Anakart seçimi (Ryzen 3900X + RTX 3080)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Omerta

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba,
İşim gereği üst seviye 3D çizimler yapıp, animasyon ve fotoğraf renderları alıyorum. Beni uzun bir süre götürecek bir bilgisayar istiyorum. Yeni nesil NVIDIA RTX 3080 serisi ekran kartlarını piyasa çıkmasıyla parçaları bir araya getireceğim. Ama kafama takılan bazı konular var.
Öncelikle MSI Anakart+MSI Ekran Kartı ve ASUS Anakart+ ASUS Ekran Kartı seçiminden birini yapmayı düşünüyorum. İşlemci kısmında AMD RYZEN 9 3900X kullanacağım. Kafama takılanlar genel olarak:

- RYZEN 9 3900X işlemci ve RTX 3080 ekran kartıyla beraber en verimli performansı alabileceğim Ana Kartlar hangileridir? 

Asus Ekran Kartı için:
[font=Montserrat, sans-serif]Asus ROG Strix X570-E Gaming 4400mhz                2.765 TL[/font]
[font=Montserrat, sans-serif]Asus ROG X570 Crosshair VIII Hero 4800mhz         4,009 TL[/font]
MSI Ekran Kartı için:
[font=Montserrat, sans-serif]MSI MEG X570 UNIFY 4600mhz                                 2.880 TL[/font]
[font=Montserrat, sans-serif]MSI MEG X570 ACE 4600mhz                                    3.502 TL[/font]
(15.09.20 Tarihi için örnek fiyatlar)
OverClock yapmayı düşünmüyorum, RGB aydınlatmalar hiç umrumda değil. Tek istediğim topladığım sistemin maksimum performansta stabil çalışması. Yaptığım araştırmalara göre MSI anakart konusunda performans olarak Asuslardan biraz geride. Asus ROG Strix X570-E kartınıda bir çok yerde buradaki 4 anakarttan daha çok önerildiğini gördüm. Performans testlerinde de Crosshair VIII le kafa kafaya olduğu noktalar var. PCI slotunun 2 veya 3 tane olması benim için önemli değil. Kısacası işime yaramayacaksa anakarta fazladan para vermek istemiyorum.. 

-MSI MEG X570 UNIFY ve X570 ACE arasında ki tek fark RGB aydınlatma mıdır ?

-RAM konusunda şimdilik 2x16 32GB 3600 MHZ Ram kullanmayı dusunuyorum (sonradan 64GB'a cıkaracağım). Hız konusunda artış yapmam gerekır mi ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
RE: ANA KART SEÇİMİ (RYZEN 3900X + NVIDIA RTX 3080)

Birincisi anakart performansınıza etki eden bir unsur değildir. Anakart seçerken OC performansı, giriş çıkışlar ve kullanacağınız ses ve ağ yongaları kalıtelerine göre tercih yapmalısınız.

Bu Öncelikle ROG Crosshair VIII Hero kartını ve MEG ACE (MEG Ace zaten Unfiy kartı ile benzerdir ve Unfiy kartı daha iyi bir karttır) kartlarını geçin.

Diğer 2 model ise MSI Unfiy ve ASUS ROG E modelleri ise en önemli özelliklerde şu özelliklere sahipler.
ASUS ROG E vs MSI Unfiy

• VRM : 2 anakartta 6x2 FAZ ve IR3555 60 Amperlik kontrolcülere sahipler.
  • Ağ yongası : ASUS 1 adet 1 Gigabit ve 1 adet 2.5 Gigabit ağ yongasına sahip iken MSI model 1 adet 2.5 Gigabit ağ yongasına sahip.
  • Wifi : 2 anakartta Wifi 6 AX200 yongasına sahip.
  • Ses : ASUS ALC1220A yongasına sahip ve MSI model ALC1220 yongasına sahip. (2 yongada aynı bir farkları yok.)
  • RAM desteği : 2 anakartta maksimum 128 GB RAM desteğine sahip.
  • Diğer özellikleri birebir aynı diyebilirim.
Ben bu 2 anakarta ek olarak size daha mantıklı bir anakart önereceğim. MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI - 2.081 TL bu anakart 6x2 FAZ ISL99360 60 Amperlik VRM yapısına sahip yukarıda modeller ile aynı güçte ve kalitede, 1 adet 2.5 Gigabit ağ yongasına ve ALC1200 ses yongasına (ALC1220 ile benzerdir fark anlaşılması mümkün değil) 128 GB bellek desteğine ve diğer özelliklerde hiçbir eksiği yok olan bir modeldir. MSI bu Tomahawk modeli yeni çıkarttı 2 ay oldu sanırım. Şuan F/P sekmesinde en güçlü VRM ve dolu dolu özellikleri sunan tek model diyebilirim. Ben sizin yerinizde olsam eğer 2 adet ağ bağlamayacaksanız sisteme ASUS ROG E modeli geçin MSI Unfiy yerine Tomahawk alın.

ROG Crosshair VIII Hero ve MEG ACE önermedim çünkü o anakartlardan ROG Crosshair modeli OC rekorları için özel bir seridir gereksiz yere boşa para harcamayın derim. Zaten o modelinde VRM kontrolcüsü IR3555 60 Amperlik bir kontrolcü sadece FAZ sayısı 7x2 o ve birde özel OC işleri için artıları var o kadar. MEG ACE modeli ise Unify modeli ile birebir benzerler ama gereksiz yere daha pahalı ona da o para verilmez açıkçası.

Dediğim gibi anakart performansı etkilemez. Özelliklerine göre seçim yapın. Kalan parayı daha iyi bir şeye harcayın. Örnek olarak 3D işindesiniz eğer Render alıyorsanız işlemcinizi 3950X yapın daha mantıklı bir karar olur sizin için.

KS

Omerta

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

Uğur Bey öncelikle çok teşekkürler gayet detaylı ve net açıklamalar yapmışsınız.
Ses yongası konusunda da bir şey danışacam size. Amatör olarak ev kayıtları da yapıyorum. Bu 4 kart arasında ses yongasında ki farklılıklar nasıldır. İleri seviye ses kayıt alabilmek için her türlü 4 ünde de harici bir ses kartından faydalanmam gerekir mi ? Yoksa üst seviye ses yongasına sahip bir kart var mı bunların arasında ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

ALC 1200 ve ALC 1220 yongaları birebir benzer yongalar diyebilirim. ALC 1200 ve ALC 1220 den başka bir seçeneğiniz yok zaten üst seviyede anakarta bağlı yonlarda. ALC1200 yongaso 110 dB ses çıkış gücüne sahiptir ALC1220 ise 120 dB çıkış gücüne sahiptir birde kasa ünü çıkış bağlantıları için ALC1200 yongası 32 ohm empedans gücüne sahipken ön çıkışta ALC1220 yongaısı 600 ohm çıkışa sahiptir. Kulaklıklar 32 ohm empedansa sahiptir daha yükseği profesyonel kulaklıklarda olan bir olaydır oyuncu kulaklıklarının tamamı 16 ohm yada 32 ohm empedansa sahiptir. ALC1200 veya ALC1220 asla sizi profesyonel işlerde üzmez ve sorun yaratmaz. Farklarınıda çok anlamanız mümkün değildir. Zaten çok profesyonel iş yapıyorsanız özel harici PCIe bağlantılı ses kartı ve ona özel kullaklık kullanmanız gerekir. Bu anakart yongaları günlük ihtiyaç, orta sınıf iş ve oyun ihtiyacınızı karşılaması için yongalardır.

Bunun dışındaki şeyleri anlattım zaten.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Başka bir sorunuz var mı anakart haricinde? Tekrar konu açmaktansa sorun cevap vereyim.

KS

Omerta

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
O zaman toplamayı düşündüğüm sistemi paylaşıyorum. Bunun üstünden konuşalım:

AMD Ryzen 9 3900X 3.80GHz 70MB Soket AM4 Fanlı İşlemci                                                         
Asus ROG Strix X570-E Gaming 4400mhz  Ana Kart 
ASUS ROG STRIX RTX3080 GAMING 10GB GDDR6X 320Bit DX12 Ekran Kartı                         
GSKILL 32GB (2x16GB) Ripjaws V DDR4 3600MHz CL18 1.35V Dual Kit Ram                                                                                                             
WD Blue WD20EZAZ 2TB 3.5" 256MB 5400 Rpm SATA 3 Harddisk                                                       
Samsung 970 Evo Plus MZ-V7S500BW 500GB 3500/3300MB/s NVMe M.2 SSD Disk                                           
ASUS TUF GAMING GT501 3x120mm RGB FANLI TEMPERLİ CAM MidT ATX OYUNCU KASASI                                     
CORSAIR RM SERİSİ RM850 850W 80 PLUS GOLD MODÜLER GÜÇ KAYNAĞI                                                                                                     
Cooler Master MasterLiquid ML360 RGB TR4 Edition RGB Fanlı 360mm İşlemci Sıvı Soğutucu - MLX-D36M-A20PC-T1                                     
Tunçmatik Newtech Pro II X9 TSK5303 1 kVA 1/1 LCD Online UPS     

-RAM konusunda performans,ısınma,ömür vb. etkenlerde 4x8GB ve 2x16GB arasında bir fark var mıdır ?
    -GSKILL RIPJAWS V konusunda önerilere açığım (Hiç bir parçada RGB aydınlatma umrumda değil)
    -Kasa konusunda açıkçası pek bir bilgim yok. Sağlamlık, soğutma alt yapısı, ileride yapacağım upgradelere el verişli olması yeterli.
    -Güç kaynağı 850W bu sistem için yeterli midir ?
    -Güç kaynağında Gold serisi yeterli midir ? (Platinum?)
    -Cooler Master MasterLiquid ML360 RGB ve CORSAIR iCUE H100i RGB PRO XT 240mm arasında kaldım. H100i konusunda çok olumlu yorumlar var, Ryzen 3900X için yeterli midir ?
    -Daha önce elektrik gidip gelmesi yüzünden sağlam bir bilgisayarımı yaktım. Bundan dolayı sistemi UPS le çalıştırmak istiyorum. 1 kVA online UPS bu sistem için yeterlimidir ? Bu konuda yaptığım seçim ve alternatiflerine açığım.

-Belirttiğim sistemin tamamında da önerileriniz varsa değerlendirebilirim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
RAM 'i CL16 yapın yada 3200MHz seçin. CL18 iş kullanımında sizi üzer en fazla CL16 olmalı bu tür işlerde. RAM 'de 3600MHz olarak çok fazla seçeneğiniz yok zaten. G.Skill Trident Z serisinden başka piyasada düzgün 3600MHz hızlı bir bellek yok diyebilirim 16GB tek modül olarak. GSKILL Trident Z Neo RGB 32GB (2x16) DDR4 3600Mhz CL16 (F4-3600C16D-32GTZNC) - 1.669 TL bu ürün tek ve en iyisi diyebilirim.

Render vs. işlerinde kapasite MHz değerinden daha önemlidir. Eğer daha ucuz bir ürün arıyorsanız Corsair Vengeance 32GB(2x16GB) 3200MHz CL16 - 1.129,00 TL yada Kingston HyperX Predator 32GB(2x16GB) 3000MHz CL15 - 1.221 - TL bu 2 ürünü tercih edebilirsiniz. 2 üründe benzer performanstadırlar CL15 olduğundan o belleği 3200MHz gibi düşünün. Ayrıca birde Predator serisi Kingston HyperX markasında en tepe seviye olduğundan Corsair Vengeance bellekten kalite olarak daha iyi olduğunu bilin istedim. 

Anakart olarak ASUS ROG Strix X570-E Gaming - 2.599 TL ürünü dolu dolu özellikleri en uygun fiyata alabileceğiniz nadir ürünlerdendir gayet iyi seçim. Ben fazla para vermeden MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI - 2.081 TL seçerdim ama dolu dolu olsun ama uygun olsun derseniz ASUS X570-E gayet iyidir.

HDD için SEAGATE Barracuda 2TB 256MB ST2000DM008 72000 RPM - 510 TL bu ürünü öneririm. Bari SSD diskten geçtiğinizda alabileceğiniz en iyi HDD performansını alın ki pişman etmesin.

SSD olarak Samsung 500GB 970 Evo Plus Okuma 3500MB/Yazma 3200MB- 896 TL bu ürün iyi ama bu fiyatlara çıkmışken Kingston 1TB A2000 Okuma 2200MB/Yazma 2000MB M.2 SSD (SA2000M8/1000G) - 1.060 TL bu ürünü alın bence. Hem 2 kart depolama alırsınız hemde 2 kat TBW ömrü. Bir yerden sonra okuma yazma hızındaki farklar anlaşılmıyor zaten. Yok ille okuma yazma hızı yüksek bir model olacaksa Samsung yerine Corsair Force MP510 480 GB - 859 TL bu ürünü öneririm size. Bu Corsair ürünü 800 TBW yazım ömrü ile Samsung modelinden 2.5 katı daha fazla ömür garantisi sunuyor. Okuma yazma hızları benzer ve IOPS değerleride yine gayet yüksek bir disk almış olursunuz. Yani işin özü SSD seçiminde ben olsam boyuta yatırım yapardım ve Kingston A2000 1 TB seçerdim ama eğer siz biraz yüksek hız vs. şeylerde istiyorsanız Corsair MP510 alın derim.

Kasa olarak ben ASUS TUF GT501 ürünü yerine XPG Battlecruiser 4x120mm Fan - 1.049 TL fiyata bu ürünü öneririm. Benzer özellikler benzer kalite ve daha uygun fiyat.

Güç kaynağı olarak Corsair RM serisinden seçmezdim bu tarz bütçeye sahip bir sistemde. 750W bu sisteme yeterli onu baştan söyleyeyim. Madem bu tarz bir sistem alıyorsunuz gerçekten işini hakkıyla yapan büyük firmalardan ürün seçimi yapın. Seasonic FOCUS PLUS 750W 80+ GOLD (SSR-750FX) - FOCUS GX-750 - 1.381 TL veya Seasonic FOCUS PLUS 850W 80+ GOLD (SSR-850FX) - FOCUS GX-850 - 1.471 TL bu 2 ürünü seçebilirsiniz. Yada indirimdeyken FSP AURUM PT 1000 1000W 80+ Platinium - 1.412 TL bu ürünü alın. Kaliteli bir PSU 'da UPS 'e gerek yok. Sadece kaliteli bir PSU barındırdığı akım korumaları ile sistemi korur ki güvenmezseniz ektra akım korumalı priz alabilirsiniz. Yok ille istiyorsanız UPS alabilirsiniz. Model önerisi isterseniz bütçe belirtin yeterli.

NOT : Güç kaynaklarındaki sertifikalar ki düşükten başlayarak sıralarsak (80+/Bronze/Silver/Gold/Platinium/Titanium) bunlar sadece elektrik faturası ile ilgilidir başka bir şeyi ifade etmiyorlar.

Sıvı soğutma olarak ben olsam SilverStone PF360 360mm - 1.166 TL yada Arctic Liquid Freezer II 360mm - 1.225 TL fiyata bu 2 markanın bu 2 modelinden seçim yapardım. Daha iyi soğutma performansını daha uygun fiyata alırsınız. RGB önemli değilse Arctic ürününü öneririm çok daha başarılıdır.

Ekran kartına bir şey demiyorum ama iş için 3080 kartı bu sistem fazla bence. 3070 kartı zaten 2080 Ti kartından bir tık daha iyi yani 3080 kartını iş için ne olarak kullanacaksınız anlam veremedim açıkçası. Onu 3070 yapıp işlemciyi 3950X yapın bence daha çok işinize yarar ve daha dengeli olur sistem.

KS

Omerta

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
-RAM konusunda evet arada kaldığım bir konuydu. 3200 MHZ, CL değeri düşük, daha çok kapasiteye sahip RAM tercihinde bulanacağım.

-Anakartta tercih edeceğim ekran kartına göre seçim yapacağım. MSI ekran kartı tercih edersem önerileriniz ve incelemelerim doğrultusunda TomaHawk alacağım.

-Önerdiğiniz HDD daha mantıklı.

-SSD olarak  Kingston 1TB A2000 Okuma 2200MB/Yazma 2000MB M.2 SSD (SA2000M8/1000G) - 1.060 TL [size=small][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]mantıklı gorunuyor.[/font][/size]

[size=small][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]-Güç kaynağı konusunda öneriniz için özellikle teşekkür ediyorum. SeaSonic konusunda ve bu model konusunda pek bilgim yoktu aradaki farkı öneriniz doğrultusunda yaptığım araştırmayla net bir şekilde gördüm.[/font][/size]

[size=small][font=Tahoma, Verdana, Arial, sans-serif]-Önerdiğiniz sıvı soğutmaların artıları hakkında biraz bilgilendirir misiniz beni çok detaylı verilere ulaşamadım.[/font][/size]

-Ekran kartına önem vermemin nedenini açıklayayım: 
     3D Render konusunda 2 ayrı PC parçası üstünden çalışan programlar kullanıyorum. Eski usul olarak belirttiğim, kullandığım V-Ray, Corona gibi programlar CPU üstünden çalışıyor. Ekran kartını es geçiyor. Ayrıca bu programlarda alınan gerçekçi üst seviye Render sonuçları daha başarılı oluyor. 
     Bunların aksine kullandığım Lumion, UE4, D5 Render gibi programlar PreRender olarak çalışır. Dolayısıyla çok daha hızlı render almamızı ve tasarımlar üstunde render sonrası sonuca yakın çalışmalar yapabilmemize olanak sağlar. CPU ustunden calısan render programlarına gore gerçekçilik konusunda daha kotu performans verseler de, zamandan tasarruf anlamına gelıyor. CPU bu konuda arka planda kalıyor.
     Ben her iki yazılım çeşidini de kullanıyorum elimdeki işe göre. Dolayısıyla benim için hem CPU hem GPU değerli oluyor. 3950x işlemci için ekstra bütçe ayarlayabilirsem tabiki önceliğim bunu tercih etmek olacak. 

-İnternette çok büyük bilgi kirliliği olan bir nokta UPS olayına gelirsek. Başıma gelen PC sistemimin çöp olma olayından bahsedeyim. 2016 yılında VR sistemi dünyada yeni yeni çıkmaya başladığında 3D VR tasarımı için İngiltereden HTC Vive getirttim. Sunum yapacağım yerlere taşıması bir nebze kolay olması için  https://www.incehesap.com/msi-nightblade-x2-224xeu-fiyati-31194/ ürününü aldım. O dönem bu PC nin Türkiyedeki tek satıcısı incehesaptı ve oradan temin ettim. O sene yanlış hatırlamıyorsam 1000 serisi Nvidia'lar daha çıkmamıştı, yani o dönemin en iyi ekran kartına sahip kompak PC sini almıştım. ilk 10 gün kullanımım da Istanbul Kadıkoy/Moda da ani bir elektrik kesintisinden sonra PC açılmadı (Istanbulun göbeğinde yaşadığım bir olay olduğu için semti özellikle belirtiyorum). PC ye güç geliyor PSU çalışıyor, fanlar çalışıyor ama PC hiç bir tepki vermiyordu. İncehesapa geri götürdüm ve saolsunlar servis raporu sonrasında teknik bir sorun olduğunu kabul ederek iadesini alıp geri ödeme mi yaptılar. Bu sistemin PSU özelliklerini şuan için hatırlamıyorum ama önerdiğiniz SeaSonic PSU ve 2016 sonrası günümüz PC parçaları akım koruma konusunda yeterli midir ? Bu konuda da net bilgiye ulaşamıyorum. Gereksiz yere UPS almakta istemiyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Bende 3D işindeyim sadece Corona, Vray gibi yazılımları kullandığınızı düşünmüştürm ama Lumion vb. yazılımlarda GPU önemli tabi sizi anladım. 3900X + 3080 veya 3090 seçmek maktıklı olabilir bu konuda hem fikiriz tamamdır.

Sıvı soğutma olarak önerdiğim 2 ürün piyasadaki en iyi F/P dengesindeki ürünlerdir. Öyle pahalı ürünlere çıkmanıza gram gerek yok. Örnek olarak SS PF360 ürününü göz önüne alalım Silverstone PF360 aRGB Review , The SilverStone Permafrost PF120, PF240, and PF360 ARGB AIO Coolers Review bu 2 kanal en baba inceleme kanallarından 2 örnek ki bunun gibi birkaç kanal daha var gerçekten hakkıyla inceleme yapan. Gördüğünüz gibi kendisinden çok çok daha pahalı rakiplerini geçen veya benzer sonuçlar veren bir üründür SilverStone PF360 ürünü. Yada benzer bir şey Arctic Liquid Freezer II ürünü ailesi içinde geçerli ki oda Arctic Liquid Freezer II 280 liquid cooler review , Arctic Liquid Freezer II all-in-one CPU Cooler Review , ARCTIC Liquid Freezer II 280 CPU Cooler Review , Arctic Liquid Freezer II Cooler Review bu incelemelerde gördüğünüz gibi kendisinden çok çok daha pahalı rakipleri ile benzer yada daha iyi performans veriyor ki 280mm olanı böyle 360mm olanında yüzey alanı biraz daha çoğaldığı için birkaç derece daha iyi sonuçlar alırsınız. Boşa para harcamayın diye öneri yapıyorum size.

Size önerdiğim Seasonic ürünü OVP (Aşırı Voltaj Koruması) , OPP (Aşırı Güç Koruması) , OCP (Aşırı Akım Koruması) , SCP (Kısa Devre Koruması) , OTP (Aşırı Sıcaklık Koruması) , UVP (Alçak Gerilim Koruması) olarak 6 aşamalı korumaya sahip. Alabileceğiniz en iyi koruma paketleridir bu ki bunun üzerine 8 aşamalı koruma sunan birkaç ürün var ülkemizde o kadar.

Size önerdiğim FSP 1000W Platinium ürünüde Aşırı Akım(OCP), Güç(OPP),Gerilim(OVP), Kısa Devre(SCP), Yüksek Sıcaklık(OTP),Düşük Gerilim(UVP) korumalarına sahiptir yine 6 adet.

Bu korumalar UPS gereksinimini ortadan kaldırıyor sorun yok. Ama ille korumaya almak isterseniz artı olarak UPS alabilirsiniz ben bir şey diyemem ona.

Ayrıca XPG CORE REACTOR bulabilirseniz bu ürünü öneririm. Çabuk tükenen çok çok kaliteli bir üründür. Akım koruması olarak 8 aşamalı güvenlik sunuyor ki onlarda şunlar; Yüksek Akım Koruması (OCP) , Yüksek Gerilim Koruması (OVP) , Düşük Gerilim Koruması (UVP) , Yüksek Güç Koruması (OPP) , Kısa Devre Koruması (SCP) , Yüksek Sıcaklık Koruması (OTP) , Yüksüz Çalışma (NLO) , Dalgalanma ve Ani Deşarj Koruması (SIP) bu 8 adat koruma paketini sunuyor bu PSU ailesi ki 650W / 750W ve 850W olarak 3 adet model var ülkemizde gelende 750W geliyor ve çabucak bitiyor ki birkaç hafta oldu yeni gelen stokların tükenmesi.

8 adet koruma özelliği son noktadır ki zaten fazla ürün yok ülkemize gelen ürün olarak bu kadar akım koruması sunan kaliteli PSU olarak. Size önerdiğim ürünlerim hepsi çok iyidir Seasonic yada FSP alın geçin XPG ürününün stoklara gelmesi ne kadar sürer bilmiyorum.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri