15.000-17.000 TL X870 Anakart İçin Ram Ve SSD Önerisi

hulusi

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İşlemci
Ryzen 9 7950X3D
Ekran Kartı
4080 Super
Merhaba, topladığım sistemin özellikleri şu şekilde.

Anakart: MSI MAG X870 Tomahawk Wi-Fi
İşlemci: AMD Ryzen 9 7950x3D.
Ekran kartı: 4080 Super.

RAM için 64 GB, SSD için de 2TB düşünüyorum. Kaliteli marka ve modeller önerebilir misiniz? Her ikisi için yaklaşık toplamda 15.000 TL civarı bir bütçe düşünüyorum. Bir tık üzerine de çıkabiliriz gerekirse.

Şimdiden teşekkür ederim.

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
6400 MHz veya üzeri hızlarda RAM kullananlar AMD tarafında malesef sorun yaşabiliyor ve mavi ekran alabiliyorlar.
Ki zaten çok yüksek hızı olan RAM 64 GB olarak piyasada pek bulunmuyor. En fazla 6400 MHz var ama o da bütçenizi aşacak. 6000 MHz daha kararlı çalışabilir.

Diğer parçalarla RGB uyumluluğuna veya göz zevkinize göre birini tercih edebilirsiniz:
9300 TL: https://www.sinerji.gen.tr/gskill-6...x2-tz5nr-p-44540?utm_campaign=akakce&v=1.18.7
9400 TL: https://www.tebilon.com/corsair-ven...o-ram-cmh64gx5m2b6000z30/?ref=akakce&v=1.52.4

Fiyatta bir tık üzerine çıkarım derseniz 64 GB 6400 MHz olarak:
NOT: Pazarama üzerinden Dey Elektronik satıcısı 10.600 TL fiyat vermiş. Diğer satıcılarda 12.560-12.600 TL civarı.
Yazdığım fiyatlar anlık olabilir, malum Türkiye piyasası çok oynak son yıllarda.

2TB (PCI-E 4.0) M2 SSD:

Bir tık bütçenin üzerine çıkabilirim derseniz Samsung tercih edin derim:

KS

hulusi

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
6400 MHz veya üzeri hızlarda RAM kullananlar AMD tarafında malesef sorun yaşabiliyor ve mavi ekran alabiliyorlar.
Ki zaten çok yüksek hızı olan RAM 64 GB olarak piyasada pek bulunmuyor. En fazla 6400 MHz var ama o da bütçenizi aşacak. 6000 MHz daha kararlı çalışabilir.

Diğer parçalarla RGB uyumluluğuna veya göz zevkinize göre birini tercih edebilirsiniz:
9300 TL: https://www.sinerji.gen.tr/gskill-6...x2-tz5nr-p-44540?utm_campaign=akakce&v=1.18.7
9400 TL: https://www.tebilon.com/corsair-ven...o-ram-cmh64gx5m2b6000z30/?ref=akakce&v=1.52.4

Fiyatta bir tık üzerine çıkarım derseniz 64 GB 6400 MHz olarak:
NOT: Pazarama üzerinden Dey Elektronik satıcısı 10.600 TL fiyat vermiş. Diğer satıcılarda 12.560-12.600 TL civarı.
Yazdığım fiyatlar anlık olabilir, malum Türkiye piyasası çok oynak son yıllarda.

2TB (PCI-E 4.0) M2 SSD:

Bir tık bütçenin üzerine çıkabilirim derseniz Samsung tercih edin derim:

Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim. AMD sistemlerde RAM'lerin 6000+'da kararsızlaşmasını araştırdım. Büyük bir kesim kullanıcı sizin gibi düşünüyor, kimisi de sorun yaşamadığını belirtiyor. 6000+ bir RAM almam ve sorun yaşamam durumunda 6000'e düşürmem mümkün oluyor mu acaba?

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim. AMD sistemlerde RAM'lerin 6000+'da kararsızlaşmasını araştırdım. Büyük bir kesim kullanıcı sizin gibi düşünüyor, kimisi de sorun yaşamadığını belirtiyor. 6000+ bir RAM almam ve sorun yaşamam durumunda 6000'e düşürmem mümkün oluyor mu acaba?
Olabilir de hatta kolayca bunu yapanlar var, ama şanssızsanız o olmayabilir de. Çünkü RAM'in kendi hızında kullanmamış olacaksınız. Bu da biraz şansa bağlıdır.
Eğer sorun yaşarsanız çok uğraştırır. MSI BIOS advantage girip (Asus'ta adı Aİ Tweaker) epey bir ayarı kurcalayıp stabil RAM zamanlaması ve CPU ayarlarını kurcalayıp RAM'in kendi hızında stabil ayarı da yakalayanlar oluyor. Çok zahmetlidir.

Amacınız sadece oyunsa 6000 MHz fazlasıyla işinizi görecektir. Daha az başınız ağrır.

KS

hulusi

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Olabilir de hatta kolayca bunu yapanlar var, ama şanssızsanız o olmayabilir de. Çünkü RAM'in kendi hızında kullanmamış olacaksınız. Bu da biraz şansa bağlıdır.
Eğer sorun yaşarsanız çok uğraştırır. MSI BIOS advantage girip (Asus'ta adı Aİ Tweaker) epey bir ayarı kurcalayıp stabil RAM zamanlaması ve CPU ayarlarını kurcalayıp RAM'in kendi hızında stabil ayarı da yakalayanlar oluyor. Çok zahmetlidir.

Amacınız sadece oyunsa 6000 MHz fazlasıyla işinizi görecektir. Daha az başınız ağrır.
O halde G.Skill Trident Z5 Neo F5-6000J3040G32GX2-TZ5NR ve Samsung 990 PRO MZ-V9P2T0BW'de karar kıldım hocam. Bugün eksik parçaları tamamlamak adına sizden birkaç tavsiye daha rica edeceğim.

MSI'ın sitesinden hesaplama yaptığımda 808W'a ihtiyaç duyulduğu sonucu çıkıyor. 1000W kaliteli bir PSU işimi fazlasıyla görecek, belki ufak yükseltmeler için de iyi olacaktır diye düşündüm. Sizce 1250W gereksiz mi olur? Tavsiyenize göre kaliteli bir ürün önerisi de yapabilir misiniz?

Son olarak işlemci soğutucu ve diğer fanlar kalıyor. Kasa çift taraflı cam olduğu için

Yandan 3 adet fan ile içeri hava girişi
Alttan 3 adet fan ile içeri hava girişi
Arkadan 1 veya 2 adet fan ile dışarı hava çıkışı

şeklinde düşünüyorum. En makul kullanım böyle olsa gerek. Zaten üste de işlemci soğutucunun radyatör ve 3 adet fanı gelecek.

Kasam (Lian Li O11 Dynamic EVO XL) çok büyük ve müsait olduğu için 140mm fan kullanma şansım var. Böyle bir imkan varken değerlendirmek istedim ancak 140mm (x3) işlemci soğutucu ürün sayısı çok kısıtlı. Tavsiye eder misiniz?

Bir yanda da kasa markası ile aynı markadan devam ederek tamamlamak istiyorum aslında. Çok gerekli olmasa da İşlemci soğutucu (140mm versiyonu yok) ve fanlarda gösteriş hoşuma gidiyor. O yüzden LCD ekranlı fanları o anlamsız fiyatlarda satın almamak için zor tutuyorum kendimi..

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
Anlık 8750 ve 9000 TL fiyatı varken bence kaçırmayın. İki model de iyi korumalara ve kaliteye sahip. Sanırım kasım indirimine denk geldi. Asus 10 yıllık garanti diyor, tercihi size bırakayım.

Kullandığınız işlemci ve ekran kartı yoğun işlerde yüksek WATT tüketimi yapar. Hatta güncel oyunlarda dahi WATT tüketimi çok olabilir. O yüzden PSU yönünde sorun yaşamamak için 1200W-1250W gereksiz olmaz. Biraz serin çalışması için pay bırakmak daha güvenli bir yol. Bileşenleriniz pahalı iken hiç riske etmeyin.

Sıvı soğutmada LianLi model 420mm göremedim. O yüzden başka markalardan birini alıp (belki anakart yazılımı üzerinden) farklı markaları da senkron şekilde çalıştırabilirsiniz.

Siyah model en ucuz 6000 TL: https://www.akakce.com/islemci-sogu...a-islemci-sivi-sogutucu-fiyati,603971546.html
Beyaz modeli ise çoğu yerde 7500 TL civarında. Bir tek burada daha uygun:

LCD ekran bence fantaziden ibaret. Ben bilgisayar kullanırken sadece ekrana bakıyorum. Şahsen RGB kapatıp kullanıyorum. Tabii sizin tercihiniz farklı olabilir.
LCD ekranlı anlık olarak en uygun fiyat 10.000 TL:

Bu model de var 11.100 TL fiyata:

Farkları fan, üretim yılı ve bir kaç ufak değişiklik. İkisi de LCD ekrana sahip ve oldukça başarılı ürün.

Tabii isterseniz bir çılgınlık yapıp Lian Li marka (sıvı soğutmaların fanlarıyla aynı güçte CFM değerine sahip veya daha güçlü CFM değeri varsa) Lian Li bir fan ile radyatörü montajlayabilirsiniz. Kasa içi görünüme önem veriyorsanız yapabilirsiniz. Sorun olmaz. Ancak bunu yaparsanız fanların kontrolünü sıvı soğutmanın yazılımı ile yapamayıp, sıvı soğutmanın değişen fanlarının hız kontrolünü anakartın CPU fan kısmına kontrolcü veya kablo çoklayıcı ile birleştirerek takıp fan kontrolünü anakart yazılımıyla yaparsınız. Pek tavsiye edeceğim bir model değil.

Tavsiyem ise sıvı soğutmayı kasa fanlarıyla aynı renkte alıp kullanın. İnanın dönüp de sürekli olarak kasa içini izlemezsiniz. Fanların şekli farklı mı diye bakıp incelemezsiniz. Aynı renkte olunca zaten göze çarpmaz.
Sıvı soğutmayı üst panele takmanız halinde kasa içi uyumsuz bir görüntü oluşmaz.

Eğer para sorun değilse tüm kasa fanlarını aldığınız sıvı soğutma ile aynı markadan alabilirsiniz. Böylece uyumsuz görüntüyü dert etmemiş olursunuz.

Son düzenleme:
KS

hulusi

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Çok teşekkür ederim. 🙏 Peki son olarak, şu görseldeki temiz görüntüyü elde edebilmem için hangi ürünleri almam gerekiyor acaba? Çeşit çok, kafam baya karıştı. Bu konuda da yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. 😊

Ekli dosyalar

• img.png
    img.png
    700.1 KB · Görüntüleme: 5

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
483
Ryzen 9 7950X3D
Ekran Kartı4 080 Super

Anakart: MSI MAG X870 Tomahawk Wi-Fi
İşlemci: AMD Ryzen 9 7950x3D.
Ekran kartı: 4080 Super.

Bu parçalar, alınmış olup elde mevcut mu?

Kasa elde mevcut demişsiniz.
''Kasam (Lian Li O11 Dynamic EVO XL) çok büyük ve müsait olduğu için 140mm fan kullanma şansım var. Böyle bir imkan varken değerlendirmek istedim ancak 140mm (x3) işlemci soğutucu ürün sayısı çok kısıtlı. Tavsiye eder misiniz?''

Kasa (Lian Li O11 Dynamic EVO XL) ne renk siszdeki beyaz, siyah?
Rasyatör seçiminde çok avantajlı bir kasa
Yan panel-üst panel - alt panel için 420mm radyatör desteği mevcut

420 lik ARCTİC avantajı zaten Kocaefe arkadaş bahsetmiş önerilerinde...

140 mm lik fan avantajı ve ayrıca radyatör ebatının 360 lık lara göre daha fazla olması. Fan 120 lik modellere oranla daha düşük devirde ve performanslı çalışacaktır.

ARGB li modelleri tercih ederseniz haliyle fiyatları artıyor.

Bu kasanız

Videosunu verdiğiniz ışıklandırma düzenleri
Tercih ve kşisel zevkinize göre tercih edebilirsiniz
yalnız bunlar çok masraflı olur.

Öte yandan kasa Lian Lİ diğer parçaları aynı marka seçimi, sizde farkındasınız
mutlak-gerek şart değil. Lian li fanlar sıvı soğutmlar yüksek fiyatlarda

Son düzenleme:

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
Çok teşekkür ederim. 🙏 Peki son olarak, şu görseldeki temiz görüntüyü elde edebilmem için hangi ürünleri almam gerekiyor acaba? Çeşit çok, kafam baya karıştı. Bu konuda da yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. 😊

Lian Li strimer kabloları:
1. GPU 12V-2X6 kablosu bulmalısınız (Bu eski slotlara uyumlu olan 3x8pin kablosundan almayın, tıklayınca linke yönlendirir. Bu 3x8Pin veya 2x8Pin kabloları eski ekran kartlarına uyumludur. Yeni nesil GPU kablosu değiller ve dönüştürücü gerekir. Dönüştürücüyü takınca bu kablonun manası kalmıyor zaten)

Bu satıcıyı tanımıyorum (güvenilir mi bilmiyorum ama sadece bunda bulabildim bahsettiğim kabloyu):
Muhtemelen yurt dışından bulup getirmeniz gerekecek veya yerli satıcıların stoklarına getirmesini bekleyeceksiniz.

Yurtdışından alışverişleri uzun süredir yapmıyorum, gümrük konularına hakim değilim o yüzden kendiniz karar verin.
Bu en güvenilir adreslerden biridir, yine satıcı güvenilir mi diye kendiniz araştırın. Ben sadece ürünü görmeniz için linkini verdim. Ancak yanlış görmediysem satıcı Lian Li'nin kendisi gibi.

Aliexpres konusunda uyarayım (dolandırıcı çok çıkabiliyor, satıcının güvenilir olup olmadığını araştırmalısınız)
Bu Aliexpress satıcısı güvenilir mi veya değil mi diye araştırmadım. Kendiniz araştırmalısınız. Aliexpress ile dolandırılanlar var diye uyarımı yazayım.

2. 24 pin anakart kablosu yerel satıcılarda mevcut
(sanırım eski modeli):

(Yeni modeli bu olmalı ama stokta yok veya stokları bitmiş bir daha hiç girmeyecek gibi):

Yurtdışından Newegg üzerinden (satıcı sanırım yine Lian Li):
Linki inceleyip satıcıdan eminseniz alabilirsiniz derim ama yurtdışından gelen ürünlerde gümrük prosedürlerini bilmiyorum. Bu konuda merakınızı gidermek isterseniz yurtdışından hala alışveriş yapanlara sormak için forumda yeni konu açmalısınız.

Son düzenleme:

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri