2.el Laptop Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Yusuf Krd

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Selamlar arkadaşlar,

İkinci el uygun bir laptop buldum. Nelere dikkat etmem gerekli?

Moderatörün son düzenlenenleri:

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Cihazın işlemcisinin Cinebench R23 ile aldığı puana bakın ve sıcaklıklarına bakın test esnasında.

Harici GPU birimi varsa Passmaks Performans Test ile Tests > 3D > All seçeneğinden GPU testi başlatıp sonucu https://www.videocardbenchmark.net/ buradan kontrol edebilirsiniz. Test esnasın yine sıcaklıklara bakın. Sıcaklıklara HWInfo veya HWMonitor ile bakabilirsiniz.

CrystalDiskInfo ile diskin sağlığına bakın.

Bellek testi yapamazsınız çok uzun sürer. Zaten CPU testinde bir mavi ekran vs. vermezse %90 iyidir bellekler.

ibrahimunaLife

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
348
@ugur.gozaydin hocanın dediklerine artı olarak;

1. Kozmetik olarak sorunu var mı ? ( Kasanin ön-üst ve yanlarında kırık çatlak veya deforme var mı ? )
2. Ekranın temizliği ( Ölü piksel, renk bozulması vs. )
3. Batarya ömrü ( Pil güç ayarlarından maksimum performans'a alıp kaç saat / dk açık kalacağına bakmak ve min 5-10dk bu ayarda kullanmak )
4. Klavye ve touchpad'de çalışmayan veya aksayan tuş var mı ? ( Not defterini açıp tüm tuşlara basarak kontrol edebilirsin )
5. Ekran menteşe sağlamlığı ( kolay açılıp kapanıyor mu ? İstediğin açıda ekranı tutabiliyor mu ? Kırık / Hasar var mı ? )
6. USB / Ethernet / HDMI-DVI gibi portların çalışıp çalışmadığı ( usb bellek, kulaklık gibi ürünlerle kontrol edebilirsin. Ethernet ve Görüntü Portları biraz şans )
7. Ses kontrolü ( Hoparlörden ses temiz geliyor mu ? Cızırtı vs var mı ? Ses yüksek çıkıyor mu ?)
8. WiFi kontrolü ( Kendi mobil cihazının internetini paylaşarak test edebilirsin )

Son düzenleme:

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
@ugur.gozaydin hocanın dediklerine artı olarak;

1. Kozmetik olarak sorunu var mı ? ( Kasanin ön-üst ve yanlarında kırık çatlak veya deforme var mı ? )
2. Ekran kartının temizliği ( Ölü piksel, bozuk renk vs. )
3. Batarya ömrü ( Pil güç ayarlarından maksimum performans'a alıp kaç saat / dk açık kalacağına bakmak ve min 5-10dk bu ayarda kullanmak )
4. Klavye ve touchpad'de çalışmayan veya aksayan tuş var mı ? ( Not defterini açıp tüm tuşlara basarak kontrol edebilirsin )
5. Ekran menteşe sağlamlığı ( kolay açılıp kapanıyor mu ? İstediğin açıda ekranı tutabiliyor mu ? Kırık / Hasar var mı ? )
6. USB / Ethernet / HDMI-DVI gibi portların çalışıp çalışmadığı ( usb bellek, kulaklık gibi ürünlerle kontrol edebilirsin. Ethernet ve Görüntü Portları biraz şans )
7. Ses kontrolü ( Hoparlörden ses temiz geliyor mu ? Cızırtı vs var mı ? Ses yüksek çıkıyor mu ?)
8. WiFi kontrolü ( Kendi mobil cihazının internetini paylaşarak test edebilirsin )
Çoğunu kullanıcı kontrol eder diye yazmamıştım ama iyi oldu yazdığınız. :)

ibrahimunaLife

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
348
Çoğunu kullanıcı kontrol eder diye yazmamıştım ama iyi oldu yazdığınız. :)
Hocam genelde bu tarz durumlarda sistem parçalarına odaklanılıyor ve yazdığım kısımları kontrol etme gereği duyulmuyor. En basitinden ekran menteşesinin sağlamlığı bile çok önemli yoksa arkasına kalın ve ağır cisimler koymak gerekir ( Ben duvara yaslıyordum ve zor oluyordu ) . Bunların tamiri ve yedek parça piyasası çok fazla olması sorunları halledilebilir olarak gösterse de can sıkıcı olabilir. Eğer ikinci al alacaksanız sıfır üründen en az 3-4 kat daha fazla dikkat etmek gerekir :)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Hocam genelde bu tarz durumlarda sistem parçalarına odaklanılıyor ve yazdığım kısımları kontrol etme gereği duyulmuyor. En basitinden ekran menteşesinin sağlamlığı bile çok önemli yoksa arkasına kalın ve ağır cisimler koymak gerekir ( Ben duvara yaslıyordum ve zor oluyordu ) . Bunların tamiri ve yedek parça piyasası çok fazla olması sorunları halledilebilir olarak gösterse de can sıkıcı olabilir. Eğer ikinci al alacaksanız sıfır üründen en az 3-4 kat daha fazla dikkat etmek gerekir :)
Aslında bunu rehber gibi bir şey hazırlamak gerek siz böyle söyleyince aklıma düştü.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri