Yardım Turbo Boost'u Kapatınca Aşırı Düşük Işlemci Kullanımı.

sertann

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba işlemcim çok ısındığı için güç seçeneklerinden turbo boostu kapadım.
(OCCT programı ile yaptığım 15 dakikalık bir testte 90 derece üstlerini gördü.)
turbo boost kapandıktan sonra tekrar teste soktuğumda max 65 dereceyi gördü buda benim için yeni bir soğutucu alana kadar yeter iş görür diye düşündüm.

ancak şöyle bir sorunum var örneğin witcher 3 oynarken oyunda menü yada grafiklerin olmadığı bir arayüzden tekrar oyuna döndüğümde speed travel vb yaptığımda fps anlık değil sürekli düşmeye başladı mesela oyunu açıyorum 75 fps sabit takılırken bir menuye girip tekrar oyuna döndüğümde oyun 15 fps lere kadar düşüyor drop giriyor sürekli ancak ilk açtığımda bu olmuyor ne kadar oynarsam oynayım ne kadar yoğunluklu yerlere gitsemde birşey değişmiyor.

daha sonra baktığımdaa şunu farkettim işlemcinin normal değeri 2.5Ghz ise bile (turbo boost olmadan) buna bile yaklaşmıyor 1.80Ghz de vs bir anda kitliyor yükselmiyor işlemci kullanımımda ekran kartı kullanımımda düşük gözüküyor.oyundan olduğunu düşündüm ama oyuna alt tab attığımda masaüstü bile kasıyor bir süre.

darboğaz mı oluyor diye düşündüm ayarları değiştirdim vs ama aynı durum var değişiklik yok sorunda.

yardımcı olursanız sevinirim.

Sistemimi eklemeyi unutmuşum
RTX 4060Tİ 8GB
İ5 13400F
16 GB 3200 mhz RAM
Windows 10

kuru cacık

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
773
Turboboostu açın İşlemcinin voltajını düşürmeye çalışın.Anakrtınızı neden yazmamışsınız.

KS

sertann

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Turboboostu açın İşlemcinin voltajını düşürmeye çalışın.Anakrtınızı neden yazmamışsınız.

PRIME H610M-R D4 özür dilerim unutmuşum önemli olduğunu​

hocam ayrıca voltaj düşürme işlemini bir programla vs. mi yapmam daha doğru olur yoksa biosta bir arayüzü varmı ?
ve turbo boost kapadigim hale yakin ısı değerleri alabilirmiyim ?

kuru cacık

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
773
Voltajdan önce Asus multicore enhancement i disabled yaparak bi deneyin Bi fayda sağlamazsa,voltaja geçersiniz. Kademeli olarak yüzde 2-3 arası düşürerek denemeniz ,lazım.

Son düzenleme:
KS

sertann

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
hocam tavsiyeniz için teşekkür ederim multicore enchancement opsiyonunu biosta bulamadım ancak bir kaç rehber izleyip undervolt işlemi yaptım.
bir kac kez sistemim çöktü OCCT programı ile stabilite testi yaparken.
tekrarladım uygun ayarı bulana kadar sanırım tam tersi şekilde çökene kadar yapmam daha doğru olurdu ama acemilik işte.
şuan son yaptığım ayarda stres testinde sorun çıkmadı sadece witcher 3 ü açarken ilk seferde çökme hatası aldım bir daha girdiğimde sorun olmadı pc yi yeniden başlatıp tekrar girdim yine sorun yok. bir sefer oldu sadece ilk açışımda.
normal midir bu sizce ? yani oyun sistem voltajiyla oynadigim icin ilk seferde eski oturumdaki gibi acmaya calisip çöküp sonrasinda düzenlemiş olabilir mi kendini sistem parcalarina göre ?

ayrıca tekrardan teşekkür ederim sıcaklıklarda gözle görülür bir düşme oldu.

kuru cacık

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
773
Tam stabil olmadığını gösterir. Siz voltajı bi tık arttırın,her ihtimale karşı.

KS

sertann

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tam stabil olmadığını gösterir. Siz voltajı bi tık arttırın,her ihtimale karşı.
hocam 45dk lık baya zorlayıcı bir teste soktuğumda dediğiniz oldu stabil değil.bir tık daha arttırdım şimdi yine test ediyorum.
size bu konu hakkında sormak istediğim bir durum daha var örneğin turbo boost aktif olsun ama işlemçi normalde 4,1 ghz ye turbolanmasında maximum 3,7ghz turbolansın gibi bir ayar yapmak ve yeni bir soğutucu alana kadar ısı değerlerini daha düşük tutmak istiyorum biosta böyle bir seçenek varmı varsa ne diye aratabilirim google da? tekrardan teşekkürler.

kuru cacık

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
773
Üst seviye anakrtların bioslarında oluyor. Yüzlerce ayar,koydular artık,yeni nesil anakartlara. 20 senedir overclock için bios kurcalarım,benim bile çözemediğim, bi çuval ince ayarlar koydular. Ancak sendeki anakartta olacağını pek sanmıyorum Ama yine de bi karıştır. Turbo core ratio gibi bi şeydir,şayet varsa.
Bi de ilk yazdığım multi core enhancementi tekrar iyice ara.

KS

sertann

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
IMG_20240726_025238.jpg
hocam performance core ratio sanırım dediğiniz ısınma olmaması için 3.8 e sabitledim aşırı bir performansa ihtiyacım yok zaten simdilik sizce bu mantıklımı çünkü bu hava ve nem oranlarında stok soğutucu bağırıyor resmen kasamın hava akışıda çok iyi sayılmaz.

++
dediğiniz ayarı bulamadım ne kadar uğrassamda.

kuru cacık

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
773
Ekli dosyayı görüntüle 36661hocam performance core ratio sanırım dediğiniz ısınma olmaması için 3.8 e sabitledim aşırı bir performansa ihtiyacım yok zaten simdilik sizce bu mantıklımı çünkü bu hava ve nem oranlarında stok soğutucu bağırıyor resmen kasamın hava akışıda çok iyi sayılmaz.
Evet ,sorduğun o ayar,burası.Bu şekildede kullanabilirsin En azından düzgün bi soğutucu alıncaya kadar.

KS

sertann

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
sağolun hocam bilgiler için sistem ferahladı resmen.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri