Yardım Üst Düzey Sistemde Farede Hantallık Ve Input Lag Sorunu (Donanım Temiz, Çözüm Bulamıyorum)

emirhan1359

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Arkadaşlar merhaba, yeni topladığım üst düzey sistemimde masaüstünde gezerken bile farede çok net bir hantallık, ağırlık ve sanki çamurda yürüyormuş gibi bir gecikme (input lag) hissi yaşıyorum. Fare adeta arkasından çekiliyormuş gibi tepki veriyor.

Sistem Özelliklerim:

• İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
  • Ekran Kartı: Sapphire Nitro+ RX 9070 XT 16GB
  • Anakart: MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi (BIOS En Güncel Sürümde)
  • RAM: XPG Lancer Blade 32GB 6000MHz CL30 (EXPO Açık)
  • SSD: Kioxia Exceria Pro 2TB (7300 MB/s)
  • PSU: Corsair RM850e Gen 5.1 (850W)
Kullandığım Fare: Logitech G Pro X Superlight 2
Sistemde mavi ekran, donma veya oyunlarda çökme gibi hiçbir donanımsal arıza belirtisi yok. Parçalar canavar gibi çalışıyor ama bu USB/Fare kararsızlığını ve masaüstündeki hantallığı bir türlü çözemedim.

Şu an şüphelendiğim şeyler: Evdeki elektrik hattı/eski uzatma kablosu kaynaklı bir statik elektrik/topraklama problemi veya AM5 platformundaki USB veri yolu çakışmaları.

Daha önce buna benzer bir mikro gecikme yaşayıp çözen var mı? Anakartı servise göndermeli miyim yoksa gözden kaçırdığım elektriksel/fiziksel bir durum mu var? Yardımlarınızı bekliyorum.

iTragedy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Merhaba. Anlattığın durum anakart arızasından çok sürücü, USB veya DPC latency kaynaklı bir probleme benziyor. Özellikle oyunlarda çökme, mavi ekran veya sistem kararsızlığı olmaması donanımsal arıza ihtimalini azaltıyor.

7800X3D sistemlerde chipset sürücüsünün AMD'nin sitesinden kurulmuş olması önemli. Windows Update'in kurduğu sürücü yerine güncel AMD chipset sürücüsünü yüklemeni tavsiye ederim.

Elektrik ve topraklama ihtimalini tamamen elemek için mümkünse farklı bir prizde, uzatma kablosu kullanmadan ve hatta farklı bir evde kısa bir test yapmak mantıklı olur. Ancak ben olsam anakartı servise göndermeden önce LatencyMon testi, farklı USB portları, farklı fare ve farklı monitör kablosu ile deneme yapardım.

Şu anki bilgilerle ilk şüpheleneceğim şey anakart arızası değil; USB sürücüsü, chipset sürücüsü, DPC latency veya monitör/yenileme hızı kaynaklı bir problem olurdu.

Eveleista

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba. Anlattığın durum anakart arızasından çok sürücü, USB veya DPC latency kaynaklı bir probleme benziyor. Özellikle oyunlarda çökme, mavi ekran veya sistem kararsızlığı olmaması donanımsal arıza ihtimalini azaltıyor.

7800X3D sistemlerde chipset sürücüsünün AMD'nin sitesinden kurulmuş olması önemli. Windows Update'in kurduğu sürücü yerine güncel AMD chipset sürücüsünü yüklemeni tavsiye ederim.

Elektrik ve topraklama ihtimalini tamamen elemek için mümkünse farklı bir prizde, uzatma kablosu kullanmadan ve hatta farklı bir evde kısa bir test yapmak mantıklı olur. Ancak ben olsam anakartı servise göndermeden önce LatencyMon testi, farklı USB portları, farklı fare ve farklı monitör kablosu ile deneme yapardım.

Şu anki bilgilerle ilk şüpheleneceğim şey anakart arızası değil; USB sürücüsü, chipset sürücüsü, DPC latency veya monitör/yenileme hızı kaynaklı bir problem olurdu.
Dediğinin olma olasılığı var ama 30% gibi birşey bence amd kartlarda özellikle 9000 serisi çok sorunlu zaten hiçbir amd kartını önermem hiçkimseye özellikle grafiklere takıntılı birisine, her konuda nvidiadan gerideler ama dediğim gibi arkadaşın bahsettiği sorun bütün 9070 kullanan kullanıcılarda var redditte gezip görebilirsiniz.

Ayrıca bu tür şeylere elektrikte sebebiyet verebiliyor yaşadığınız bölgenin kalitesi 70% diğer şeyler ise sizin odanınızın elektrik hattı prizleriniz vs gibi elektrik hattını yenileyip prizleri değişirseniz bir nebze çözersiniz, eğer yüksek oranda elektrikten kaynaklı bir input lag oluşmuyorsa bu dediklerimle rahatça çözülür yeni taşındığım evde bunu yaptım haliyle, güven olmaz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri