merhaba arkadaşlar amd işlemci aldım sistemim yeni fan olarak streit kendi fanı var 82 84 derece görüyor oyun ve obs acıkken bu normal mi ? voltaj düşürerek sanırım ısı düşüyormus bunu nasıl yapabilirim
ugur.gozaydin' Alıntı:AMD soğutucuları iderelik ürünler ama giriş seviyesindeki işlemcilerdeki ürünlerden çıkanlar üst seviye modellerdeki kadar iyi değil maalesef.
Voltaj düşürme aslında kolay bir işlem ama uzun süren bir işlem sırası var. Anlatacağım ama tamamen örnekleme yaparak anlatacağım her anakart ve işlemcide bu voltaj değerleri farklı olur bu yüzden aynı değerleri yazmayın mantığını anlatıyorum sadece.
Belli bir rakamı yoktur Voltaj seviyesinin ufak ufak düşürüp kaydet deyip Windows 'u her düşürdüğünüzde açıp test etmeniz gerek. Hem performans testi hem sıcaklık testi hemde işlemcinin o voltaj ile çıkabildiği frekans seviyesinde bir sorun var mı bunun testi. Bunların sonuçlarına göre olumsuz bir durum olana kadar düşebildiğiniz kadar düşeceksiniz ta ki işlemci afallamaya başladığı zaman sınırınızı bulmuş olursunuz bir önceki seviyede Voltaj ayarını bırakıp kaydet demeniz yeterli olacak.
Önce performans testi için Cinebench R20 indirin ve Tek Çekirdek (Single Core) ve Çok Çekirdek (Multi Core) testi yapıp sonuçları kaydedeceksiniz. Bu testler yapılırken HWMonitör yazılımı ile maksimum sıcaklıklara bakın ve hem Tek Çekirdek (Single Core) hem Çok Çekirdek (Multi Core) testlerinde işlemcinin çıkabildiği maksimum frekans seviyelerine bakıp en yüksek değerleri kaydedin. Daha sonra Voltaj düşürme işlemine başlayabilirsiniz. Örneğin, işlemcinize anakartınız otomatik olarak 1.3V güç veriyor, siz bu değeri önce 1.2V yapıp kaydedin ve Windows 'u açın. Daha sonra yukarıdaki testleri tekrar yapın Performans testlerinde çok abartı bir Puan düşüşü olmaz ve HWMonitör ile baktığınızda Maksimum çıkabildikleri frekans seviyelerinde bir azalma sorunu olmaz ise sorun yoktur. Bu testlerden sonra işlemciye bir işkence testi yazılımı ile 10 dk. kadar maksimum yük bindirin. Bu işlemin sebebi uzun süreli çalışmalarda işlemci sisteme sorun yaratıyor mu bunu anlamak. Bu işkence yazılımları için Aida64 veya Prime95 bu ikisinden birisini kullanabilirsiniz. Sıcaklıklarınızı bu işkence testi sırasında kontrol edin, ama hiçbir oyun işlemciye bu yazılımlar kadar yük bindirmez 80 derece altında bir değer bulmalısınız stok soğutucu ile 80 derece üzeri sıkıntılı bir durum uzun vadede. Eğer sorun çıkmaz ise 1.2V düzeyini 1.15V yapabilirsiniz ve tekrar testleri uygularsınız eğer sorun olursa 2 rakam arası bir değer verin sorun olmayacak düzeyi bulmak önemli. Genelde sorun olduğunda mavi ekran alırsınız.
Biraz karışık görünüyor ama belli bir sıralaması ve basit bir işlem mantığı var hepsi bu kadar.
ugur.gozaydin' Alıntı:Stok soğutucu ile normal 80 derece tam yük altında. Oyunlarda veya kullandığınız yazılımlarda kaç derece o önemli.
ugur.gozaydin' Alıntı:Stok soğutucu ile %100 yük altında normal ama dediğim gibi oyunlar işlemciye bu kadar fazla yük bindirmez oyunlarda bakın veya kullandığınız yazılımlarda. Ona göre değerlendirmek gerek.
ugur.gozaydin' Alıntı:Yani OBS ve oyunlar için toplamda işlemciye bu kadar yük binebilir. https://www.technopat.net/2019/04/02/amd-ryzen-undervolting-rehberi/ bu makale sadece anlatım dediğim gibi anakart ve işlemciye göre değerler değişir. Bir okuyun fikir edinin benim anlattığım ile aynı şeyleri anlatıyor ama videosu var belki daha iyi anlarsınız.
ugur.gozaydin' Alıntı:Önemli değil, sorunu çözerseniz hangi anakart ve işlemci ile kaç Voltaj değerinde stabil bir değer ile kaç derecelik düşüş yaşadınız yazın ki aynı kombinasyona sahip başka kullanıcılarda faydalansın.
ugur.gozaydin' Alıntı:Anladım aslında basit bir sıralaması var ama uğraşmak istememenizi anlarım. Bütçeniz varsa 200 TL civarına bir kule tipi soğutucu önereyim hiç uğraşmadan sorunsuz sıcaklığınızı 15-20 derece kadar düşürebilirsiniz.