Tecrübeli Arkadaşlardan Ups Önerisi Istiyorum

Kaan38

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Arkadaşlar herkese iyi forumlar
Kullanıp memnun kaldığı ups leri önerecek arkadaşlar varsa memnun olurum
En az 1000va inline istiyorum , online fazla gelebilir ihtiyacım yok diye düşünüyorum tabi ki fikriniz önemli
Ps5 dijital slim ve 55 inç tv için kullanacağım ama ileride pc içinde kullanabilirim
pc donanımım: r5 7600 işlemci ryzen 7700xt gpu 24 ve 32 inç 2 monitör 650w psu

Biraz araştırma yaptım ama özellikle kullanan arkadaşların tecrübeleri, fikirleri ve önerileri benim için çok önemli, yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler.

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
785
UPS'lerin akü değişim aralıkları vardır.
Kaliteli aküler 3-4 yıl dayanabiliyor. Genelde 3 yıl kadar.

Sessiz bir UPS isteyebileceğinizi düşünüyorum. Benim kullandıklarım aşırı gürültülü fana sahip Online-UPS ve ben UPS'in garantisini bozarak sessizleştiriyorum. Online-UPS gerçek zamanlı koruma sağlar, full time koruma. Uygun fiyata gayet sağlam bir koruma sağlıyorlar. Şebeke elektriğinde zaman zaman dalgalanmalar yaşanan bir yerde bulununca bunu tercih ediyorum.

Çoğu (line interaktif) UPS şebeke hattından elektriği doğrudan aktarır. Ancak sessizdirler, zaten çoğu zaman çalışmadıkları için fanı açmaya ihtiyaç duymazlar ve sadece elektrik kesintisinde devreye girip 10-15 dk süreyle bağlı cihazları açık tutmaya yararlar. Online UPS gibi koruma beklenemez.

Peki Line İnteraktif neden tercih edilir?
Elektrik kesintisinde bağlı cihaz bir süre daha açık kalsın diye. Böylece o kısa sürede bilgisayar veya benzeri bir cihazı güvenle kapatmaya yarar. Ancak yüksek veya dalgalı elektrik akımlarından cihazları Online-UPS gibi korumazlar. Şebeke elektriğini doğrudan cihaza verdikleri için korumaları devreye girene kadar ani yüksek akım veya anlık dalgalanma bilgisayar veya diğer korumak istediğiniz cihazlara kısa süre de olsa aktarılır. Ancak asıl kullanım şekli sadece elektrik kesintilerine karşı ek güç sağlamalarıdır.

Sadece bir tane tam koruma sağlayan Line İnteraktif UPS var:
Bu da biraz pahalı.

Online-UPS alıp fan değişimi ile sessizleştirip kullanırım derseniz FSP Champ serisine bakabilirsiniz.
2 telli fan kullanır ve fanını değiştirmesi oldukça kolaydır. Tek kusuru 7 cm fan yuvaları kullanır. Güçlü ama sessiz bir fan bulunması gereklidir, statik basıncı düşük sessiz fanları kullananlar ısınma problemleri yaşıyor bilginiz olsun. Yuva dönüştürücü aparat yardımıyla (3D baskı ile yapılabilir veya hazır alınabilir) 6 cm fanlar da takılabiliyor.
Bazı Online-UPS'lerin fanlarını değiştirdiğinizde çalışmıyorlar, fan devrini beğenmediğinde UPS fan arızası sanıp kendini kapatıyor yani fan değişimi başarısız oluyor. FSP ile böyle bir sorun olmuyor.

UYARI: UPS içerisinde yüksek elektrik akımı vardır. Çıplak elle ve tecrübesiz kişilerce kurcalanmaması gerekir. Çarpılma riski vardır. Alacağınız herhangi bir riski iyi değerlendirin. Kendi elektrik tecrübesi olmayan bu tarz cihazların içini kurcalarken tam bilgi almalı veya bir uzmandan yardım almalı (belki ücretiyle, belki tanıdık vasıtasıyla ücretsiz).

Son olarak dikkat edilmesi gereken bir husus:
Online UPS: 1000 VA = 900 W
Lİne-İnteraktif UPS: 1000 VA = 550-600 W
Genelde birim karşılaştırmaları buradaki gibidir. Güvenlik payını biraz geniş bırakın. Bu iki şeye yarar. Birincisi UPS daha güvenli aralıkta çalışır ve daha uzun ömürlü olur (aküler hariç), ikincisi de daha az ısınacağı için daha sessiz fan sağlar.

Son düzenleme:

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri