AMD Ryzen 5 3600 İşlemci Isınma Sorunu (90°C)

iSametOguzbey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Selam,

Yaklaşık 1.5 ay önce bir sistem topladım, özetle sistemden bahsedeyim.

Asus ROG Strix 1660 Ti OC 6GB 
AMD Ryzen 5 3600 3.6Ghz
Adata XPG 16 GB(2x8) DR41 3000Mhz Ram 
ASUS TUF B450M-Plus Anakart

İşlemcide çok sebepsizce ısınma sorunları yaşıyorum, bu sorunları dün fark ettim.
Sadece orta seviyede grafiklerle PUBG oynamama rağmen bütün gün işlemci sıcaklığım 80-90 derecede gezdi.
Akşam yatmadan önce 90 dereceydi, sabah kalktığımda boştayken 80 derecede başladı.
MSI Afterburner böyle sonuçlar verince şaşırdım, NZXT Cam diye bir programdan baktım, o da aynı sonuçlar gösteriyor.

MSI Afterburner kullanarak aldığım ekran görüntüsünün linki: 
https://hizliresim.com/NM50PL

Sizce bu sorun neyden kaynaklı olabilir? Nasıl çözebilirim?

Enes Yavuz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Sistem yeni olduğu için termal macun kaynaklı olduğunu düşünmüyorum.Sorun Soğutucunuzumdan kaynaklı olabilir montaj yanlış yapılmış veya soğutu yeterli gelmiyor gibi vb sorunlar olabilir.Soğutucu olarak ne kullanıyorsunuz ?

KS

iSametOguzbey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Enes Yavuz' Alıntı:
Sistem yeni olduğu için termal macun kaynaklı olduğunu düşünmüyorum.Sorun Soğutucunuzumdan kaynaklı olabilir montaj yanlış yapılmış veya soğutu yeterli gelmiyor gibi vb sorunlar olabilir.Soğutucu olarak ne kullanıyorsunuz ?

Stok fan, AMD'nin orjinal soğutucusu. Kasanın içinde 4 fan, ekran kartının üstünde ise 3 fan var. Harici soğutucu bir şey kullanmıyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Stok soğutma genelde bu kadar yüksek sıcaklıklara izin vermez. Kasa modeliniz kötü mü olabilir. Yani önden hava alacak yeterince alanı yoksa önü cam ise vb. şekillerdeyse kasa içi fazla ısınıyor olabilir. Buda işlemciyi ısıtıyordur. Kasa modelinizi yazın eğer dediğim gibi bir kasa ise kasa sorununuz var ama yok kasa hava akışı iyi bir kasa ise o zaman ya anakart işlemcinize fazla voltaj veriyor yada soğutucunuzun montajında bir sorun var demektir.

KS

iSametOguzbey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Stok soğutma genelde bu kadar yüksek sıcaklıklara izin vermez. Kasa modeliniz kötü mü olabilir. Yani önden hava alacak yeterince alanı yoksa önü cam ise vb. şekillerdeyse kasa içi fazla ısınıyor olabilir. Buda işlemciyi ısıtıyordur. Kasa modelinizi yazın eğer dediğim gibi bir kasa ise kasa sorununuz var ama yok kasa hava akışı iyi bir kasa ise o zaman ya anakart işlemcinize fazla voltaj veriyor yada soğutucunuzun montajında bir sorun var demektir.

Sistemi bir yakınım topladığı için kasanın tam olarak adını bilmiyorum ama görüntüsü, markası ve fan sayısı aynı olan bu kasayı buldum
https://urun.n11.com/bilgisayar-kasasi/gametech-gt-01-4-adet-rainbow-12cm-led-fanli-oyuncu-kasasi-P432036026?gclsrc=aw.ds&&gclid=Cj0KCQjwvvj5BRDkARIsAGD9vlJ_tMgbk_BB_eDWKvrdKYN1VDzZ_mU287pIQhnSj558cy8n_8h23ewaApkWEALw_wcB

Enes Yavuz

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Öncelikle kasa marka model değişebilir bu yüzden kasalar ne kadar benzesede yapıları farklıdır kasanın etrafında yada kutusundan marka model bakarak bize söyleyebilirsiniz.Bu kasa önü kapalı cam yapıda ve önden hava çıkışı olmayan bir kasaya benziyor ama detaylı bilgi için kasa marka modelinizi öğrenin kronik ısı sorunu olan bir kasa mı bakalım

Cengiz Kaya

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
undervoltage yap derim bendede r7 3700x var max 72 derece görüyor stok soğutucuyla undervoltage yapınca 60 ı geçmez ancak voltaj  işi biraz sıkıntılı anlayan birine yaptır yada iyi anlıyorsan yap pass mark testlerine kadar detaylıca kontrol et

KS

iSametOguzbey

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Enes Yavuz' Alıntı:
Öncelikle kasa marka model değişebilir bu yüzden kasalar ne kadar benzesede yapıları farklıdır kasanın etrafında yada kutusundan marka model bakarak bize söyleyebilirsiniz.Bu kasa önü kapalı cam yapıda ve önden hava çıkışı olmayan bir kasaya benziyor ama detaylı bilgi için kasa marka modelinizi öğrenin kronik ısı sorunu olan bir kasa mı bakalım

Anladım, ben yarın eve döndüğümde kutusuna bakar ismini detaylı olarak yazarım

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
iSametOguzbey' Alıntı:
ugur.gozaydin' Alıntı:

Sistemi bir yakınım topladığı için kasanın tam olarak adını bilmiyorum ama görüntüsü, markası ve fan sayısı aynı olan bu kasayı buldum
https://urun.n11.com/bilgisayar-kasasi/gametech-gt-01-4-adet-rainbow-12cm-led-fanli-oyuncu-kasasi-P432036026?gclsrc=aw.ds&&gclid=Cj0KCQjwvvj5BRDkARIsAGD9vlJ_tMgbk_BB_eDWKvrdKYN1VDzZ_mU287pIQhnSj558cy8n_8h23ewaApkWEALw_wcB

Tahmin ettiğim gibi kasanız önü kapalı bir kasa. Hava akışı sorunu her halükarda olur bu tür kasalarda. Ancak kasa değiştirmeden önce bir kullanıcımızda önermiş Undervolt yani işlemcinizi stok frekans ayarında sadece anakartın otomatik verdiği voltajı düşürerek sıcaklığı düşürebilirsiniz. Bu işlem kolay bir işlemdir ama performansın düşmemesi için önce hiçbir ayar yapmadan Passmark Performans Test / Tests/CPU/All deyip şuan ki aldığınız puana bakın yada Cinebench R20 ile tek çekirdek ve çok çekirdek puanlarınıza bakın ve voltaj ayarını düşürdükten sonra bu testleri tekrar yapıp performans kaybınız var mı bakın. Genelde 0.25V ile 0.5V kadar bir düşürme potansiyeliniz olur performans kaybı olmadan.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri