AMD tabanlı bilgisayar toplaması

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

hostdoctor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhabalar ben foruma yeni üye oldum, 
Ben kendime tamamen AMD sistemli bir bilgisayar kurmayı düşünüyorum,
Bütçem 15-16 bin civarına kadar çıkabilir.
Yaptığım araştırmalar neticesinde;

İşlemci: AMD Ryzen 9 5900X
Ekran Kartı: Sapphire Pulse Radeon Rx 6700 Xt Oc 12GB veya MSI-RadeonRX 6700 XT Mech 12GB düşünüyorum. 
RAM: Corsair Vengeance RGB Pro 16GB (2x8GB) 3600MHz DDR4 Ram
Anakart: ?
Sıvı Soğutma: ?
SSD: ?

Youtube da bir çok video izledim ve soru işaretli konularda kararsızım kafam çok karıştı yardım istiyorum.
(HER TÜRLÜ ÖNERİLERE AÇIĞIM)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Birkaç sorum olacak size ve sorulara verdiğiniz yanıtlara göre sisteminizi önereceğim.

1. Sistemin amacı nedir? Oyun, iş yada ikisi birden?
  2. Kasa boyutu için bir sınırınız var mı yoksa her kasa sizin için uygun mudur?
  3. RGB vs. gibi bir takıntınız var mı? Yani ürünlerde ille RGB olması gerekiyor mu?

KS

hostdoctor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Birkaç sorum olacak size ve sorulara verdiğiniz yanıtlara göre sisteminizi önereceğim.

1. Sistemin amacı nedir? Oyun, iş yada ikisi birden?
  2. Kasa boyutu için bir sınırınız var mı yoksa her kasa sizin için uygun mudur?
  3. RGB vs. gibi bir takıntınız var mı? Yani ürünlerde ille RGB olması gerekiyor mu?

1) Amacım aslında oyun biraz da temel yazılım çalışmaları.
2) Aşırı büyük olmadığı müddetçe kasa benim için bir önem arz etmiyor.
3) Hayır, RGB olsun ışıl ıışıl yansın şeklinde bir derdim yok. Stabil ve işler olsun benim için yeter.

---- Dönüşünüz için çok teşekkür ederim.

KS

hostdoctor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Son soru disk kapasitesi olarak ne düşünüyorsunuz? M.2 disk olacak ama ekstrasını soruyorum.

SSD tercihimdir, ki siz de bu yönde bir tercihte bulunacaksınız diye umuyorum; önce sizin tavsiyenizi dinlemek isterim, bana 
göre 1 TB yeterli gibi. Belki ek olarak HDD olabilir bu konuda da yorum bekliyorum. Sistemi SSD ye kurup oyunları HDD ye kurmak gibi.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İşlemci olarak o kadar yüksek bir birime ihtiyacınız yok. Yazılımda bu tarz bir zorunluluk yok ve oyunda ekran kartına göre işlemci seçilir. O yüzden oradaki dengesizliği kırıyorum. Ekran kartı biriminizi AMD yerine NVIDIA öneriyorum. Daha stabil daha iyi olacaktır sizin için. Birde GPU odaklı yazılım işlerinde NVIDIA daha başarılı bir GPU birimi. 6700 XT kartına denk olan 3060 Ti kartı veya aşağıdaki bulduğum 3070 sistemi önereceğim size genel olarak.  

Sistem 1 : SAFA KARACA-SF1 - 15.660 TL - Bu sistemi aşağıdaki sabit bileşenler ile olduğu gibi alabilirsiniz yazan fiyata. 
Ekstra olarak birde bu sisteme aşağıdaki soğutuculardan birsini almanızı öneriyorum.

Sistem 2 : TUANA YILMAZ-GG - 14.100 TL - Bu sistemi aşağıdaki sabit bileşenler ile olduğu gibi alabilirsiniz yazan fiyata. 
NOT : Sistem 1 'e göre 3070 kartından 3060 Ti kartına düşüyorsunuz ama arada dağlar yok. Buna karşılık daha iyi bir CPU ve biraz daha dolu bir sistem alıyorsunuz. Disk ekstra alınabilir. Zaten 14K bu sistem ve bütçeniz fazlasıyla kalıyor. Anakart ve işlemci PCIe 4.0 destekliyor yani PCIe 4.0 bir M.2 bile alabilirsiniz. 

Sistem 3 : QP TUF - 15.846 TL - Yazan fiyata aşağıdaki önerdiğim düzenlemeleri yapıp satın alabilirsiniz.
  • Kasa : Asus TUF Gaming GT301 ARGB Temperli Cam Mid-Tower ATX Bilgisayar Kasası
  • İşlemci : AMD Ryzen 5 5600X 3.7-4.6 GHz 6 Çekirdek 7nm AM4 İşlemci
  • Analart : Asus TUF Gaming B550-PLUS AM4 ATX Anakart
  • E.Kartı : Asus ROG Strix GeForce RTX 3060 Ti OC Edition V2 LHR 8GB 256Bit Ekran Kartı
  • RAM : Corsair Vengeance RGB Pro TUF 16 GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 TUF Gaming Edition RGB Ram 
  • M.2 SSD : XPG SPECTRIX S40G RGB 512 GB M.2 SSD 3500/2400 MBs
  • Güç Kaynağı : Asus TUF Gaming 750B 80+ Bronz 750W Güç Kaynağı
Ekstra olarak birde bu sisteme aşağıdaki soğutuculardan birsini almanızı öneriyorum.
NOT 1 : Sistem 2 ile aynı oyun performansını sunuyor 1080p/1440p ve 4K çözünürlükte. Ama çekirdek sayısı olarak INTEL +2 çekirdek daha avantajlı. Ancak sizin çekirdek sayısı ile işiniz yok. Karar size ait.
NOT 2 : Bu sistem soğutucu ile 16K civarı bir bütçeye geldiğinden dolayı, ekstra disk almak için eğer 16K bütçe sınırınızı çok aşamıyorsanız bütçede yer kalmıyor. Bir süre bütçe birikene kadar 512GB M.2 disk ile idare etmeniz gerekecek bu sistem özelinde.

Genel NOT: Sistem bileşenlerinin fiyatları ekran kartı özelinde aşırı yüksek olduğundan tek tek toplamanın bu bütçe için bir mantığı yok. Bileşen bileşen 3060 Ti veya AMD 'de ısrarcıysanız 6700 XT özelinde sadece GPU 9K üzerinde fiyatlara satılıyor. İşlemci zaten minimum 3000 TL ve diğer bileşenler ile 16K bütçe bu tarz tek tek toplama işlemi için yetersiz bir rakam. Bu yüzden hazır sistem önerdim size. Bileşenlerin hiçbirisi kalitesi kötü ürünler değil. Bu konuyu soracak olursanız önden yanıt vereyim dedim. Aynı şekilde firmalarda bilindik yerler.

Bu 3 sistemden birisini alabilirsiniz. Benim tercihim en 2 numara olurdu. En mantıklı seçenek F/P odağında o sistem bence.

KS

hostdoctor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Araştırmalarınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Sizlere bir sorum daha olacak. Sistem 3 içinde AMD 6700 XT şeklinde değişiklik yapsak stabilitede herhangi bir olumsuzluk olur mu acaba?

Ayrıca işlemci olarak kendi yaptığım araştırmalarda bir detay farketmiştim:

https://www.hepsiburada.com/amd-ryzen-9-5900x-3-7ghz-70-mb-cache-am4-islemci-p-HBV0000140QBY

bu işlemcide ryzen 9 demesine rağmen kutu üzerinde 5 serisinin ibaresi var;

https://www.hepsiburada.com/amd-ryz...-64mb-cache-soket-am4-islemci-p-hbv0000140xel

bu işlemci ile ne gibi bir farkı var?

--Dipnot: yazılım derken ben şu anda profesyonel değilim. Genel önceliklil kullanım amacım oyun akabinde diğer işlerim olacak. Fiyat konusunda da yükselmeye çalışabilirim fakat sizi Nvidiaya yönlendiren sebebi de merak ettim doğrusu. AMD Fanı birisi değilim ancak son zamanlarda kendilerini piyasada sıkça duyurdukları ve başarılı işler gerçekleştirdiklerinden ötürü bu markayı tercih etme sebebim doğdu.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ben AMD kart genelde önereceksem NVIDIA alternatifi yoksa öneririm. AMD kartlarda genelde NVIDIA kartlara göre daha çok sorun çıkıyor. Bu yüzden benim önerim ilk önce NVIDIA olur. Karar sizin isterseniz 6700 XT bir sistem önerebilirim ama benim tercihim 3060 Ti varken o olur.

KS

hostdoctor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Ben AMD kart genelde önereceksem NVIDIA alternatifi yoksa öneririm. AMD kartlarda genelde NVIDIA kartlara göre daha çok sorun çıkıyor. Bu yüzden benim önerim ilk önce NVIDIA olur. Karar sizin isterseniz 6700 XT bir sistem önerebilirim ama benim tercihim 3060 Ti varken o olur.

kusura bakmayın tam siz cevap verirken yorumumu güncellemiştim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İşlemcilerde fark yok. Birisinde resim yanlış yüklenmiş.

AMD ve NVIDIA olayını zaten anlattım. AMD önermiyor değilim öneriyorum ama ekran kartında ilk önceliğim her zaman NVIDIA önermek olmuştur. Performans olarak RTX ve DLSS gibi avantajlarda NVIDIA halen daha önde. Bunun yanı sıra daha az yazılım ve donanım odaklı sorun çıkartıyorlar. AMD kartlarda bu tarz sorunlar daha sık oluyor. Tabi ille olacak diye bir şey yok sizin aldığınız kartta ama risk faktörü daha fazla.

Yazılım yada iş odaklı size önerdiğim tüm işlemciler her türlü işin ve oyunun altından sorunsuz kalkabilir. O konuda bir +/- durumu söz konusu değil. İlle tek tek toplayacağım yada Ryzen 9 CPU olacağım diyorsanız bütçenizi 20K sınırına çekmeniz gerek.

KS

hostdoctor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
İşlemcilerde fark yok. Birisinde resim yanlış yüklenmiş.

AMD ve NVIDIA olayını zaten anlattım. AMD önermiyor değilim öneriyorum ama ekran kartında ilk önceliğim her zaman NVIDIA önermek olmuştur. Performans olarak RTX ve DLSS gibi avantajlarda NVIDIA halen daha önde. Bunun yanı sıra daha az yazılım ve donanım odaklı sorun çıkartıyorlar. AMD kartlarda bu tarz sorunlar daha sık oluyor. Tabi ille olacak diye bir şey yok sizin aldığınız kartta ama risk faktörü daha fazla.

Yazılım yada iş odaklı size önerdiğim tüm işlemciler her türlü işin ve oyunun altından sorunsuz kalkabilir. O konuda bir +/- durumu söz konusu değil. İlle tek tek toplayacağım yada Ryzen 9 CPU alacağım diyorsanız bütçenizi 20K sınırına çekmeniz gerek.

Sizlere çok teşekkür ederim. Tüm önerileri dikkate alacağım.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri