Yardım AMD Expo Destekli Ramin B860 Ultra Sistemde Çalışmaması

Vad3r

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Öncelikle merhaba. Yakın zamanda anakart ve işlemciyi kapsayan bir sistem güncellemesi yaptım; sisteme DDR5 16x2 32 GB RAM ekledim. Şöyle bir sorun var: Eski belleklerim CL40 5600 MHz değerinde 8x2 16 GB bir kitten oluşuyordu ve bu sistemde sorunsuz çalışıyordu.

Yeni belleklerimi denediğimde ise anakart, RAM kontrolü sırasında 3-4 defa kendini resetledikten sonra tepki vermemeye başlıyor. Anakart üzerindeki RAM kontrol ışığı bir süre sabit yanıp sönüyor ve sistem o şekilde kalıyor. Başta 'RAM Training' (bellek eğitimi) sürecidir diye düşünüp yaklaşık 15 dakika bekledim. BIOS üzerinden XMP ayarını açıp kapatarak da denedim, bellekleri tek tek tüm slotlarda gezdirerek test ettim ancak bir çözüm bulamadım.

Yaptığım araştırmalar sonucunda, ne belleklerin web sitesinde bu anakarta ne de anakartın listesinde bu belleklere resmi bir destek verildiğini gördüm. Sorunun, belleklerin hazır 'EXPO' profili ile gelmesinden kaynaklandığını sanıyorum. Intel sistemde EXPO açamadığım için bellekleri sisteme tanıtamıyorum. Başta belleklerden şüphelendim ancak 14. nesil B600 serisi bir sistemde test ettiğimde, bellek eğitiminden sonra sorunsuz açıldığını gözlemledim.

Aşağıya anakart, işlemci ve belleklerin tam modelini bırakıyorum. Manuel voltaj vb. ayarları yaparak sistemi açabilir miyim? Bir diğer sorun ise bu ayarları yapmak için bile o belleklerle BIOS’a giremiyorum. Elimdeki CL40 5600 MHz belleklerle BIOS’a girip gerekli ayarları yapsam, ardından sistemi kapatıp yeni bellekleri taksam bir sorun olur mu? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim."

ROG STRIX B860-A GAMING WIFI
G.Skill Trident Z5 Neo RGB 32 GB (2x16) 6000 MHz CL32 F5-6000J3238F16GX2-TZ5NR DDR5 Ram
ultra 7 265kf
sorunsuz çalışan ramlar ise KINGSTON KF556C40BBA-8 Fury Beast RGB DDR5-5600Mhz C40 8GB (1x8GB) (40-40-40) 1.25V Bellek

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
740
F5-6000J3238F16GX2-TZ5NR G.Skill
Bu son alınan ve denenen RAM
OC Profile Support
Intel XMP 3.0 / AMD EXPO -- Dual-çift profil desteğini belirtmişler..
İNTEL sistem AMD gibi RAM konusunda aşırı seçici davranmazdı.
Bunu taktınız anakart kitapçığında belirtilen A2-B2 slotlarına. XMP profil varsayılan olarak anakartta disable gelir. Bu halde iken açması lazımdı sistemi. Çünkü disable pozisyonunda RAM temel frekansa çeker kendini bu da 4800 MHZ

''Bir diğer sorun ise bu ayarları yapmak için bile o belleklerle BIOS’a giremiyorum.''

BIOS a girememe sorununu çözmeniz lazım ilk olarak. BİOS sıfırlama denediniz mi. PC psu güç bağlantısını çıkarıp BİOS pilini çılarıp bir süre beklemek. Bu işlem XMP disble hale getirir. Sonra YENİ ram ları G-SKİLL A2-B2 slotlarına takıp
sistemi açmayı deneyin.

Intel® Masaüstü Kutulu İşlemcilere Sahip Sistemlerde BIOS Ayarlarını Sıfırlamak İçin CMOS'u Temizleme Yöntemi

Anakart resmi sayfasına gidip son BİOS güncellemesini yapmadıysanız yapın. Chipset güncellemesi vermişlerse bunu da yapın.

İşler yoluna girip sistem açılır biosa girebilirseniz önce voltaj işine girmeden önce; XMP açık halde iken bios manuel RAM frekans ayar sayfasına ulaşıp frekans yükseltmesi için adım adım ilerleyebilirsiniz.

Son olarak: XMP profilleri bir nevi hız aşırtma oluyor. Bu durumda RAM larda kullanılan chipset yongaların hız aşırtmaya yatkınlığı akla ilk geliyor. Her marka kendi fiyat politikasına uygun RAM-chipset yongaları kullanıyor. Kimi hız aşırtmaya yatkın, kimi de yatkın olmayabiliyor. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekli.
Yalnız şunu da belirteyim temel frekensta G-SKİLL ki bu da 4800 MHZ bu konumda sorunsuz çalışması gerekirdi...

Son düzenleme:
KS

Vad3r

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
F5-6000J3238F16GX2-TZ5NR G.Skill
Bu son alınan ve denenen RAM
OC Profile Support
Intel XMP 3.0 / AMD EXPO -- Dual-çift profil desteğini belirtmişler..
İNTEL sistem AMD gibi RAM konusunda aşırı seçici davranmazdı.
Bunu taktınız anakart kitapçığında belirtilen A2-B2 slotlarına. XMP profil varsayılan olarak anakartta disable gelir. Bu halde iken açması lazımdı sistemi. Çünkü disable pozisyonunda RAM temel frekansa çeker kendini bu da 4800 MHZ

''Bir diğer sorun ise bu ayarları yapmak için bile o belleklerle BIOS’a giremiyorum.''

BIOS a girememe sorununu çözmeniz lazım ilk olarak. BİOS sıfırlama denediniz mi. PC psu güç bağlantısını çıkarıp BİOS pilini çılarıp bir süre beklemek. Bu işlem XMP disble hale getirir. Sonra YENİ ram ları G-SKİLL A2-B2 slotlarına takıp
sistemi açmayı deneyin.

Intel® Masaüstü Kutulu İşlemcilere Sahip Sistemlerde BIOS Ayarlarını Sıfırlamak İçin CMOS'u Temizleme Yöntemi

Anakart resmi sayfasına gidip son BİOS güncellemesini yapmadıysanız yapın. Chipset güncellemesi vermişlerse bunu da yapın.

İşler yoluna girip sistem açılır biosa girebilirseniz önce voltaj işine girmeden önce; XMP açık halde iken bios manuel RAM frekans ayar sayfasına ulaşıp frekans yükseltmesi için adım adım ilerleyebilirsiniz.

Son olarak: XMP profilleri bir nevi hız aşırtma oluyor. Bu durumda RAM larda kullanılan chipset yongaların hız aşırtmaya yatkınlığı akla ilk geliyor. Her marka kendi fiyat politikasına uygun RAM-chipset yongaları kullanıyor. Kimi hız aşırtmaya yatkın, kimi de yatkın olmayabiliyor. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekli.
Yalnız şunu da belirteyim temel frekensta G-SKİLL ki bu da 4800 MHZ bu konumda sorunsuz çalışması gerekirdi...
şimdi şöyle biosa eski ram kitimle girebiliyorum bunda sorun yok, cmos sıfırladım anakartta ama gskill ramlarla yine gelmedi sistem bios sürümüm en güncel versiyon siz nereden kontrol ettiniz ben g.skillin kendi sitesinden bu ramin uyumlu olduğu anakartlarda kendi anakartımı bulamadım aynısı asus içinde geçerli oradada bu ramlari bulamadım

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
740
Üstteki mesajda da zaten belirtmişsiniz anakart resmi destek sistesinde önerilenker arasında göremedim diye...
O listelerdekiler bizim denediklerimiz tavsiye olunur şeklinde.. Bunlara ilk bakın bulabilirseniz vb. vb... diyorlar.
Madem alınmış durumda, GSKİL sitesinden profil desteğine baktım. Dual profil belirtmişler. XMP VE expo
XMP İNTEL açısından hız aşırtmaya uygunluk, daha rahat hız aşırtma ve stabilite...
Listeler dışındaki marka ve modeller mutlaka sorun çıkarır, çalışmaz diye bir şart yok.
Bende de İntel sistemi var. Liste dışındaki RAM ile kullanıyorum.
BİOS sıfırladıktan sonra XMP kapalı halde gelir. Bu halde GSKIL hiç olmazsa açması lazımdı temel frekansta sistemi. Benim görürüşüm bu yönde.
Farklı bir sorun nedeni ile de sıkıntı olabilir. Bunun da göz ardı etmemek lazım...

KS

Vad3r

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
farklı ne gibi bi sorun olabilir ramlar farklı sistemde sorunsuz çalışıyor benim sistemimdede farklı ramlar sorunsuz çalışıyor bunları belirttim yukarıda

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri