Çözüldü Alienware m15 r5 dahili ekran kartında 60hz de kalıyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

kimiki

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
120
Merhaba. Laptopu Advanced optimus moduna alınca 60Hz de takılı kalıyor. MUX açınca herhangi bir sorun yok 360Hz de çalışıyor. Anlayamadığım önceden sorun yoktu ve abimin laptopu (tamamen aynı laptop.) Advanced optimusta 360Hz çalışabiliyor dahili GPU üzerinden. Denemediğim şey kalmadı format attım BIOS güncelledim sürücüleri sitesinden ve AMD sitesinden ayrı ayrı denedim. Neden MUX da kullanmıyorsun diyeceksiniz o da batarya süresi yüzünden. Laptopu yatakta kullanmak istediğimde MUX açıkken 1.5 saat gidiyor ve cihaz aşırı ısınıyor. Fakat Advanced optimusta 6 saate yakın batarya süresi veriyor ve serin çalışıyor. Oyun oynamak istediğimde NVIDIA üzerinden sadece harici kartı çalıştırıp MUX performansı alabiliyorum. Tüm driverlar kurulu ve güncel. Alta bir abimin laptopu bir de kendi laptopumun resimlerini koyuyorum.
İşlemci r9 5900hx ekran kartı rtx 3070
Cru uygulaması ile 340hz ye alabiliyorum ama üstünde görüntü bozuluyor. Sorunun ana kaynağına ulaşmak istiyorum.
IMG_20230115_234357.jpg
IMG_20230115_234039.jpg

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
Ayarlardan değiştirirseniz performans değişir ve güç tüketimi de artar. Güç tüketimi için otomatik seçmiş olabilir.

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
İki cihazın ayarları tamamen aynı hocam.
Yazılımın ayrıntısını bilmiyorum ama farklılık başka program ya da ayardan kaynaklanıyor olabilir. Programı bilmiyorum ama kurcalanırsa bir yerlerde fark olabilir. Ayrıca aynı sistem ve programlar da hata ya da başka soruna sebep olabilir. Ayarları sıfırlama varsa deneyebilirsiniz ya da programı silip tekrar yükleyebilirsiniz. Belki windows kaynaklıdır.

KS

kimiki

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
120
Yazılımın ayrıntısını bilmiyorum ama farklılık başka program ya da ayardan kaynaklanıyor olabilir. Programı bilmiyorum ama kurcalanırsa bir yerlerde fark olabilir. Ayrıca aynı sistem ve programlar da hata ya da başka soruna sebep olabilir. Ayarları sıfırlama varsa deneyebilirsiniz ya da programı silip tekrar yükleyebilirsiniz. Belki windows kaynaklıdır.
Format attım ve diğer laptopun ssd ve ekranını kendi cihazımda denedim yine 60hz de takılı kalıyor. Tek fark güç ayarlarında switchable dynamic graphics ayarı yok benim cihazda.

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
Format attım ve diğer laptopun ssd ve ekranını kendi cihazımda denedim yine 60hz de takılı kalıyor. Tek fark güç ayarlarında switchable dynamic graphics ayarı yok benim cihazda.
Kullanmadığım için söyleyeceklerim varsayım olacak. İnternete ben de bakayım. Olurda bir şey bulursam paylaşırım. Cihazların serileri tümüyle aynı mı, bazen tek harf farklılığı oluyor bu da belli özellikler farklı olmasına sebep oluyor.

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
Sadece ekran kartını 140w çekince benzer durumu yaşayan var başka benzer örneği göremedim. Sizde de benzer işlem varsa sıfırlayabilirsiniz. Bios içerinde ayarlar yaptıysanız sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Ekran kartı güç tüketimi yüksek diye dahili gpu atıyor olabilir.

KS

kimiki

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
120
Kullanmadığım için söyleyeceklerim varsayım olacak. İnternete ben de bakayım. Olurda bir şey bulursam paylaşırım. Cihazların serileri tümüyle aynı mı, bazen tek harf farklılığı oluyor bu da belli özellikler farklı olmasına sebep oluyor.
Tamamen aynı cihazlar. Daha önceden 360hz amd ekran kartında sorunsuz çalışıyordu. Ama ben mux da kullanmaya başladım dahiliyi tamamen bios üzerinden devre dışı bırakarak. Ondan sonra cihaza linux kurmuştum şüphelendiğim bir nokta bu yabancı forumlarda linuxta bu sorunu yaşayanlar olmuş. Ayrıca aatu üzerinden undervolt yapmıştım. Biosu downgrade etmiştim ama sonra tekrar upgrade ettim. En son dün cihazda ani takılmalar yüzünden oyunlarda sorun yaşayınca format atıp biostan advanced optimusu aktif ettim. Fakat şuan da ne yaparsam yapayım dahili ekran kartında 360hz alamıyorum. Ayrıca ssd yi komple sildim linux kernel dosyaları sorun çıkartabilme ihtimaline karşı ama o da fayda etmedi. Sorunun kaynağı olabilecek tüm ihtimalleri yukarıya yazdım.

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
Tamamen aynı cihazlar. Daha önceden 360hz amd ekran kartında sorunsuz çalışıyordu. Ama ben mux da kullanmaya başladım dahiliyi tamamen bios üzerinden devre dışı bırakarak. Ondan sonra cihaza linux kurmuştum şüphelendiğim bir nokta bu yabancı forumlarda linuxta bu sorunu yaşayanlar olmuş. Ayrıca aatu üzerinden undervolt yapmıştım. Biosu downgrade etmiştim ama sonra tekrar upgrade ettim. En son dün cihazda ani takılmalar yüzünden oyunlarda sorun yaşayınca format atıp biostan advanced optimusu aktif ettim. Fakat şuan da ne yaparsam yapayım dahili ekran kartında 360hz alamıyorum. Ayrıca ssd yi komple sildim linux kernel dosyaları sorun çıkartabilme ihtimaline karşı ama o da fayda etmedi. Sorunun kaynağı olabilecek tüm ihtimalleri yukarıya yazdım.
Hocam bios içerisindeki bilgi formatla gitmiyor. Bisou sıfırlayabilirsiniz ya da önceki versiyona yükleyip tekrar son versiyona geçmeyi de deneyebilirsiniz.

KS

kimiki

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
120
Sadece ekran kartını 140w çekince benzer durumu yaşayan var başka benzer örneği göremedim. Sizde de benzer işlem varsa sıfırlayabilirsiniz. Bios içerinde ayarlar yaptıysanız sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Ekran kartı güç tüketimi yüksek diye dahili gpu atıyor olabilir.
Hocam ben de 140w bios atmıştım bi ara ama hdmi üzerinde ki görüntüde sorun yaşayınca gpu-z ile aldığım orijinal bios dosyasını geri yüklemiştim. Hatta o ihtimali düşünüp dün tekrar orijinal biosunu bir kez daha flashladım. Ama kendi ekranında ve amd üzerinde sorun yaşamam bu ihtimali zaten siliyor diye düşünüyorum.

Hocam bios içerisindeki bilgi formatla gitmiyor. Bisou sıfırlayabilirsiniz ya da önceki versiyona yükleyip tekrar son versiyona geçmeyi de deneyebilirsiniz.
Evet o nedenle dün bios default ayarlara getirip ayrıca flash bellek üzerinden downgrade ve upgrade işlemleri denedim ama yine bir çözüm olmadı. Aklıma gelen bir ihtimal biosu bios pilini çıkartarak komple sıfırlamak onu da deneyeceğim.

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
Hocam ben de 140w bios atmıştım bi ara ama hdmi üzerinde ki görüntüde sorun yaşayınca gpu-z ile aldığım orijinal bios dosyasını geri yüklemiştim. Hatta o ihtimali düşünüp dün tekrar orijinal biosunu bir kez daha flashladım. Ama kendi ekranında ve amd üzerinde sorun yaşamam bu ihtimali zaten siliyor diye düşünüyorum.

Evet o nedenle dün bios default ayarlara getirip ayrıca flash bellek üzerinden downgrade ve upgrade işlemleri denedim ama yine bir çözüm olmadı. Aklıma gelen bir ihtimal biosu bios pilini çıkartarak komple sıfırlamak onu da deneyeceğim.
Hocam dosya yüklemesinde belki hata olmuştur. Yeniden denemekte fayda var.

KS

kimiki

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
120
Ek bir bilgi daha vermek istiyorum. Bu cihazda sadece balanced power modu vardı. Ben de internetten bulduğum kayıt defteri düzenleyicisi ile nihai performans modu eklemiştim formattan önce. İlgisi varmı bilmiyorum ama şuan zaten yine eski halinde.

Hocam dosya yüklemesinde belki hata olmuştur. Yeniden denemekte fayda var.
Abimin laptopundan vbios dosyasını alarak deneyeceğim olmazsa birde.

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
Ek bir bilgi daha vermek istiyorum. Bu cihazda sadece balanced power modu vardı. Ben de internetten bulduğum kayıt defteri düzenleyicisi ile nihai performans modu eklemiştim formattan önce. İlgisi varmı bilmiyorum ama şuan zaten yine eski halinde.

Abimin laptopundan vbios dosyasını alarak deneyeceğim olmazsa birde.
Bios gibi zaten bu olaylardan öncede sorununuz varmış. Yine de kayıtları düzelttiyseniz sorun olmaması lazım. Diğer bilgisayarda da mı sadece balanced modu vardı? Normalde farklı seçenekler olması lazım.

KS

kimiki

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
120
Bios gibi zaten bu olaylardan öncede sorununuz varmış. Yine de kayıtları düzelttiyseniz sorun olmaması lazım. Diğer bilgisayarda da mı sadece balanced modu vardı? Normalde farklı seçenekler olması lazım.
Diğer bilgisayarda da sadece balanced modu mevcut. Power state olayıyla ilgiliymiş zaten iki cihazdada uykuya geçmeme problemi yaşıyorduk o nedenle hybernate özelliğini kullanıyorduk. Şuan benim laptop sorunsuz uykuya geçebiliyor bir özellik gitti diğer özellik geldi nasıl bir iş anlayamıyorum.

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
Diğer bilgisayarda da sadece balanced modu mevcut. Power state olayıyla ilgiliymiş zaten iki cihazdada uykuya geçmeme problemi yaşıyorduk o nedenle hybernate özelliğini kullanıyorduk. Şuan benim laptop sorunsuz uykuya geçebiliyor bir özellik gitti diğer özellik geldi nasıl bir iş anlayamıyorum.
Çok saçma hocam, bununla ilgili Dell güncelleme yayınlamadı mı?

KS

kimiki

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
120
Çok saçma hocam, bununla ilgili Dell güncelleme yayınlamadı mı?
Yok hocam bios güncellemesi geliyor ama bu problemin çözüldüğünü hiç görmedim. Benim cihazın biosu 1.9 a güncelli fakat abimin 1.8 de duruyor. Onda da bozulur diye de deneyemiyorum. Belki uyku problemini çözelim derken hz de sorun oldu ama downgrade yapınca düzelmesi gerekirdi o durumda da. Anlayamadım kafayı yiyeceğim dünden beri.

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
1,305
Yok hocam bios güncellemesi geliyor ama bu problemin çözüldüğünü hiç görmedim. Benim cihazın biosu 1.9 a güncelli fakat abimin 1.8 de duruyor. Onda da bozulur diye de deneyemiyorum. Belki uyku problemini çözelim derken hz de sorun oldu ama downgrade yapınca düzelmesi gerekirdi o durumda da. Anlayamadım kafayı yiyeceğim dünden beri.
Dediğiniz gibiyse güncellemeyin diğerini. Siz eski sürüme dönmeyi deneyin. Özelikle siz ticket atın ve şikayetinizi belirtin belki süreci hızlandırır.

KS

kimiki

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
120
Dediğiniz gibiyse güncellemeyin diğerini. Siz eski sürüme dönmeyi deneyin. Özelikle siz ticket atın ve şikayetinizi belirtin belki süreci hızlandırır.
Bugün de biraz uğraşacağım sorun çözülmez ise ticket atacağım bakalım.

KS

kimiki

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
120
Hayattan bezmiş bir şekilde sorunu çözmüş bulunmaktayım.... Öncelikle başımdan geçenleri anlatayım. Dell support ile iletişime geçince remote desteği verelim dediler. Bende olur dedim tabii. Sonrasında benim 2 gündür kendim yaptığım tüm şeyleri saatlerce bir de it teknisyeni (hahah) yaptı. Sorunu çözemeyince de format atın yoksa hardware problemi vardır dedi. Cihaz us cihazı olduğu içinde sadece 1 kerelik destek verebiliyorlarmış ? Her neyse ben de kafam attı bu cihaz için olan ilk bios sürümünü kurdum bir sürü şey denedim falan. Yok fayda. En son aklımdan tek birşey geçiyordu iki laptopta ki tüm komponentleri tek tek değiştirmek (ki bunun için abimin uyuması gerekiyordu :)) Şimdi sorunun tamamen benim stok olan 2x8gb 3200mhz cl22 rami çıkartıp yerine 1x16gb 2666mhz cl18 ram takmam (ilerde 32gb yapmak için bu rami taktım ayrıca dual rank olduğu için performans olarak daha iyi) amd apu ekran kartının 360hz çalışmasını engelliyormuş. Şok oldum resmen. r9 5900hx 2666mhz ramle 360hz görüntü veremiyormuş arkadaşlar. Ayrıca dual channel olmayınca da 60hz yukarısını vermiyor. Saçmalığın daniskası. İzninizle ben gidip biraz uyumak istiyorum...

Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri