Yeni Toplanan Sistemin Açılmaması

alido

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Selam,

Yeni bir sistem topladım. İlk defa sistemi açmaya çalıştığımda fanlar dönüyordu ama ekran gelmedi, birkaç deneme sonrasında ekran geldi F1 sayfası göründü. BIOS'a girdim. BIOS menüsünde gezinirken sistem kendiliğinden yeniden başladı ve artık ekran hiç gelmedi. Bu arada ekran geldiği durumda da gelmediği durumda da kasa güç düğmesi üzerinde ışıklar uyarı mesajları veriyordu. Bu mesajların anlamlarına ASUS'un destek sayfasından baktım. Sistemi ilk açtığımda ışık çok seri bir şekilde yanıp sönüyordu bunun anlamı RAM yok veya RAM hatası demekmiş. Bu uyarı 1 dakika sonra bittiğinde bu kez farklı bir uyarı verdi bunun anlamı da VGA Card yok veya VGA Card hatası demekmiş. Bu sayfada detaylı şekilde yazıyor. [Motherboard] ASUS motherboard troubleshooting via Power LED | Official Support | ASUS USA
Bir de satın alırken bu kadar incelememiştim hata ettim ama bu sorunlarla karşılaşınca anakartın desteklediği CPU ve Memory QVL listesine baktığımda RAM'lerin bu listede olmadığını gördüm. Ayrıca CPU destek listesinde de aşağıda yazdığım CPU'nun cache değeri 32MB olanı vardı.

Sistem:
Anakart: ASUS Prime X670-P
RAM: G.Skill DDR5 6000MHz CL32 16x2 (F5-6000J3238F16GX2-TZ5rk)
İşlemci: R7 7700X 8 Core 16 thread 4.5GHz 40 MB cache.
PSU: Corsair RM750X 80+ Gold.

Sistemi en sade haliyle sadece işlemci ve tek RAM ile çalıştırmayı da denedim ama maalesef sonuç aynı. Bu işlerde çok yeni olduğum için sorunun tam olarak ne sebepten olduğunu anlayamadım. Acaba parçalar mı uyumsuz? Herhangi bir önerisi olan arkadaşların desteğini bekliyorum.

Ayrıca BIOS Flashback ile BIOS update yapmayı denedim fakat o da başarısız oldu. BIOS Flashback led'i 3 saniye boyunca yanıp sönüyor ardından sabitleniyor.

Şimdiden yorum yazan herkese teşekkür ediyorum.

Aşağıda BIOS'a girmeden hemen önce çektiğim bir fotoğraf yer alıyor.

Ekli dosyalar

• image.jpeg
    image.jpeg
    151.4 KB · Görüntüleme: 12

KafadanKontak

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
252
BIOS Flashback için önce doğru BIOS'u indirip renamer programını çalıştırarak USB'de kurulum dosyasını hazırla.

Sonrasından bilgisayar tamamen kapalı ama PSU'da güç varken USB belleği Flashback slotuna takıp 3 4 saniye BIOS yükleme düğmesine bastıktan sonra eğer diske datayı yönlendirilen şekilde yazdıysan 8 10 dakika kadar yükleme işlemi sürecek, bu süreçte de düğmenin yanında veya altındaki ışık da yer yer yanıp sönecektir. Tamamen söndüğünde BIOS güncellenmiş olacaktır. Ben bu şekilde sorununun çözüleceğini düşünüyorum.

Buna ek olarak RAM'leri Ana kartın kullanma klavuzundan bakıp orada belirtilen sırayla takman önemli.

Ayrıca bağladığım power kablolarını tekrar söküp bir tak, yerine oturmamış bir şey varsa oturduğundan emin ol.

KS

alido

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
BIOS Flashback için önce doğru BIOS'u indirip renamer programını çalıştırarak USB'de kurulum dosyasını hazırla.

Sonrasından bilgisayar tamamen kapalı ama PSU'da güç varken USB belleği Flashback slotuna takıp 3 4 saniye BIOS yükleme düğmesine bastıktan sonra eğer diske datayı yönlendirilen şekilde yazdıysan 8 10 dakika kadar yükleme işlemi sürecek, bu süreçte de düğmenin yanında veya altındaki ışık da yer yer yanıp sönecektir. Tamamen söndüğünde BIOS güncellenmiş olacaktır. Ben bu şekilde sorununun çözüleceğini düşünüyorum.

Buna ek olarak RAM'leri Ana kartın kullanma klavuzundan bakıp orada belirtilen sırayla takman önemli.

Ayrıca bağladığım power kablolarını tekrar söküp bir tak, yerine oturmamış bir şey varsa oturduğundan emin ol.
Selam,

BIOS update sonrası sorun çözüldü. PC sorunsuz açılıyor. BIOS Flashback yöntemi ile güncelledim. BIOS Flashback yaparken benim gibi sorun yaşayanlar aşağıdaki videoyu izleyebilirler.

Çözüm:
BIOS Flashback için ASUS'un sitesinde yazan her şeyi harfi harfine uyguladım fakat flashback led'i sabitlenip kalıyordu. ASUS'un sitesinde belirtilmemiş fakat flash diski FAT32 ile formatlamak yeterli olmuyor. Sorun her flash diskte yaşanmıyor olabilir. Kingston 3.0 32GB kullanıyorum.

Videoda da gösterildiği üzere birkaç satır komut yardımı ile flash diski işlem için hazırlayıp FAT32 ile biçimlendirince sorunum çözüldü.

İyi forumlar.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri