Yardım AMD Expo Destekli Ramin B860 Ultra Sistemde Çalışmaması

Vad3r

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Öncelikle merhaba. Yakın zamanda anakart ve işlemciyi kapsayan bir sistem güncellemesi yaptım; sisteme DDR5 16x2 32 GB RAM ekledim. Şöyle bir sorun var: Eski belleklerim CL40 5600 MHz değerinde 8x2 16 GB bir kitten oluşuyordu ve bu sistemde sorunsuz çalışıyordu.

Yeni belleklerimi denediğimde ise anakart, RAM kontrolü sırasında 3-4 defa kendini resetledikten sonra tepki vermemeye başlıyor. Anakart üzerindeki RAM kontrol ışığı bir süre sabit yanıp sönüyor ve sistem o şekilde kalıyor. Başta 'RAM Training' (bellek eğitimi) sürecidir diye düşünüp yaklaşık 15 dakika bekledim. BIOS üzerinden XMP ayarını açıp kapatarak da denedim, bellekleri tek tek tüm slotlarda gezdirerek test ettim ancak bir çözüm bulamadım.

Yaptığım araştırmalar sonucunda, ne belleklerin web sitesinde bu anakarta ne de anakartın listesinde bu belleklere resmi bir destek verildiğini gördüm. Sorunun, belleklerin hazır 'EXPO' profili ile gelmesinden kaynaklandığını sanıyorum. Intel sistemde EXPO açamadığım için bellekleri sisteme tanıtamıyorum. Başta belleklerden şüphelendim ancak 14. nesil B600 serisi bir sistemde test ettiğimde, bellek eğitiminden sonra sorunsuz açıldığını gözlemledim.

Aşağıya anakart, işlemci ve belleklerin tam modelini bırakıyorum. Manuel voltaj vb. ayarları yaparak sistemi açabilir miyim? Bir diğer sorun ise bu ayarları yapmak için bile o belleklerle BIOS’a giremiyorum. Elimdeki CL40 5600 MHz belleklerle BIOS’a girip gerekli ayarları yapsam, ardından sistemi kapatıp yeni bellekleri taksam bir sorun olur mu? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim."

ROG STRIX B860-A GAMING WIFI
G.Skill Trident Z5 Neo RGB 32 GB (2x16) 6000 MHz CL32 F5-6000J3238F16GX2-TZ5NR DDR5 Ram
ultra 7 265kf
sorunsuz çalışan ramlar ise KINGSTON KF556C40BBA-8 Fury Beast RGB DDR5-5600Mhz C40 8GB (1x8GB) (40-40-40) 1.25V Bellek

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri