XFX RX-580 8GB Ekran Kartı Sorunu

Furkanglgn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Selamlar, geçen ayın 23'ünde satın aldığım F Class 1.2 Sistemi özelleştirip aldım. Aldığım sistemi aşağıya yazdım ve yeni yeni oynamaya başladım. Lakin şu 3, 4 gündür oyunlarım kapanıp kapanıp duruyor ilk başlarda AMD hatası sonra vermeye başladı. Şöyle örnekleyim GTA 5'e girdiğim zaman 1, 2 saat sonra bir anda oyun ekranı kararıp oyunu kapatıyor. Sadece GTA 5'de değil. Assassin's Creed 4, for Honor gibi oyunlarda da belirsiz bir süre sonra ekran kararıp oyunu kapatıyor,Facebook oyunlarında bile. 3 gündür araştırıyorum, genellikle ekran kartı sürücüsü çakışmış veya sürücü eski olduğu için böyle bir hata oluyor deniliyordu. DDU ile ekran kartı sürücüsünü sıfırlayıp tekrar kurdum yine oldu üstüne bir de aygıt yöneticisinden ekran kartı güncellemesi yaptım, yine oldu. Günde 4 5 kez oluyor şimdi de "SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED" hatası vermeye başladı. Bu sorun hakkında yardımcı olun lütfen.

Sistem bilgisi;
Anakart = ASUS TUF B450M-PLUS GAMING AMD B450 soket AM4 DDR4 4400(OC)MHz mATX Gaming anakart.
Ekran kartı = XFX AMD Radeon RX 580 GTS XXX Edition 8 GB GDDR5 256Bit DX12 GAMING ekran kartı.
İşlemci = AMD Ryzen 5 2600 soket AM4 3.4GHz/3.9GHz 19MB önbellek 65W 2.nesil multipack işlemci.
RAM = Team t-Force zeus 16 GB (2x8GB) DDR4 3000MHz CL16 Gaming RAM
SSD = James Donkey JD512 512 GB 3D NAND 2000/1500MB/sn NVMe M.2 PCI-e SSD.
PSU = Frisby 600W 80+ Bronze sertifikalı PSU.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Birincisi AMD RX500 ve 5000 serisi ekran kartlarında siyah ekrana düşme sorunu genellikle olan bir sorundur. Bu sorun bazen sürücü bazen ekran kartı BIOS 'u bazen ise direkt kart odaklı donanım sorunu olabiliyor. Siz sürücü yöntemini denemişsiniz. Geriye BIOS ve kart arızası ve başka hatalara bakmak kalıyor. Aldığınız mavi ekran hatası varsa bizimle paylaşın bu hataları. C:\Windows\Minidump klasöründeki dosyaları arşivleyip paylaşın.

KS

Furkanglgn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Birincisi AMD RX500 ve 5000 serisi ekran kartlarında siyah ekrana düşme sorunu genellikle olan bir sorundur. Bu sorun bazen sürücü bazen ekran kartı BIOS 'u bazen ise direkt kart odaklı donanım sorunu olabiliyor. Siz sürücü yöntemini denemişsiniz. Geriye BIOS ve kart arızası ve başka hatalara bakmak kalıyor. Aldığınız mavi ekran hatası varsa bizimle paylaşın bu hataları. C:\Windows\Minidump klasöründeki dosyaları arşivleyip paylaşın.

Hocam buyurun minidump hatalarım.
https://drive.google.com/file/d/1rRisfBk0_Gk1sgeD2IsnNEUX_JV_Qr1b/view?usp=sharing

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Hatalarınızın çoğu erişim sorunları ve ihlalleri odaklı.

İlk önce sistemde bir virüs yazılımı ile tam tarama yapın. Eğer antivirüs yazılımı önerisi isterseniz Kaspersky Total Security / Bittefender Total Security veya Malwarebytes yazılımlarından birisini kullanabilirsiniz. Sonuçta virüs çıkarsa sisteminizin sorunlar bununla alakalı gibi duruyor.

Sisteminizdeki Ryzen Master uygulamasını kaldırın ve anakart çipsetinizi AMD Support adresinden indirip kurun. Sonuç alamazsanız sonraki öneriye geçin.

Anakart BIOS sürümünüz eskiyse güncelleyip deneyin. Sonuç alamazsanız sonraki öneriye geçin.

Bir bellek sorununuz olabilir. Öncelikle belleklerinizin XMP yani RAM frekansı yükseltme ayarını devre dışı bırakıp deneyin işe yaramaz ise bellek testi yapın.

[font="Open Sans", sans-serif]RAM 'lerinizi test etmek için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz.[/font]

• [font="Open Sans", sans-serif]
    [*]Önce https://www.memtest86.com/ bu yazılımı indirin ve inen ZIP dosyasını klasöre çıkartın.
    [*]Sisteme bir USB bellek takın ve içinde önemli verilerin olmamasına dikkat edin. İçi boş olsun.
    [*]Klasörün içindeki imageUSB.exe dosyasını çalıştırın. Aşağıdaki adımları izleyin.
    [*]Step 1 : USB belleği seçin.
    [*]Step 2 : Write image to USB drive seçeneği ve Post Image Verification seçeneğini işaretleyin.
    [*]Step 3 : İnen klasörde memtest86-usb.img adında bir IMG dosyası var bu dosyayı Browse ile seçin.
    [*]Step 4 : Write butonuna basın ve bir pencere açılacak YES(EVET) diyorsunuz ve ikinci uyarıyada aynı şekilde YES(EVET) deyip işlemin tamamlanmasını bekliyorsunuz.
    [*]İşlem tamamlanınca bir pencerede Imaging Complated! uyarısı gelecek. OK deyip uygulamadan çıkıyorsunuz.
    [*]Şimdi bu USB bellek ile sisteme format atar gibi sistem açılışında USB ile başlatıyorsunuz hepsi bu kadar.
    [*]USB belleği seçince yazılım otomatik olarak test başlatacak. Arıza varsa ekranda kırmızı renkte bir hata kodu veyahut gösterge ile belli oluyor zaten. Eğer hata çıkarsa RAM 'iniz arızalı demektir ve bu soruna sebep olur. Testi bitene dek sürdürün. Biraz uzun sürebilir.
    [/font]

KS

Furkanglgn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:

İlk önce sistemde bir virüs yazılımı ile tam tarama yapın. Eğer antivirüs yazılımı önerisi isterseniz Kaspersky Total Security / Bittefender Total Security veya Malwarebytes yazılımlarından birisini kullanabilirsiniz. Sonuçta virüs çıkarsa sisteminizin sorunlar bununla alakalı gibi duruyor.

Sisteminizdeki Ryzen Master uygulamasını kaldırın ve anakart çipsetinizi AMD Support adresinden indirip kurun. Sonuç alamazsanız sonraki öneriye geçin.

Anakart BIOS sürümünüz eskiyse güncelleyip deneyin. Sonuç alamazsanız sonraki öneriye geçin.

Bir bellek sorununuz olabilir. Öncelikle belleklerinizin XMP yani RAM frekansı yükseltme ayarını devre dışı bırakıp deneyin işe yaramaz ise bellek testi yapın.

RAM 'lerinizi test etmek için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz.
  • Önce https://www.memtest86.com/ bu yazılımı indirin ve inen ZIP dosyasını klasöre çıkartın.
  • Sisteme bir USB bellek takın ve içinde önemli verilerin olmamasına dikkat edin. İçi boş olsun.
  • Klasörün içindeki imageUSB.exe dosyasını çalıştırın. Aşağıdaki adımları izleyin.
  • Step 1 : USB belleği seçin.
  • Step 2 : Write image to USB drive seçeneği ve Post Image Verification seçeneğini işaretleyin.
  • Step 3 : İnen klasörde memtest86-usb.img adında bir IMG dosyası var bu dosyayı Browse ile seçin.
  • Step 4 : Write butonuna basın ve bir pencere açılacak YES(EVET) diyorsunuz ve ikinci uyarıyada aynı şekilde YES(EVET) deyip işlemin tamamlanmasını bekliyorsunuz.
  • İşlem tamamlanınca bir pencerede Imaging Complated! uyarısı gelecek. OK deyip uygulamadan çıkıyorsunuz.
  • Şimdi bu USB bellek ile sisteme format atar gibi sistem açılışında USB ile başlatıyorsunuz hepsi bu kadar.
  • USB belleği seçince yazılım otomatik olarak test başlatacak. Arıza varsa ekranda kırmızı renkte bir hata kodu veyahut gösterge ile belli oluyor zaten. Eğer hata çıkarsa RAM 'iniz arızalı demektir ve bu soruna sebep olur. Testi bitene dek sürdürün. Biraz uzun sürebilir.

Hocam cevapladığınız için teşekkür ederim. Şimdi sizin dediklerini liste olarak yazacağım. 

1. Anakartımın biosunu güncelledim. 

2. Hiçbir OC ayarı ile oynamadım ve ryzen master dahil hiç bise yi bilmiyorum Ve OC nasıl yapılır onu bile bilmiyorum. Lakin şu ramlarimin orijinal frekans değeri 3000mhz di bunu sizde biliyorsunuz. Ama geldiğinde 2400mhz di. Bios da profile olarak seçtim ve 3000mhz e çıktı sadece bu bunun oc olduğunu bile bilmiyorum ama sanmam çünkü ramlarimin orijinal frekansı bu değil mi hocam? Şuan ramlarimi Memtest86 ile deniyorum 3. Saate girdim ve hiçbir errors görmedim hala bitmesini bekliyorum.

3. Virüs olayını bilmiyorum. Memtest86 bitsin indirip deneyeceğim.

Furkanglgn' Alıntı:
ugur.gozaydin' Alıntı:

RAM 'lerinizi test etmek için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz.
  • Önce https://www.memtest86.com/ bu yazılımı indirin ve inen ZIP dosyasını klasöre çıkartın.
  • Sisteme bir USB bellek takın ve içinde önemli verilerin olmamasına dikkat edin. İçi boş olsun.
  • Klasörün içindeki imageUSB.exe dosyasını çalıştırın. Aşağıdaki adımları izleyin.
  • Step 1 : USB belleği seçin.
  • Step 2 : Write image to USB drive seçeneği ve Post Image Verification seçeneğini işaretleyin.
  • Step 3 : İnen klasörde memtest86-usb.img adında bir IMG dosyası var bu dosyayı Browse ile seçin.
  • Step 4 : Write butonuna basın ve bir pencere açılacak YES(EVET) diyorsunuz ve ikinci uyarıyada aynı şekilde YES(EVET) deyip işlemin tamamlanmasını bekliyorsunuz.
  • İşlem tamamlanınca bir pencerede Imaging Complated! uyarısı gelecek. OK deyip uygulamadan çıkıyorsunuz.
  • Şimdi bu USB bellek ile sisteme format atar gibi sistem açılışında USB ile başlatıyorsunuz hepsi bu kadar.
  • USB belleği seçince yazılım otomatik olarak test başlatacak. Arıza varsa ekranda kırmızı renkte bir hata kodu veyahut gösterge ile belli oluyor zaten. Eğer hata çıkarsa RAM 'iniz arızalı demektir ve bu soruna sebep olur. Testi bitene dek sürdürün. Biraz uzun sürebilir.

Hocam cevapladığınız için teşekkür ederim. Şimdi sizin dediklerini liste olarak yazacağım. 

1. Anakartımın biosunu güncelledim. 

2. Hiçbir OC ayarı ile oynamadım ve ryzen master dahil hiç bise yi bilmiyorum Ve OC nasıl yapılır onu bile bilmiyorum. Lakin şu ramlarimin orijinal frekans değeri 3000mhz di bunu sizde biliyorsunuz. Ama geldiğinde 2400mhz di. Bios da profile olarak seçtim ve 3000mhz e çıktı sadece bu bunun oc olduğunu bile bilmiyorum ama sanmam çünkü ramlarimin orijinal frekansı bu değil mi hocam? Şuan ramlarimi Memtest86 ile deniyorum 3. Saate girdim ve hiçbir errors görmedim hala bitmesini bekliyorum.

3. Virüs olayını bilmiyorum. Memtest86 bitsin indirip deneyeceğim.

4. Hocam anakart demişsiniz anakartımı da bu gün güncelledim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
RAM 'ler orijinalde baz bir frekansa sahiptir. XMP adı verilen ayar bellekleri OC firmanın belirlediği OC değerine çeker. 3000Mhz bellek aldıysanız aslıda o değer OC değeridir. Yani OC yapmış oluyorsunuz bu sorun değil açılması gerek zaten bellekerin frekansını hazır ayar ile yükseltmekte bir şey yok. Ama anakartta veya bellekte yada başka bir şeyde sorun varsa bu hatalara neden olabilir. O yüzden XMP yani RAM frekansı yükseltme ayarınıda kapatıp test edin sistemi.

KS

Furkanglgn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
RAM 'ler orijinalde baz bir frekansa sahiptir. XMP adı verilen ayar bellekleri OC firmanın belirlediği OC değerine çeker. 3000Mhz bellek aldıysanız aslıda o değer OC değeridir. Yani OC yapmış oluyorsunuz bu sorun değil açılması gerek zaten bellekerin frekansını hazır ayar ile yükseltmekte bir şey yok. Ama anakartta veya bellekte yada başka bir şeyde sorun varsa bu hatalara neden olabilir. O yüzden XMP yani RAM frekansı yükseltme ayarınıda kapatıp test edin sistemi.

Hocam saygılar. Tüm donanımlarımı teste soktum ve işlemcide ilk başta hata verdi ve sonra ram frekansını düşürüp test ettim ve bu sefer işlemci testinde hata vermedi üstüne bir de oyunda denemek istedim oyundan da atmadı yaklaşık 2,5 3 saat GTA5 oynadım ve atmadı. Şimdi sizlere yaptığım testlerin sonucunu atıyorum. Sorun ramlerden oluşan OC mu yani ? 

Test Sonuçları = https://drive.google.com/file/d/17yfhyGFO8mZJmVTdKY7pB_G7naDCuSCE/view?usp=sharing

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ya belleklerin OC profilinde hata var ya anakart bellekleri OC profilinde tanımıyor yada bellekler anakartın DUAL Channel soketlerine takılı değil o yüzden OC işlemi başarısız oluyor.

Önce RAM 'leri DUAL Channel yani çift bellek kullanırken takılması gereken yuvalara taktığınızdan emin olun. Sizin anakartta bu yuvalar işlemci tarafından bir boş sonra bir dolu sonra bir boş sonra bir dolu şeklinde. Yani görsel olarak tanımlarsak .|.| şeklinde olacaklar.

İşe yaramaz ise bellek frekansınızı manuel olarak işlemcinizin desteklediği 2933MHz hıza el ile yükseltin. Yani manuel OC ile 2933MHz hız için CL yani Timing değerlerini sırasıyla 16-18-18-38 değerlerinde DRAM Voltage ayarını ise 1.35V olarak ayarlayıp dedin sorun bir ihtimal sorun çözülebilir.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri