Yardım Windows 11 Kasma Sorunu

Discopolice

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
Merhabalar,

Bilgisayarımı ilk açtığımda mouse ve ekran takılmaları yaşıyorum. Windows 11 kullanıyorum. Yeniden başlatınca geçiyor, bazen 2-3 defa yeniden başlatmam gerekiyor. Kaç defa format attım ama bu sorun düzelmedi. Bu sorunu yaşayıp çözen var mı?

SİSTEM BİLGİSİ:
KASA: Corsair 3000D RGB Airflow CC-9011255-WW Fanlı Siyah ATX Oyuncu Kasası
PSU: Gigabyte GP-P850GM 850 W Power Supply
ANAKART: MSI MAG X670E Tomahawk Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX Anakart
RAM: Corsaır Vengeance Rgb 32GB (2X16GB) 6000MHZ Ddr5 CL36 Amd Expo Dual Kit RAM-CMH32GX5M2E6000Z36
EKRAN KARTI: Palit Nvidia GeForce RTX5080 GAMINGPRO 16GB 256Bit GDDR7 Ekran Kartı NE75080019T2-GB2031A
İŞLEMCİ: AMD Ryzen 7 7800X3D Sekiz Çekirdek 4.2 GHz İşlemci
SSD: Samsung 9100 Pro MZ-VAP1T0BW 1TB 14700/13300MB/SN Pcıe Nvme M.2 SSD
İŞLEMCİ SOĞUTUCU: Enermax ETS-T50A-BK-ARGB 120mm 5 x 6mm Isı Borulu Intel-AMD Uyumlu Hava Soğutucu

cemaziyelahir

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
15
Merhabalar,

Bilgisayarımı ilk açtığımda mouse ve ekran takılmaları yaşıyorum. Windows 11 kullanıyorum. Yeniden başlatınca geçiyor, bazen 2-3 defa yeniden başlatmam gerekiyor. Kaç defa format attım ama bu sorun düzelmedi. Bu sorunu yaşayıp çözen var mı?

SİSTEM BİLGİSİ:
KASA: Corsair 3000D RGB Airflow CC-9011255-WW Fanlı Siyah ATX Oyuncu Kasası
PSU: Gigabyte GP-P850GM 850 W Power Supply
ANAKART: MSI MAG X670E Tomahawk Wi-Fi AMD AM5 DDR5 ATX Anakart
RAM: Corsaır Vengeance Rgb 32GB (2X16GB) 6000MHZ Ddr5 CL36 Amd Expo Dual Kit RAM-CMH32GX5M2E6000Z36
EKRAN KARTI: Palit Nvidia GeForce RTX5080 GAMINGPRO 16GB 256Bit GDDR7 Ekran Kartı NE75080019T2-GB2031A
İŞLEMCİ: AMD Ryzen 7 7800X3D Sekiz Çekirdek 4.2 GHz İşlemci
SSD: Samsung 9100 Pro MZ-VAP1T0BW 1TB 14700/13300MB/SN Pcıe Nvme M.2 SSD
İŞLEMCİ SOĞUTUCU: Enermax ETS-T50A-BK-ARGB 120mm 5 x 6mm Isı Borulu Intel-AMD Uyumlu Hava Soğutucu
Temiz kurulum yaptıysan, öncelikle anakart bios güncellemesi ve anakart sitesinden güncel driver'larını yükle. Sonra AMD'nin en güncel chipset driver'ını işletim sistemine göre indirip kur. Ekran kartı güncellemelerini de kurduktan sonra windows 11'in tüm güncellemelerini eksiksiz yükle. en son mouse klavye vs gibi ekipmanlarının yazılımları varsa onları da kurup sistemini tekrar başlatma testi yap. bunları da yaptıktan sonra sonuç değişmezse windows 10 a geri dön yok illa win 11 kullanacağım diyorsan da win 11'in en stabil sürümü 22H2'yi kur. Kolay gelsin...

KS

Discopolice

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
Temiz kurulum yaptıysan, öncelikle anakart bios güncellemesi ve anakart sitesinden güncel driver'larını yükle. Sonra AMD'nin en güncel chipset driver'ını işletim sistemine göre indirip kur. Ekran kartı güncellemelerini de kurduktan sonra windows 11'in tüm güncellemelerini eksiksiz yükle. en son mouse klavye vs gibi ekipmanlarının yazılımları varsa onları da kurup sistemini tekrar başlatma testi yap. bunları da yaptıktan sonra sonuç değişmezse windows 10 a geri dön yok illa win 11 kullanacağım diyorsan da win 11'in en stabil sürümü 22H2'yi kur. Kolay gelsin...
bios güncellemesi, chipset güncellemesi ve win 11 güncelledim. Bir sıkıntı olursa 22h2 sürümüne geri döneceğim. Gelişmelerden haberdar ederim teşekkürler.

KS

Discopolice

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
windows 10 a geri döndüm, bios güncelledim, bios pili tak çıkar yaptım, sadece bios üzerinden xmp açıp öyle çalıştırdım fakat hala aynı sorunu yaşıyorum. Sorun (bana göre) biosum orjinal olarak kapandığında bütün elektriği kesecek şekilde ayarlı ve bu donmaları yeni açılmada yaşıyorum. 2-3 defa yeniden başlatınca düzeliyor. Ama bu bir sorun olmamalı. Size göre parçalarda bir uyumsuzluk veya başka bir durum var mı?

cemaziyelahir

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
15
windows 10 a geri döndüm, bios güncelledim, bios pili tak çıkar yaptım, sadece bios üzerinden xmp açıp öyle çalıştırdım fakat hala aynı sorunu yaşıyorum. Sorun (bana göre) biosum orjinal olarak kapandığında bütün elektriği kesecek şekilde ayarlı ve bu donmaları yeni açılmada yaşıyorum. 2-3 defa yeniden başlatınca düzeliyor. Ama bu bir sorun olmamalı. Size göre parçalarda bir uyumsuzluk veya başka bir durum var mı?
Bazı anakart üreticileri bios a default olarak erp power saving gibi modlar'la geliyor onları kontrol et açıksa kapatmayı dene

KS

Discopolice

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
Bazı anakart üreticileri bios a default olarak erp power saving gibi modlar'la geliyor onları kontrol et açıksa kapatmayı dene
Kapattım ama sonuç hala aynı. Bu sorun bir arkadaşımda da var. Psu Dan şüphelendim ama o da 1000 w psu aldı onda da oluyor. Ne yapacağımı bilemedim. Olabildiğince uyumlu parçalar seçtim ve sonucun böyle olması can sıkıyor.

cemaziyelahir

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
15
Kapattım ama sonuç hala aynı. Bu sorun bir arkadaşımda da var. Psu Dan şüphelendim ama o da 1000 w psu aldı onda da oluyor. Ne yapacağımı bilemedim. Olabildiğince uyumlu parçalar seçtim ve sonucun böyle olması can sıkıyor.
aklıma şu an sorunun ram'lerden kaynaklı olabileceği de gelmiyor değil. ramtest ile bir test etmeyi dener misin. olmazsa Pc nin güç kablosunu söküp(statik olmaması için) ram'leri söküp yerlerini değiştir. 1'i 2'ye 2'yi 1'e gibi.... buda sonuç vermezse başka uyumlu bir ram bulup test et

KS

Discopolice

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
aklıma şu an sorunun ram'lerden kaynaklı olabileceği de gelmiyor değil. ramtest ile bir test etmeyi dener misin. olmazsa Pc nin güç kablosunu söküp(statik olmaması için) ram'leri söküp yerlerini değiştir. 1'i 2'ye 2'yi 1'e gibi.... buda sonuç vermezse başka uyumlu bir ram bulup test et
akşam iş çıkışı eve geçince deneyeceğim. Ramleri hangi program ile test edebilirim?

BeymeN

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
akşam iş çıkışı eve geçince deneyeceğim. Ramleri hangi program ile test edebilirim?
Günaydin Memtest adli Program ile.

RAM bellekleri hangi slotda takili.

WIN+R ye bas acilan pencerenin icine perfmon /rel yaz enterle. bak orada herhangi bir Donanim ile alakali sorun varmi.

SSD konumuna Cyristaldiskinfo adli Program ile bakabilirsin.

Ekran kartini nasil PSU ya bagladin?

Windows Defender harici herhangi bir Virus Programi kullaniyormusun ?

Windows 25H2 da stabil.neden 22H2

Bios Reset sadece EXPO profilini ac.. yeniden baslat.

Son düzenleme:
KS

Discopolice

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
Günaydin Memtest adli Program ile.

RAM bellekleri hangi slotda takili.

WIN+R ye bas acilan pencerenin icine perfmon /rel yaz enterle. bak orada herhangi bir Donanim ile alakali sorun varmi.

SSD konumuna Cyristaldiskinfo adli Program ile bakabilirsin.

Ekran kartini nasil PSU ya bagladin?

Windows Defender harici herhangi bir Virus Programi kullaniyormusun ?

Windows 25H2 da stabil.neden 22H2

Bios Reset sadece EXPO profilini ac.. yeniden baslat.
Günaydın .
-ramler 1 ve 3 . slotta
-eve geçince komutu deneyeceğim.
-ssd konumu ne için gerekli. Ana pasif soğutmalı yere takılı zaten.
-Ekran kartını 3lü kablodan teke düşüren aparat ile bağladım.
-eset32 orjinal sürümünü kullanıordum. windows 10 a geçtikten sonra kurmadım.
-25h2de de aynı problemi aldığım için win 10 a geçip denemek istedim.
-Expoyu açtığımda daha da donma/görüntü vermeme gibi problemler olabiliyor. o yüzden XMP de kullanıyorum.

BeymeN

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
RAM bellegini ikinci ve dördüncü slota takacaksin.yanlis takmissin. AMD de prosedür böyle SIKINTI yasamamak icin.

ESET32 gibi Programlar sistemine yarari degil zarari olur. Sade Defender kafi.

SSD nin SMART degerlerini kontroll edebilmek icin..

Varsayilabilinecek öneriler bu sadece..Bu tabi SSD de sorunun var anlamina gelmez.

Ekran Kartina yani 12HPWR kablosu taktin.Kablo Orginalmi PSU na uyumlumu ? Kontroll et..

Bu arada Ekran kartini GPU-Z adli program ile bir kontroll et. Degerlerine bak. Kablo yeteri Akimi veriyormu.

KS

Discopolice

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
RAM bellegini ikinci ve dördüncü slota takacaksin.yanlis takmissin. AMD de prosedür böyle SIKINTI yasamamak icin.

ESET32 gibi Programlar sistemine yarari degil zarari olur. Sade Defender kafi.

SSD nin SMART degerlerini kontroll edebilmek icin..

Varsayilabilinecek öneriler bu sadece..Bu tabi SSD de sorunun var anlamina gelmez.
anladım ram slotunu taktığım yeri yanlış da hatırlıyor olabilirim. Gidince kasayı fiziki olarak bi inceleyeceğim.

KS

Discopolice

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
aynen hicbirsey olmadi SIFIRdan tüm baglanti kurulum sogutucu vs vs hepsini yeniden gözden gecir. Kablolarin PSU ya tam takili oldugundanda emin ol.
dediğin testleri yaptım. Biosu sıfırlayınca güç kesme ayarını tekrar açtı. onu açınca kasmalar geldi. tekrar kapatıp expoyu açtım. şimdilik sorun gözükmüyor ama ilerleyen zamanlarda göreceğim. Sence bir sorun var mı ?

Ekli dosyalar

• 20.01.26 hata.png
    20.01.26 hata.png
    119.4 KB · Görüntüleme: 12
  • 21.01.2026 hata.png
    21.01.2026 hata.png
    88.7 KB · Görüntüleme: 15
  • Ek Açıklama 2026-01-22 200055.png
    Ek Açıklama 2026-01-22 200055.png
    39.4 KB · Görüntüleme: 14
  • ram test win 1 .png
    ram test win 1 .png
    143.3 KB · Görüntüleme: 13
  • ram test win 2 .png
    ram test win 2 .png
    193.5 KB · Görüntüleme: 11
  • memtest.png
    memtest.png
    42 KB · Görüntüleme: 11

BeymeN

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
dediğin testleri yaptım. Biosu sıfırlayınca güç kesme ayarını tekrar açtı. onu açınca kasmalar geldi. tekrar kapatıp expoyu açtım. şimdilik sorun gözükmüyor ama ilerleyen zamanlarda göreceğim. Sence bir sorun var mı ?
Günaydin.Donanim hatasi veren noktalari tiklayip ayrintilara bakabilirmisin.Neden kaynaklandigini görelim. EXPO harici slot soldan iki ve dörde takili demi kontrol ettin.SSD zaten SIKINTI oldugunu tahmin etmiyorum. okuma yazma degerleride ayrica cok iyi.Olay görüntüleyici sayfasini actiginda Windows günlükleri degil. Özel görünümler bölümünü tikla sol menüden ve admin protokolleri. Harici kolay gelsin
ram test win 12.png

KS

Discopolice

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
Günaydin.Donanim hatasi veren noktalari tiklayip ayrintilara bakabilirmisin.Neden kaynaklandigini görelim. EXPO harici slot soldan iki ve dörde takili demi kontrol ettin.SSD zaten SIKINTI oldugunu tahmin etmiyorum. okuma yazma degerleride ayrica cok iyi.Olay görüntüleyici sayfasini actiginda Windows günlükleri degil. Özel görünümler bölümünü tikla sol menüden ve admin protokolleri. Harici kolay gelsinEkli dosyayı görüntüle 45755
yani 550 adet olay gözüküyor. bunların hepsini buraya atmam mümkün değil. Özellikle aradığımız bir şey var mı ?

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
yani 550 adet olay gözüküyor. bunların hepsini buraya atmam mümkün değil. Özellikle aradığımız bir şey var mı ?
Kırmızı ünlemlere bakın en ciddi olanlarıdır. Kırmızı olmuyorsa sarılara da bakın. Özellikle bilgisayarı açtığınız ve donma olduğu sırada olanlara bakınız. Saatleri de yazıyor olayların yani bu şekilde donduğu anlardaki ünlemleri anlayabilirsiniz.

KS

Discopolice

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
Kırmızı ünlemlere bakın en ciddi olanlarıdır. Kırmızı olmuyorsa sarılara da bakın. Özellikle bilgisayarı açtığınız ve donma olduğu sırada olanlara bakınız. Saatleri de yazıyor olayların yani bu şekilde donduğu anlardaki ünlemleri anlayabilirsiniz.
anladım. şu an öyle bir sorun yaşamıyorum. sanırım sorun ErP ayarından kaynaklı imiş.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri