Yeni Topladığım Sistemde Doa (Kusurlu) Ram Çıktı - Servis Süreci Ve Yaşadıklarım

Mursel66

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Herkese selamlar,

Yakın zamanda Intel i7-14700K ve RTX 5060 tabanlı tamamen beyaz temalı bir sistem topladım. Ancak ilk günden beri RAM kaynaklı olduğunu düşündüğüm büyük bir stabilite/Boot sorunu yaşıyorum. Süreç iyice arap saçına döndü, servisle ve donanımlarla resmen savaşıyorum. Denemediğim kombinasyon kalmadı, tecrübeli arkadaşların yardımına ihtiyacım var.

📉 Yaşadığım Süreç ve Servis Skandalı​

Sistemi ilk topladığımda G.Skill Trident Z Royal 6000MHz CL28 kitindeki modüllerden birinin fabrikasyon olarak arızalı (DOA) olduğundan şüphelendim. Çünkü sistem tek modülle açılırken, diğer modül takıldığında kesinlikle tetikleme almıyordu.

Vakit kaybetmeden kiti distribütör/servis noktasına (Vektron / Vatan Bilgisayar) gönderdim. Ancak servis süreç sonunda "Ürün sorunsuz çalışıyor" diyerek kiti aynen geri yolladı.

🛠️ Sorunu Çözmek İçin Denediğim Tüm Ekstrem Adımlar​

RAM'ler servisten geldikten sonra hatanın başka bir yerde olma ihtimaline karşı akla gelebilecek her şeyi tek tek eledim ve şu kombinasyonların hepsini denedim:

1. RAM Slot Kombinasyonları: Anakart üzerindeki tüm slot varyasyonlarını (A1-B1, A2-B2, tek modül çaprazlamaları vb.) tek tek denedim. Sorun kararlı bir şekilde devam ediyor.
  2. Riser Kablo ve Ekran Kartı: Hyte Y70 kasamın dikey ekran kartı montajı için kullandığım Riser kablosunu tamamen söküp kartı doğrudan anakarta takarak denedim, ekran kartını defalarca söküp taktım, PCIe hatasını eledim.
  3. Kablolama ve Güç Bağlantıları: Kasadaki Asia Horse fanların kontrolcü bağlantılarını, tüm güç kablolarını (Hydrus kablo setini) tek tek söküp sıfırdan bağladım. Kısa devre veya güç iletim hatası ihtimalini tamamen test ettim.
  4. Parça Detayları: Güç kaynağım MSI MAG A850GL Full Modüler ve ekran kartım Gigabyte RTX 5060 AERO. Güç beslemesi tarafında bir yetersizlik olması imkansız.
Buna rağmen servisin "sağlam" dediği RAM'lerle sistem hâlâ kararsız ve açılmıyor. Muhtemelen servis RAM'leri çok temel bir frekansta (JEDEC standardı 4800MHz gibi) test edip bıraktı; anakartım ise 6000MHz CL28 gibi agresif profilde bu modüllerden biriyle çakışıyor veya RAM gerçekten yüksek frekansta kararsız.

🛠️ Tüm Sistem Bileşenlerim:​

• İşlemci (CPU): Intel Core i7-14700K
  • Bellek (RAM): G.Skill Trident Z Royal 6000MHz CL28 (Düşük Gecikmeli Seri)
  • Ekran Kartı (GPU): Gigabyte RTX 5060 AERO
  • Güç Kaynağı (PSU): MSI MAG A850GL (850W, Full Modüler, ATX 3.0)
  • Kasa & Riser: Hyte Y70 (Dikey GPU Montajlı Beyaz Kasa)
  • Klavuz/Kablolama: Asia Horse Fanlar ve Özel Kablo Seti

💬 Forumdaşlara Sorularım:​

1. Servisin "sağlam" raporu verdiği ama evde kesinlikle çalışmayan bu RAM'ler için tüketici hakem heyetine gitmeden önce distribütöre (Vektron) durumu tekrar kanıtlamanın bir yolu var mıdır? (Evde video kaydı çekmek işe yarar mı?)
  2. İşlemci (14700K) bellek kontrolcüsü (IMC) ile 6000MHz CL28 gibi çok agresif zamanlamaya sahip bir RAM'in, XMP kapalıyken bile sadece tek bir modülde çakışma ihtimali var mıdır? BIOS üzerinden voltaj (VDD/VDDQ veya VCCSA) sabitlemeli miyim?
  3. Benzer bir Boot/tetikleme sorununu Riser kablo veya Asia Horse çoklayıcılarında yaşayıp gizli bir kısa devre bulan oldu mu?
Fikirlere ve teknik yönlendirmelere çok açığım, şimdiden teşekkürler!

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri