%100 cpu ve disk

Can Şahin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Selamlar, herkese iyi forumlar.

4 ay önce topladığım bilgisayarda, %100 CPU ve Disk hatası meydana geldi ve SSD alarak disk problemini çözdüm. Fakat CPU hala aynı VE format attım. İnternette bulduğum çözümlerden çoğunu denedim. Masaüstünde (herhangi bir işlem yapmıyorken) Görev Yönetisini açtığım anda CPU %99 civarına çıkıp bir anda %10 civarlarına düşüyor. Oyuna girdiğimde ise çok fazla yükseliyor ve bilgisayar kasmaya başlıyor sıcaklık değerlerine baktığımda 38 dereceyi geçmediğini görüyorum.

Bilgisayarın özellikleri 
Windows 10 pro (orijinal)
GSKILL 8GB Aegis DDR4 2133Mhz CL15 Single Ram 
Power Boost BST-ATX400R 400w 12cm Fan ATX POWER SUPPLY (Retail Box)
ASUS GeForce GTX1060 DUAL OC 3GB GDDR5 192Bit DX12 Nvidia Ekran Kartı
Seagate 3.5" 1TB Barracuda Sata 3.0 7200Rpm 64MB 210Mb/s okuma Harddisk
Intel Core i3 8100 Soket 1151 3.6GHz 6MB Önbellek 4 Çekirdek 14nm İşlemci
ASUS PRIME H310M-K Intel H310 8th Gen Intel Soket 1151 DDR4 2666MHz VGA DVI Anakart
Gigabyte 120GB UD Serisi SATA3.0 2.5" SSD (500MB Okuma/380MB Yazma )

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Can Şahin' Alıntı:
Selamlar, herkese iyi forumlar.

4 ay önce topladığım bilgisayarda, %100 CPU ve Disk hatası meydana geldi ve SSD alarak disk problemini çözdüm. Fakat CPU hala aynı VE format attım. İnternette bulduğum çözümlerden çoğunu denedim. Masaüstünde (herhangi bir işlem yapmıyorken) Görev Yönetisini açtığım anda CPU %99 civarına çıkıp bir anda %10 civarlarına düşüyor. Oyuna girdiğimde ise çok fazla yükseliyor ve bilgisayar kasmaya başlıyor sıcaklık değerlerine baktığımda 38 dereceyi geçmediğini görüyorum.

Bilgisayarın özellikleri 
Windows 10 pro (orijinal)
GSKILL 8GB Aegis DDR4 2133Mhz CL15 Single Ram 
Power Boost BST-ATX400R 400w 12cm Fan ATX POWER SUPPLY (Retail Box)
ASUS GeForce GTX1060 DUAL OC 3GB GDDR5 192Bit DX12 Nvidia Ekran Kartı
Seagate 3.5" 1TB Barracuda Sata 3.0 7200Rpm 64MB 210Mb/s okuma Harddisk
Intel Core i3 8100 Soket 1151 3.6GHz 6MB Önbellek 4 Çekirdek 14nm İşlemci
ASUS PRIME H310M-K Intel H310 8th Gen Intel Soket 1151 DDR4 2666MHz VGA DVI Anakart
Gigabyte 120GB UD Serisi SATA3.0 2.5" SSD (500MB Okuma/380MB Yazma )

Öncelikle yazınızı daha anlaşılır halde düzenledim.

Hangi çözümleri denediğinizi bilmiyorum ancak şunları gözden geçirin ve denemedikleriniz varsa deneyin.
Her çözüm teker teker deneyip sistemi yeniden başlatın ki ilk denemede veya bir önceki denemedi çözülürse devam etmek zorunda kalmayın ve sistemi boşa yormayın faklı ayarlar ile.

1. Kayıt Defteri düzenleme:
  • Windows Tuşu + R tuşuna basın açılan yere Regedit yazıp Tamam deyin yada Başlata Regedit yazıp Enter tuşuna basın.
  • Daha sonra bu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management konumuna gidin ve ClearPageFileAtShutDown öğesini bulun ve değerini çift tıklayıp 1 olarak değiştirin.
  • Bilgisayarı yeniden başlatın.

2. Sürücü sorununuz varsa düzeltin:
  • Aygıt yöneticisini açın ve sağ tıklayıp Donanım değişikliklerini tara seçeneğini tıklayın ve sorun varsa güncelleyin.

3. Windows 10 'u en iyi performans ayarına getirin.
  • Bilgisayar simgesine sağ tıklayın ve Özellikler 'i seçin.
  • Gelişmiş Sistem ayarları seçeneğine tıklayın ve Gelişmiş sekmesinde Performans seçeneği altından Ayarlar... seçeneğine tıklayın.
  • En iyi performans için ayarla kısmına tıklayıp aşağıdakileri işaretleyip Uygula/Tamam deyin.
  • Screenshot-1.png
  • Bilgisayarınızı yeniden başlatın.

4. Başlangıç için gereksiz olan Programları ve Hizmetleri devre dışı bırakın.
  • Windows Tuşu + R tuşuna basın açılan yere Msconfig yazıp Tamam deyin yada Başlata Msconfig yazıp Enter tuşuna basın.
  • Açılan pencerede Hizmetler sekmesine tıklayın ve Tüm Microsoft Hizmetlerini Gizle kutusunu işaretleyin ve daha sonra Tümünü Devre Dışı Bırak butonuna basın ve listeden sadece NVIDIA veya AMD varsa Antivirüs ve Ses kartı, Ağ Kartı gibi yazılımları işaretleyip Uygula/Tamam deyin çıkan soruya daha sonra deyip Görev Yöneticisini açın ve Başlangıç sekmesine tıklayın. Bu listeden gereksiz her şeyi Devre Dışı Bırakın.
5. Windows 'un Güç Seçeneklerini Yüksek Performans ayarına alın.
  • Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik\Güç Seçenekleri bu konuma gidip Yüksek Performans ayarını seçin.

Sisteminizdeki diskinizde kalıcı Virüs olabilir. Bir harici Antivirüs yazılımı ile sisteminize Tam Tarama yapın. Önerim, Kaspersky Total Security Link: https://www.kaspersky.com.tr/downloads/thank-you/total-security-free-trial[/SIZE]

KS

Can Şahin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Öncelikle teşekkür ederim
Hepsini tek tek deneyip yeniden başlattım fakat bir değişiklik olmadı
Sorun devam etmekte

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
O zaman bunu Windows ayarları ile çözemeyiz ki zaten bu sonuçların işe yarayıp yaramayacağından emin değildim. Sanırım sistemde BIOS odaklı bir sorununuz var ki böyle olmasaydı bu ayarlardan sonra yada Format işleminden sonra çözülürdü sorun.

Öncelikle BIOS 'u sıfırlayın ve öyle deneyin. Bunun için yapmanız gerekenler aşağıda sırasıyla yazıyor.

1. Sistemi kapatın ve PSU 'nun anahtarından yada kablosundan gücü kesin.
  2. Anakartın üzerinde, para büyüklüğünde bir yassı Pil var bunu sökün.
  3. Sisteme gücü verin ve sistemi Pil yokken açın.
  4. Bu işlem tüm BIOS 'u sıfırlayacak ve Varsayılan ayarlara getirecek.
  5. Sistemi tekrar kapatın ve 3. işlemi tekrar edin ancak bu sefer Pili geri takın.
  6. Sisteme gücü geri verin ve sistemi açın ve Windows 'un açılmasını bekleyin.
  7. Sonuçları kontrol edip bildirin veya alttaki çözüm aşamasına geçin.

BIOS 'u güncelleyin. BIOS 'ta bir sorun varsa firmadan kaynaklı bu sorunu güncel BIOS çözer.

1. https://www.asus.com/tr/Motherboards/PRIME-H310M-K/HelpDesk_BIOS/ bu bağlantıdan en son sürüm BIOS 'u indirin. Şuan ki Sürüm 2012 gözüküyor son sürüm.
  2. İnen ZIP Arşivi içinde sonu .CAP olarak biten bir dosya var bunu bir yere çıkartın.
  3. Bir USB bellek takın sisteme ve bu belleği Fat32 olarak biçimlendirin.
  4. Biçimlendirilmiş USB 'nin içine indirdiğiniz sonu .CAP ile biten dosyayı BIOS dosyasını atın.
  5. Daha sonra sistemi USB takılıyken yeniden başlatın ve BIOS 'a girin.
  6. BIOS 'ta F7 tuşu ile Advanced Mode kısmına girin yada direk Advanced Mode kısmına basın. Bu menü Türkçe BIOS 'ta Gelişmiş Mod olarak geçiyor.
  7. Sonra ki menüde Tools yada Türkçe adıyla Araçlar sekmesinden yada direkt Advanced veya Türkçe adıyla Gelişmiş sekmesinden ASUS EZ Flash kısmını bulup girin.
  8. Açılan pencerede eğer USB yada İnternet diye seçenek sunarsa USB seçip devam edin.
  9. Sonra ki adımda USB belleğinizin içinde ki dosyayı seçip Next veya Yes deyip ilerleyin. Bu kısımda çıkan soruları Evet veya ileri ileri şeklinde geçin bu kadar.
  10. Güncelleme işlemi başlayacak ve bitene kadar hiçbir şeye dokunmayın ve sistemdeki güç sakın kesilmesin.
  11. İşlem bitince sistem kendisini otomatik yeniden başlatacak eğer soru sorarsa ki sormaz ama sorarsa Evet veya Yeniden Başlat deyin.
  12. Tüm işlemler bu kadar. Windows 'u açın ve sorunu kontrol edin.

Aklıma gelen olası sorunlar ve çözümleri bunlar. Bu işlemlerin sonucuna göre hareket ederiz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri