8.000 TL BÜTÇEYE SİSTEM TOPLAMA ÖNERİSİ

Aluqah

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhabalar,

Yaklaşık 17 yıllık bir laptop kullanıcısı olarak ilk defa masaüstü bilgisayar toplamaya niyetlendim ve tahmin edeceğiniz üzere bu konuda bilgim kısıtlı. Bir süredir sistem toplamayla alakalı videolar izliyorum, yazılanları okuyorum fakat bazı konular kafama tam oturmadı. Bu yüzden yardımlara açığım.
Bilgisayarla ilişkim %65 gündelik kullanım (internette takılma, iş ile alakalı raporlar hazırlama vs.), %35 oyun oynama şeklinde.

8000 TL'lik bütçeme sadık kalmaya çalışarak naçizane şöyle bir liste hazırladım:

İşlemciAMD Ryzen 5 3600x  (fiyat olarak bir kaç kez 1500TL'leri gördüm, yine aynı fiyatlara düşerse alacağım)
Ekran Kartı: MSI RX 5600 XT Gaming X. 3.000 TL civarında ama 2.700'lere düştüğünü görmüştüm, yine bekleyebilirim. Sistem toplamaya merak saldığım ilk zamanlarda izlediğim ilk video PC Hocası kanalındaki bu kartın incelemesi oldu ve sanırım ilk görüşte aşk olsa gerek bunun dışında bir kart bakmaz oldum. Diğer kartlara göre belleği biraz düşük fakat öyle çok rekabetçi oyunlar oynamıyorum, daha çok strateji oyunları tercihimdir. Bu yüzden bana yeter diye düşündüm. Ayrıca sıcaklık değerleri de çok iyiymiş, ekran kartını soğutmak için ekstradan para ayıramam şu aşamada.
Ram: 2 x GSKILL RipjawsV 8GB DDR4-3600Mhz CL18 F4-3600C18S-8GVK. 700 TL fiyatı var.
SSD: CORSAIR 480GB Force MP510 NVMe M.2 SSD (3480MB Okuma / 2000MB Yazma). Şu an indirimle 700 TL'ye satılıyor.
Kasa: MSI MAG FORGE 100R. 550 TL. Daha uyguna bir çok kasa buldum fakat ''USB portları, takılı gelen fanlar vs. bir süre sonra çalışmıyor'' gibi yorumları görünce bir tık pahalı olsun ama marka olsun diye düşündüm.
PSU: Bu kısma en son karar vereceğim. Sistem ne kadar güce ihtiyacaç duyacak bilmiyorum. Önerilere açığım. 600-700 TL ??
Ana kart: Diğer parçaları istediğim fiyatlara alabilirsem anakart için 1.100 TL civarında bütçem kalıyor fakat bu parça konusunda kafama oturmayan onlarca konu var. Mesela neredeyse her anakartın özelliğinde desteklenen ram hızı OC'siz olarak 3000'i geçmiyor. E ben de OC yapmayı bilmiyorum, bu durumda seçtiğim ram fuzuli mi olacak? Yine aynı şekilde PCIE 4 özelliğini tam olarak anlayamadım. Bu bütçeyle PCIE 4 özelliği olan anakart bulamadım, ekran kartım ise bu özelliği destekliyor. Bu durumda ekran kartı düşük performansla mı çalışıyor olacak ya da seçtiğim SSD'yi kullanamayacak mıyım? gibi türlü türlü sorularım var.

Son olarak daha önce almış olduğum bir monitör var, sistem hazır olmadığı için iş yerinde kullanıyorum. Önerilerinizi etkilerse diye onu da yazayım:
Asus Tuf Gaming 27" VG27VQ

Enes Değirmenci

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0
Hocam sistem parçaları gayet güzel. Eğer geleceğe yatırım yapmak istiyorum derseniz X570 anakart alabilirsiniz. Ancak haziran ayının ortalarında B550 anakartlar tanıtılacak ve bu anakartlar Ryzen 4000 serisi uyumlu olacak. Zaten bekleyerek aldığınız için bence B550'leri bekleyebilirsiniz. Onun dışında sisteminizi beğendim. 

O.C ise şöyle Bios üzerinden sadece ram frekansını yükseltiyorsunuz bu kadar. Basit bir işlem

KS

Aluqah

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Enes Değirmenci' Alıntı:
Hocam sistem parçaları gayet güzel. Eğer geleceğe yatırım yapmak istiyorum derseniz X570 anakart alabilirsiniz. Ancak haziran ayının ortalarında B550 anakartlar tanıtılacak ve bu anakartlar Ryzen 4000 serisi uyumlu olacak. Zaten bekleyerek aldığınız için bence B550'leri bekleyebilirsiniz. Onun dışında sisteminizi beğendim. 

O.C ise şöyle Bios üzerinden sadece ram frekansını yükseltiyorsunuz bu kadar. Basit bir işlem

[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif][size=small][size=small][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]O zamana kadar bekleyebilirim. Hem biraz daha bilgi sahibi olurum hem de belki fiyatlar biraz düşer.[/font][/size][/font][/size]

[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif][size=small][size=small][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Peki önerebileceğiniz bir kart var mı?[/font][/size][/font][/size]
[font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif][size=small][size=small][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]Ve bir de şu PCIE 4 olayını açıklayabilir misiniz? Bununla alakalı tatmin edici bir bilgi bulamadım. Anakartta bu özellik yoksa seçtiğim SSD ve Ekran kartını kullanabilir miyim?[/font][/size][/font][/size]

Enes Değirmenci

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
0
Hocam onu şöyle açıklayım a ürününü kullanmanız için a portunuzun olması gerekecek. Geleceğe yatırım diyelim kısacası

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri