3 Monitör Arasında Kararsızım

Boozew

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
651
Şimdi öncelikle sistemim
ekran kartı 3070
işlemci 5600x

Alacağım 2 monitör var 2 sinden birini almayı düşünüyorum fakat çoğu oyunu ultra veya high ile oynayacağım için yırtılma veya takılma gibi şeylerin olmasından korkuyorum bu konuda görüşlerinizi merak ediyorum. Özellikle 3 monitörden birini kullanan varsa çok iyi olur. Ayrıca bütçem azaldı kararsız kaldım bundan dolayı.

sorularım :
1-144hz alırda daha düşük fps alırsam yırtılma vs.. olur mu samsung olanda / yırtılma takılma vs.. engellemek için bir şey var mıdır bu monitörde
2-75 hz ips olanı alsam renkler daha canlı hem de 75fps+ alırım herşey de sanırım daha iyi olmaz mı fazlası olmayacağı için ilerde belki başka monitöre geçilir 144 e göre baya kötü olur mu
3- asusun diğerlerine göre hem ips hemde fiyatı uygun olması cazip fakat bu olayda korkutuyor 1ms değilde 4ms sanki diye bahsedilmiş her yerde

1- 75hz Ips LG 3.200
2- 144hz VA Samsung 3.999
3- 144hz ips Asus 4.300

Şimdiden teşekkürler

Sahuraka

Moderatör
Moderatör
Tepki
4,954
@Boozewarning, İPS asus daha mantikli ama görüntü istiyorsan va Samsung paneli iyi ise daha iyi görüntü sağlar @Lory sence?

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
144hz Va alırsan ghosting ve black smearing başta olmak üzere bir sürü sorun yaşarsın. Ayrıca samsung G3 alınmamalı çünkü paneli çok dandik ve bu sorunlar çok fazla oluyor.

144hz Va yı eleyelim.

Şuan iki seçeneğin var.
75hz Va ve 144hz ips.
Düşük hz de Va seçmemizin sebebi bu sorunlar düşük hz de yaşanmaması. Ve va panelin renk kalitesi ips ten daha iyidir bu yüzden aynı hz değerinde daha iyi renk kalitesine sahip bir monitör almak daha iyi olur.

Şuan burada en mantıklı seçenek 144hx ips. Büyük ihtimal vp249qgr modeli. Bu model seni asla üzmez gelelim 4 MS kısmına. Baktığın hiçbir monitör 1ms e sahip değildir.
Hatta bir kaçında inceleme var:
Altlarda ms in 11 olduğunu göreceksin:
Screenshot_2023-07-23-19-21-10-140_com.android.chrome-edit.jpg

Yani asusun 4ms olması cidden büyük bir avantaj.

Asusta ikna olduysan iki seçenek sunacağım sana.

Msi olanı almaya değer.

Sahuraka

Moderatör
Moderatör
Tepki
4,954
144hz Va alırsan ghosting ve black smearing başta olmak üzere bir sürü sorun yaşarsın. Ayrıca samsung G3 alınmamalı çünkü paneli çok dandik ve bu sorunlar çok fazla oluyor.

144hz Va yı eleyelim.

Şuan iki seçeneğin var.
75hz Va ve 144hz ips.
Düşük hz de Va seçmemizin sebebi bu sorunlar düşük hz de yaşanmaması. Ve va panelin renk kalitesi ips ten daha iyidir bu yüzden aynı hz değerinde daha iyi renk kalitesine sahip bir monitör almak daha iyi olur.

Şuan burada en mantıklı seçenek 144hx ips. Büyük ihtimal vp249qgr modeli. Bu model seni asla üzmez gelelim 4 MS kısmına. Baktığın hiçbir monitör 1ms e sahip değildir.
Ekli dosyayı görüntüle 24818

Msi olanı almaya değer.
Msi olanın yukarı aşağı kaldırma yani asansor özelliği var mı?

KS

Boozew

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
651
@Lory Değerli yorumun için teşekkür ederim fakat 75hz olanda ips va değil o şekilde düşünsek bile ekran kartında alabilceğim fpsler dahil edilginde vs.. hangisini almak daha mantıklı hala asus mu ona göre bugun almayı düşünüyorum

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
Msi olanın yukarı aşağı kaldırma yani asansor özelliği var mı?
Yok
@Lory Değerli yorumun için teşekkür ederim fakat 75hz olanda ips va değil o şekilde düşünsek bile ekran kartında alabilceğim fpsler dahil edilginde vs.. hangisini almak daha mantıklı hala asus mu ona göre bugun almayı düşünüyorum
Sen yırtılmadan korkuyorsun sanırım. Yırtılmayı önlemek için freesync gibi teknolojiler var. Tabii 0 a indirmiyor yırtılmayı ama farketmeyeceğin kadar oluyor.

144hz deki seçenekler belli. Bütçe yetiyorsa msi yetmiyorsa Asus. 75hz de ben Va almanı öneririm ancak ips almak istiyorsan Samsung'un serileri başarılıdır. Va ya kabulsen viewsonic ler fp oluyor.

Ben olsam 144hz alırdım. Bu arada msi 170hz olduğu için atmadım renk kalitesi ve MS bakımından daha iyi olduğu için attım. Yoksa 26hz i hissetmezsin bile.

Ha birde ne kadar FPS alıyorsan o kadar akıcılığın olur yani o kadar hz hissedersin.

KS

Boozew

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
651
Yok

Sen yırtılmadan korkuyorsun sanırım. Yırtılmayı önlemek için freesync gibi teknolojiler var. Tabii 0 a indirmiyor yırtılmayı ama farketmeyeceğin kadar oluyor.

144hz deki seçenekler belli. Bütçe yetiyorsa msi yetmiyorsa Asus. 75hz de ben Va almanı öneririm ancak ips almak istiyorsan Samsung'un serileri başarılıdır. Va ya kabulsen viewsonic ler fp oluyor.

Ben olsam 144hz alırdım. Bu arada msi 170hz olduğu için atmadım renk kalitesi ve MS bakımından daha iyi olduğu için attım. Yoksa 26hz i hissetmezsin bile.

Ha birde ne kadar FPS alıyorsan o kadar akıcılığın olur yani o kadar hz hissedersin.
Bende asus düşünmeye başladım peki şunu sormak isterim ekran kartım nvidia free sync nasıl kullanıcam bunun için dp port kablosumu gerekli yoksa bu bahsettiğimiz monitörde başka şekilde kullanabiliyormuyum teşekkürler

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
Bende asus düşünmeye başladım peki şunu sormak isterim ekran kartım nvidia free sync nasıl kullanıcam bunun için dp port kablosumu gerekli yoksa bu bahsettiğimiz monitörde başka şekilde kullanabiliyormuyum teşekkürler
freesync desteği olan monitörlerden gsync de açabiliyorsun.

gsync açmak için dp kablosuna ihtiyacın var. asustan hdmi çıkıyor.

KS

Boozew

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
651
@Lory çok ama çok teşekkür ederim bilgili birini yakalamışken şunu sormak isterim dp gelene kadar mesela 100 fps aldıgım bi oyunda yırtılma vs.. sorun yaşamamak için hz yi 100 e düşürsem görüntü çözünürlüğü düşürmüşüm gibi kötü olur mu yoksa eşitlediğim için sorunlar ortadan kalkar normal bir şekilde devam edebilir miyim ? ilk kez sistem dizdiğim için aklıma takılıyor ondan çok soruyorum

Sahuraka

Moderatör
Moderatör
Tepki
4,954
@Lory çok ama çok teşekkür ederim bilgili birini yakalamışken şunu sormak isterim dp gelene kadar mesela 100 fps aldıgım bi oyunda yırtılma vs.. sorun yaşamamak için hz yi 100 e düşürsem görüntü çözünürlüğü düşürmüşüm gibi kötü olur mu yoksa eşitlediğim için sorunlar ortadan kalkar normal bir şekilde devam edebilir miyim ? ilk kez sistem dizdiğim için aklıma takılıyor ondan çok soruyorum
Hyr sorun olmaz yırtılma çok olmaz

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
aslında yırtılma olayını biraz abartıyorsun. yırtılmalar çok nadir oluyor hz ler örtüşmediğinde oda küçükcük şey. bence hzi salmak daha mantıklı ama ben en ufak yırtılma istemiyorum diyorsan vsync açarsın o hz ve fpsi kendisi sabitler. görüntüde bozulma gibi birşey olmaz hz kıstığın için. sadece daha az akıcı olur onuda daha önce daha yüksek hz li bir monitör kullanmadıysan hissetmezsin bir şey.

KS

Boozew

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
651
@Lory baya dandik bir laptoptan bu sisteme gecicem sonunda para biriktirip aldım her yerde yeni şeyler görünce insanın kafası karışıyor bu mantıkla baya konforlu hissedicem sanırım laptop ekranından sonra çok teşekkür ederim. bu arada asus olanı almaya karar verdim teşekkürler yardımın için

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
@Lory baya dandik bir laptoptan bu sisteme gecicem sonunda para biriktirip aldım her yerde yeni şeyler görünce insanın kafası karışıyor bu mantıkla baya konforlu hissedicem sanırım laptop ekranından sonra çok teşekkür ederim. bu arada asus olanı almaya karar verdim teşekkürler yardımın için
Rica ederim. Hayırlı olsun.

Elevenes

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
11

144hz Va yı eleyelim.

Şuan iki seçeneğin var.
75hz Va ve 144hz ips.

Ekli dosyayı görüntüle 24818

Msi olanı almaya değer.
Önerdiğiniz monitörler ips panellerdir VA panele göre daha az smear yaparlar ama Rtrings'ten aldığınız o fotoğrafın panel kalitesi ile çokta bir alakası yoktur, tabii tamamen alakasız diyemem ama tek neden o olamaz. VA panellerin geneli yavaştır zaten bu yüzden tn ve ips panellere göre smear yapmaya meyillidirler o tabloda onu gösteriyor. Hızlı VA paneller sadece yüksek bütçede erişilebilirler. Ayrıca attığınız görsel piyasada bulunan G3'e ait değiller. S24AG30 modeli güncel modelidir, aşağıdaki aldığı puandır. FG35T modelinin yerini S24AG30 almıştır.

Ekran görüntüsü 2023-07-31 181102.png

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
Önerdiğiniz monitörler ips panellerdir VA panele göre daha az smear yaparlar ama Rtrings'ten aldığınız o fotoğrafın panel kalitesi ile çokta bir alakası yoktur, tabii tamamen alakasız diyemem ama tek neden o olamaz. VA panellerin geneli yavaştır zaten bu yüzden tn ve ips panellere göre smear yapmaya meyillidirler o tabloda onu gösteriyor. Hızlı VA paneller sadece yüksek bütçede erişilebilirler. Ayrıca attığınız görsel piyasada bulunan G3'e ait değiller. S24AG30 modeli güncel modelidir, aşağıdaki aldığı puandır. FG35T modelinin yerini S24AG30 almıştır.

Ekli dosyayı görüntüle 25204
Dediğinden hiç birşey anlamadım. Panel ile alakası yok diyorsun ama sonra yüksek hızlı Va paneller için bütçenin yüksek olması lazım diyorsun 🤔
Monitör dediğin nedir ki? Panel ve backplate den oluşur gerisi de çalışması için anakart cart curt.
G3 piyasada olur olmaz farketmez, ben onun üzerinden örnek vermek istedim. senin attığın model de kötü zaten, hatta bazı noktalarda eski G3 ten daha kötü.

Elevenes

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
11
Dediğinden hiç birşey anlamadım. Panel ile alakası yok diyorsun ama sonra yüksek hızlı Va paneller için bütçenin yüksek olması lazım diyorsun 🤔
Monitör dediğin nedir ki? Panel ve backplate den oluşur gerisi de çalışması için anakart cart curt.
G3 piyasada olur olmaz farketmez, ben onun üzerinden örnek vermek istedim. senin attığın model de kötü zaten, hatta bazı noktalarda eski G3 ten daha kötü.
144 hz için konuşuyorsak 5.8 puan alan tabii ki daha iyi olacaktır 60 hz içinde aralarına 0.1 puana değecek bir fark yok açıkçası. Ayrıca biri Gaming kısmında 7.6 almışken biri onu da alamamış. Muhtemelen S24AG30 daha geliştirilmiş bir versiyonu zaten bunun anlamayacak bir şeyi yok ? F3G35T'yi S24AG30'a göre almaya değecek bir farkı yok ama S24AG30 modelinin ufo testi ve ghosting testi 144 hz için muhtemelen gözle görülebilir bir farkı olacaktır.

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
144 hz için konuşuyorsak 5.8 puan alan tabii ki daha iyi olacaktır 60 hz içinde aralarına 0.1 puana değecek bir fark yok açıkçası. Ayrıca biri Gaming kısmında 7.6 almışken biri onu da alamamış. Muhtemelen S24AG30 daha geliştirilmiş bir versiyonu zaten bunun anlamayacak bir şeyi yok ? F3G35T'ni S24AG30'a göre almaya değecek bir farkı yok ama S24AG30 modelinin ufo testi ve ghosting testi 144 hz için muhtemelen gözle görülebilir bir farkı olacaktır.
Bahsettiğim şey sadece hız değil ki? Mesela görüş açıları daha iyi. Ayrıca buna niye bu kadar takıldın anlamadım istediğim monitörü örnek verebilirim?

Şimdi önceki sorumu yanıtla.

Elevenes

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
11
Bahsettiğim şey sadece hız değil ki? Mesela görüş açıları daha iyi.
Görüş açısı istiyorsan ips veya oled ekran ararsın oradaki 0.5 puan fark kimseye fark etmez bile. Benim karşılaştırmam İPS vs VA değil.
Ayrıca buna niye bu kadar takıldın anlamadım istediğim monitörü örnek verebilirim?
Tabii ki istediğiniz monitörü örnek verebilirsiniz ama ben sadece konu sahibinin attığı modelinin FG35T ile alakası olmadığını söylemeye geldim. Konu sahibinin konuda attığı G3 modeli S24AG30 modeli sanırım onu fark edememişsiniz, FG35T modelinin sonucunu paylaştığınıza göre fark edememişsiniz gibi.
Şimdi önceki sorumu yanıtla.
İstediğim soruyu yanıtlarım.

Son düzenleme:

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
Görüş açısı istiyorsan ips veya oled ekran ararsın oradaki 0.5 puan fark kimseye fark etmez bile. Benim karşılaştırmam İPS vs VA değil.
Sen ips vs Va yapmıyorsan ips vs va yapan birine karışmayacaksın. Rastgele bir model örnek verdim önüme çıkan ilk G3 ü attım. Başkasını atsam pek bir fark olmayacaktı.

O zaman bende şöyle yanıtlıyayım. Hızlı monitör isteyen gider ips oled alır zaten dimi :D sanki ben S24AG30 ye daha kötü diyorum gibi konuşuyorsun birde.
İstediğim soruyu yanıtlarım.
Bilgim yok demenin başka bir yolu buda :D

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri