. Lakin yine bu aralar patlak verdi bu problemim. Tanıdığım biri aracılığıyla yaptığımız testler sonucunda (bu arada kasayı temizledik ve işlemcinin termal macununu yeniledik) işlemciden ziyade sorunun sıvı soğutmanın başlığıyla ilgili olduğunu tespit ettik şimdilik . Çünkü işlemciyi ne zaman kullanmaya başlasak bios ve msi afterburnerda okuduğu değerlerden kaynaklı olarak kasanın fanları bir anda yüksek devirde çalışmaya başlıyordu (sistem boştayken 5 dakika içerisinde) . Ben yine işlemcide sıkıntı olduğunu düşündüm . Çünkü biosta sıvı soğutma pompası ve diğer fanlar gayet düzgün çalışıyordu. Sonrasında görseldeki başlıklardaki devreleri kontrol ettik ve birkaç devrenin yandığını fark ettik. Şimdi merak ettiğim konular

a) Bu başlıkların yanmasından kaynaklı olarak anakarta yanlış raporlama yapma olasılığı var mı ?
c) Sorun sizce sıvı soğutmadan kaynaklı mı çünkü artık aklıma başka bir çözüm gelmiyor diğer parçalar sıkıntısız çalışıyor gibi.
d) Sorun sıvı soğutmadaysa sıvı soğutmanın başlığı değişme şansı var mı ? Varsa nereden temin edebilirim / Yoksa artık seve seve yeni sıvı soğutucu mu almam gerekiyor ?
Ekli dosyayı görüntüle 40554Ekli dosyayı görüntüle 40553

Sistem Özellikleri
İntel 10700 K Cpu
Kingston Fury 32 GB Ram

Corsair RM 750 W Güç Kaynagi

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
639
Konunun diğer kısmıyla ilgili fikri olan var mı ?
Tek tek gidelim isterseniz:

4 sene önce topladığım sistemimde ağustos itibariyle işlemci tarafında ısınmalar başladı ve uzun süre bilgisayarı kullanma fırsatı bulamamıştım iş yoğunluğundan dolayı. Sonrasında tekrar kullanmaya denediğimde aralık ayı itibariye havaların da soğumasıyla birlikte bu problemlerin azalmıştı. Lakin yine bu aralar patlak verdi bu problemim. Tanıdığım biri aracılığıyla yaptığımız testler sonucunda (bu arada kasayı temizledik ve işlemcinin termal macununu yeniledik) işlemciden ziyade sorunun sıvı soğutmanın başlığıyla ilgili olduğunu tespit ettik şimdilik .
Tespitinize göre ilerleyelim:
Çünkü işlemciyi ne zaman kullanmaya başlasak bios ve msi afterburnerda okuduğu değerlerden kaynaklı olarak kasanın fanları bir anda yüksek devirde çalışmaya başlıyordu (sistem boştayken 5 dakika içerisinde) .
İşlemci sıcaklıkları yükseldiği için kasa fanları sıcaklığa bağlı yüksek devirde çalışsın diye ayarlıysa kasa fanları da yüksek devirde çalışmaya başlar. Yani işlemciyi soğutabilmek kilit nokta olur.
İşlemci hangi sıcaklığa ulaştığında kasadaki fanlar yüksek devirde çalışmaya başlıyor?

BIOS'taki fan kontrolü veya Windows üzerinden yazılımla fan kontrolü yapıyorsanız sıcaklığa bağlı fan devir grafiği olabilir. Bunları istediğiniz gibi kendiniz değiştirip ayarlayabilirsiniz. Kasa fanlarının daha düşük devirde çalışmasını ayarlayabilirsiniz. Sıcaklık artsa da daha düşük devirde fanları çalıştırabilirsiniz.

Ben yine işlemcide sıkıntı olduğunu düşündüm . Çünkü biosta sıvı soğutma pompası ve diğer fanlar gayet düzgün çalışıyordu. Sonrasında görseldeki başlıklardaki devreleri kontrol ettik ve birkaç devrenin yandığını fark ettik. Şimdi merak ettiğim konular

Hangi devrelerin yandığına bağlı böyle bir olasılık var. Ancak kısa bir cevap vereyim, yanan devre varsa o sıvı soğutmayı mutlaka değiştirin. Tamir ettirmekle uğraşmayın, çünkü tamir masrafı ödeyeceksiniz ve bir garantisi olmayacak. Bunun yerine sıfır almak daha mantıklı olur.
Pompa ve fanlar düzgün çalışsa bile ileride işlemcinin yanmasına kadar gidecek daha fazla zarara uğramamak için bence bir an önce değiştirin. Yanan devre muhtemelen onların çalışmasına etki etmiyor. Yanan devrenin ne işe yaradığını bilmek lazım. Muhtemelen sadece kendi servisi bilebilir.
Muhtemelen sıvı soğutmadan kaynaklıdır. Ancak sadece bir tahmin. Çünkü teknik servis incelemeden kesin birşey söylemek zor.
Yeni soğutucu diye ısrar edeyim.
Arctic, Corsair Elite Capellix, Asus Rog gibi markaların 240mm veya kasanıza uygunsa 360mm sıvı soğutmasını alabilirsiniz. İleriyi düşünerek kasaya da uyuyorsa 360mm daha iyi olur. Çünkü fiyat farkları eskisi gibi fazla değil.
Ekli dosyayı görüntüle 40554Ekli dosyayı görüntüle 40553

Sistem Özellikleri
İntel 10700 K Cpu
Kingston Fury 32 GB Ram

Corsair RM 750 W Güç Kaynağı

KS

SoundWaveSuperior675

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Teşekkürler hocam detaylı bilgi verdiğiniz için. Yeni soğutucu aldıktan sonra tekrardan güncellerim burayı

KS

SoundWaveSuperior675

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Sıvı soğutucu olarak ARCTIC Liquid Freezer II almayı düşünüyorum . Cooler Master TD500 Mesh kasam için uygun mudur arkadaşlar. Tam olarak radyatör boyunun derinliğini ölçemedim

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri