TN vs IPS Panel Mi?

KS

Burak_dasTra_

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
Arkadaşlar şimdi aklıma bir soru daha takıldı: ips lcd mi ips led mi? Ne farklılıkları var acaba?

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,342
IPS paneller candır. TN paneller yıllardır hız aşırtmaya en müsait panel tipi olarak bilinirler. O yüzden hep önden atıyorum 240Hz TN paneller çıkmıştır. Ancak günümüzdeki artık ihtiyaç skalası IPS panel yönünde ağırlıklı olduğu için, bu ezber yıllar içerisinde bozuldu.

Crea'da çalışırken 60Hz paneller hep TN gelirdi o zamanlar wow deniliyordu TN panel ve 60Hz. Artık günümüzde IPS paneller de çok hızlı hale getirildi. Finalde ise TN alırsanız renklerin kötülüğünden dolayı sıkıntı yaşar ve şikâyetçi olabilirsiniz.

Kafam ağrımasın, renkler kaliteli olsun = IPS Panel

• Dip Not:
Mesela Gigabyte'ın M32 monitörleri var. %93 DCI-P3 renk uzayı, %123sRGB, 8-bit ve HDR10 sertifikalı VA panelleri var. IPS gibi davranır aynı. Bu tip monitörler de yabana atılmamalı.

KS

Burak_dasTra_

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
IPS paneller candır. TN paneller yıllardır hız aşırtmaya en müsait panel tipi olarak bilinirler. O yüzden hep önden atıyorum 240Hz TN paneller çıkmıştır. Ancak günümüzdeki artık ihtiyaç skalası IPS panel yönünde ağırlıklı olduğu için, bu ezber yıllar içerisinde bozuldu.

Crea'da çalışırken 60Hz paneller hep TN gelirdi o zamanlar wow deniliyordu TN panel ve 60Hz. Artık günümüzde IPS paneller de çok hızlı hale getirildi. Finalde ise TN alırsanız renklerin kötülüğünden dolayı sıkıntı yaşar ve şikâyetçi olabilirsiniz.

Kafam ağrımasın, renkler kaliteli olsun = IPS Panel

• Dip Not:
Mesela Gigabyte'ın M32 monitörleri var. %93 DCI-P3 renk uzayı, %123sRGB, 8-bit ve HDR10 sertifikalı VA panelleri var. IPS gibi davranır aynı. Bu tip monitörler de yabana atılmamalı.
Çok teşekkür ederim hocam, şu anlık sadece laptop alıyorum ve ips panel olmasına dikkat edicem. İleride monitör alırken bu yazılanlar aklımın bir köşesinde bulunacaktır.

KS

Burak_dasTra_

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
İyi ki foruma katılmışım gerçekten. Ortalama 1 aydır ciddi ciddi laptop araştırıyorum ve özellikle şu foruma katıldığımdan beri daha ayrıntılı, daha önemli bilgiler edindim. Herkese çok teşekkür ederim.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri