16 Gblik Ram 4Gb Olarak Gözüküyor.

KS

beratflz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Açıkcası bana durum şu şekilde gibi geldi. 8gb ram takıldığında cihaz gömülü olan 4gb ramı kullanmıyor sadece takılı olan 8gb ı görüyor. 16gb olanı taktığınızda ise cihaz sadece gömülü olan rami görüyor. Bu durumda varsa bir bios güncellemesi yapmanızı öneriyorum.
BİOS güncellemesi yaptım 304 olarak en son bios vardı onu güncelledim ama hiç birşey değişmedi

Bir ara rami söktüğünüzde ramin resmini atabilirmisiniz? Arkadaşın dediği gibi varsa bios güncellemesi yapın siz.

Slot 1 olarak gözüken yer hep sizin ram taktığınız slot. Slot 2 gömülü ram veya yok, cpuz görmüyor gömülüyü. 16gb taktığımızda yukarıdaki resimden bakabilirsiniz, bellek üretim tarihleri şuanki 8gb dediğiniz belleğin üretim tarihlerinden farklı. Demek oluyor ki cpuz de gördüğünüz sizin taktığınız ram. Yani ilk taktığınız modül 16gb, 2. taktığınız ramin ise 4gb olması lazım. Yani sizin 8gb raminiz yok. 4gb gömülü, 4gb da sizin taktığınız ram var. Yani başka türlü açıklanamaz bu denklem :) Siz ramin resmini atarsanız müsait olduğunuzda daha net olacak.
@beratflz
1. Resimdeki 16gblik laptopa taktığım 4gb olarak gözüküyor Biosta 20gb olarak gözüküyor
2 Resimdeki ise Öncesinde kullandığım 8gblik ram o 8 gblik olarak gözüküyor. Bios da 8gb olarak gözüküyor

Kimse dememiş ben diyeyim, kurduğunuz işletim sistemi 32 bit mi 64 bit mi?
64 bit.

2 sorun olabilir.
1. Soğutucuyu fazla sıktıysanız işlemci pinleri yamulur ve ram'in okunmamasını sağlar.
2. RAM'in bağlantı noktalarını silgiyle sil toz kaçmış olabilir.
1. İşlemci anakarta gömülü şekilde çıkmıyor ve üstündeki soğutucu bloğu çok fazla sıkı değil normal şekilde vidalı.
2. Yaptım ama sonuç alamadım.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2023-07-19 at 20.49.07 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2023-07-19 at 20.49.07 (1).jpeg
    218.9 KB · Görüntüleme: 9
  • WhatsApp Image 2023-07-19 at 22.33.07.jpeg
    WhatsApp Image 2023-07-19 at 22.33.07.jpeg
    227.8 KB · Görüntüleme: 9
Son düzenleme:

Rediron

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
635
BİOS güncellemesi yaptım 304 olarak en son bios vardı onu güncelledim ama hiç birşey değişmedi

1. Resimdeki 16gblik laptopa taktığım 4gb olarak gözüküyor Biosta 20gb olarak gözüküyor
2 Resimdeki ise Öncesinde kullandığım 8gblik ram o 8 gblik olarak gözüküyor. Bios da 8gb olarak gözüküyor

64 bit.
2. Resimdeki ram 4gb, model adını aratın bakın sizde. Modeli sonundaki 11/4 ten anlayabilirsiniz. 8 olsa 11/8 olurdu. Yani onu taktığınız da 4+4 8gb raminiz oluyor. Biostada 8 gözüküyor. İlk rami taktığınızda 4+16 oluyor ama windows 16lık kısmı görmüyor çünkü desteklemiyor. Biosta ise 20gb gözüküyor. 8lik bir ram alırsanız 12gb kullanırsınız %90 tahminim.

KS

beratflz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
2. Resimdeki ram 4gb, model adını aratın bakın sizde. Modeli sonundaki 11/4 ten anlayabilirsiniz. 8 olsa 11/8 olurdu. Yani onu taktığınız da 4+4 8gb raminiz oluyor. Biostada 8 gözüküyor. İlk rami taktığınızda 4+16 oluyor ama windows 16lık kısmı görmüyor çünkü desteklemiyor. Biosta ise 20gb gözüküyor. 8lik bir ram alırsanız 12gb kullanırsınız %90 tahminim.
Çok teşekkür ederim ilginiz için, dedikleriniz çok mantıklı geliyor. 8gblik bir ram bulup tekrardan deneyeceğim.

kimiki

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
120
Hocam bios 20 görüyorsa işletim sistemi değiştirse yeterli olmaz mı ? Sonuçta anakart desteklemese biosta 20 gözükmezdi diye düşünüyorum. Bir limitssyon var ama çözemedim. Windowsta bununla ilgili bir ayar vardı sanırım msconfig miydi yam hatırlayamadım.

KS

beratflz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Hocam bios 20 görüyorsa işletim sistemi değiştirse yeterli olmaz mı ? Sonuçta anakart desteklemese biosta 20 gözükmezdi diye düşünüyorum. Bir limitssyon var ama çözemedim. Windowsta bununla ilgili bir ayar vardı sanırım msconfig miydi yam hatırlayamadım.
Format attım ama bir şey değişmedi. Msconfigten bellek üst sınırından bahsediyorsun sanırım onuda denedim 4092 den fazla rakam yazamıyorsun.

Rediron

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
635
Bios görür daha fazlasını. Ama sınırı kadarını çözümleyebilir. Elimde eski bir hp laptop vardı, maksimum 1+1 2gb ram destekliyordu, arkadaştan ödünç alıp 2+2 4gb denemiştim, biosta 4 gözüküyordu ama işletim sistemine tanıtamamıştım bir türlü. Bios görsede kullanılabilir kısma geçmiyor bir yerden sonra.

kimiki

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
120
Bios görür daha fazlasını. Ama sınırı kadarını çözümleyebilir. Elimde eski bir hp laptop vardı, maksimum 1+1 2gb ram destekliyordu, arkadaştan ödünç alıp 2+2 4gb denemiştim, biosta 4 gözüküyordu ama işletim sistemine tanıtamamıştım bir türlü. Bios görsede kullanılabilir kısma geçmiyor bir yerden sonra.
İlk kez gördüm böyle bişey. Öğrenecek çok şey var daha.

Rediron

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
635
İlk kez gördüm böyle bişey. Öğrenecek çok şey var daha.
Sonuçta anakartın üzerine takılı ram, açılışta en önce bütün parçalar bios ile konuşacak sen kimsin, ben buyum , çalışıyon mu, evet diye. Zaten bu soruların birinden yanıt gelmez ise sistem açılmıyor. Tanırsa ama desteklemezse görür ama çalışmaz. Direk konuştuğu dili bile anlamazsa anakart hiç açılmaz. Bu ram de kendini tanıtıyor anakarta ama anakart sen fazla oldun artık, şu kenarda bekle diyor. :) 16gb ram ile windows'un açıldığında en azından 20gb ram (4gb kullanılabilir) gibi görmesini beklerdim.

Son düzenleme:
KS

beratflz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Sonuçta anakartın üzerine takılı ram, açılışta en önce bütün parçalar bios ile konuşacak sen kimsin, ben buyum , çalışıyon mu, evet diye. Zaten bu soruların birinden yanıt gelmez ise sistem açılmıyor. Tanırsa ama desteklemezse görür ama çalışmaz. Direk konuştuğu dili bile anlamazsa anakart hiç açılmaz. Bu ram de kendini tanıtıyor anakarta ama anakart sen fazla oldun artık, şu kenarda bekle diyor. :) 16gb ram ile windows'un açıldığında en azından 20gb ram (4gb kullanılabilir) gibi görmesini beklerdim.
Evet daha mantıklı olabilir. Gömülü ram yerine cift slot yapsalar daha iyi olabilir de :D şimdi gömülü 4gb ram var diğer takacağın ram uyum sağlayacak mı? 4gb gömülü ram ile 8gb ram sorun olur mu onu düşünüyorum şimdide :D

İntel sayfasından baktiğimda işlemci 32 gb destekleyebilir bir yazı var ama anlamadım gitti.

Ekli dosyalar

• Untitled-2 copy.jpg
    Untitled-2 copy.jpg
    416.1 KB · Görüntüleme: 3
Son düzenleme:

Rediron

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
635
Evet daha mantıklı olabilir. Gömülü ram yerine cift slot yapsalar daha iyi olabilir de :D şimdi gömülü 4gb ram var diğer takacağın ram uyum sağlayacak mı? 4gb gömülü ram ile 8gb ram sorun olur mu onu düşünüyorum şimdide :D

İntel sayfasından baktiğimda işlemci 32 gb destekleyebilir bir yazı var ama anlamadım gitti.
16 gb taktık çalışmadı, 32gb çalışacağını hiç sanmıyorum. İşlemci desteklese de anakart desteklemiyor. Elinizdeki iki rami de takmadan açabiliyor musun, görev yöneticisinde hızı ne gözüküyor, ona göre alsan uyumlu olur. Eski rame de bakabilirsin. Kaç mhz, kaç v ona göre alırsın. 16gb sende varmıydı sıfır mı almıştın, iade edebilcen mi?

İkinci el almak daha mantıklı, gidersin takarsın açılırsa görürse laptop alırsın .

KS

beratflz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
16 gb taktık çalışmadı, 32gb çalışacağını hiç sanmıyorum. İşlemci desteklese de anakart desteklemiyor. Elinizdeki iki rami de takmadan açabiliyor musun, görev yöneticisinde hızı ne gözüküyor, ona göre alsan uyumlu olur. Eski rame de bakabilirsin. Kaç mhz, kaç v ona göre alırsın. 16gb sende varmıydı sıfır mı almıştın, iade edebilcen mi?

İkinci el almak daha mantıklı, gidersin takarsın açılırsa görürse laptop alırsın .
2. El aldım . Büyük ihtimalle 12gb maksimum çalışıyor bir kaç arkadaşta önceden bu bilgisayardan ve buna yakın modeller kullanmiş hepsi 12 olarak kullanmiş.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri