Ubuntu Serverlarda SSH Bağlantısı İçin Root Girişi Etkinleştirme

Quadro

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Katılım
24 Nis 2016
Mesajlar
151
Tepki
0
Konum
17 | Çanakkale
Ubuntu serverlarda kurulduğu ilk normal haliyle güvenlik amaçlı root girişi aktif değildir. Bu yüzden sisteme önce normal bir kullanıcı olarak girilir ve sonra su veya sudo -i komutlarıyla root kullanıcısına geçiş yapılır. Sunucudaki işlemlerde normal bir kullanıcıyken sistem bize hata ve uyarıları göstermektedir. Yetkinin yetmediği durumlarda komutların başına sudo ekleyerek root erişimi isteyen tüm işlemler halledilebiliyor. Ama yine de bu durum bize bazen sorun çıkartabilir. Örnek vermek gerekirse servera ftp bağlantısı kurarak işlemler yapmamız gerektiğinde normal kullanıcının belli dizinlere erişimi engellidir(Örnek olarak /root dizini). Dosya atmak gerektiğinde kullanıcı dizinine attıktan sonra ssh bağlantısı kurarak root kullanıcısına geçiş yapıp istediğimiz yere komutla taşıyabiliriz. Ama her defasında bunu yapmak bir süre sonra eziyet haline gelebilir ve ayrıca ftp üzerinden erişimi izni olmayan bir dizindeki dosyayı değiştirmek veya düzenlemek istersek yine bize sorun yaratacaktır. İşte bu durumlar için ssh bağlantısında normal kullanıcı olarak değil de root olarak girmek için girişi etkinleştirmemiz lazım.

NOT: Bu işlemi yapabilmek için ubuntu serverda uzak bağlantı yapabilmek için ssh paketinin kurulu olması gerekmektedir.

NOT: Root olarak geçiş yapıldığında veya normal kullanıcıdan root kullanıcısına geçiş yapıldığında sistem bizim profesyonel olduğumuzu düşünerek hata ve uyarıları es geçerek verilen işlemi yapmaya devam edecektir. O yüzden bu işlemi yeni başlayanlar için önermiyorum. İhtiyacı olduğu için yapması gerekiyorsa da dikkatli olması gerekmektedir. Ufacık bir işlem çok ciddi sorunlara neden olabilir.

Gelelim adım adım işlemleri uygulamaya..

1) Uzak sunucuya SSH bağlantısı kurarak normal kullanıcımızla giriş yapıyoruz.

2) Giriş yaptıktan sonra sudo -i komutuyla root kullanıcısına geçiş yapıyoruz. Kullanıcı şifresi isteyecektir ve yazarken şifreniz gözükmeyecektir.

3) /etc/ssh dizinindeki sshd_config dosyasını düzenlemememiz gerekiyor.
Dosyayı düzenlemek için nano veya başka bir düzenleyici kullanabilirsiniz. Ben nano kullanıyorum.
nano /etc/ssh/sshd_config komutu kullarak dosyayı açıyoruz.

Ubuntu 14 ve alt sürümler için; PermitRootLogin without-password satırını bularak PermitRootLogin yes olarak değiştiriyoruz.
Ubuntu 16 için ise PermitRootLogin prohibit-password satırını bularak PermitRootLogin yes olarak değiştiriyoruz.

Gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra CTRL+O ile kaydedip CTRL+X ile dosyadan çıkıyoruz.

4) passwd komutunu kullarak root kullanıcısına şifre ataması yapıyoruz. Komutu yazdıktan sonra yeni şifre girmenizi isteyecektir. Girdikten sonra doğrulama amaçlı tekrar şifreyi girmenizi isteyecektir ve şifreler aynıysa şifre işleminin başarıyla değiştirildiğine dair bir yazı belirecektir.

5) Son olarak da service ssh restart komutunu kullanarak ssh hizmetini baştan başlatıyoruz.

Bu aşamalardan sonra login as kısmına root yazarak ve belirlemiş olduğunuz şifreyi girerek sunucuya giriş yapabilirsiniz.
 

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri
Üst