Aniden Bozulan Usb 3.0 Portu

Ficoress

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Bi gün pc yi açtığımda usb 3.0 portunun bozulduğunu fark ettim.
Temessızlık açısından bi sıkıntısı yok tek tek kontrol ettim pinleri. Takılı olan birime güç gidiyo ama veri gidemiyo
Ve bunun windowstan kaynaklandığını düşünmüyorum çünkü biosta falanda çalışmıyor.
Donanım olarak kontrol edebileceğim paşka bişet varsa kontrol edebilirim.
Bu arada usb portları farklı bi board üzerinde, flex kabloile anakarta bağlı ve aynı board üzerindeki usb 2.0  portu çalışıyor

PC: Laptop 
Model: Acer Aspire 5755g
İşletim sistemi: Windows 10

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Çipset yani anakarta bağlı yongalarda USB ve diğer veri yolları versiyonlarına göre farklı kontrolcülere bağlıdır. USB 3.0 soketlerini kontrol eden yonga bozulmuş olabilir ama öncesinde size tavsiyem BIOS 'u sıfırlayın ve varsa BIOS güncellemesi yapın. İşe yaramaz ise arızalıdır büyük ihtimalle.

KS

Ficoress

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Çipset yani anakarta bağlı yongalarda USB ve diğer veri yolları versiyonlarına göre farklı kontrolcülere bağlıdır. USB 3.0 soketlerini kontrol eden yonga bozulmuş olabilir ama öncesinde size tavsiyem BIOS 'u sıfırlayın ve varsa BIOS güncellemesi yapın. İşe yaramaz ise arızalıdır büyük ihtimalle.
Pc brick gibi bişi oldu bios atınca, tam brick değil yani biosa girebiliyorum ama hiçbişeyi boot etmiyo, siyah elkran üzerinde yeşilimsi tirelerden oluşmuş garip bi şekil var ve pc öyle kalıyo. Hiçbişeyi boot edemedim. Usb den bios atmaya çalıştım yine aynı şey. Çıkartabileceğim herşeyi çıkardı  ama hala aynı ekrajı veriyor :mad:

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
BIOS notlarını okudunuz mu? BIOS 'un yanında altında bir NOT olur şunlar varsa yapmayın yada şunu şunu önceden mutlaka yapın gibi.

KS

Ficoress

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
BIOS notlarını okudunuz mu? BIOS 'un yanında altında bir NOT olur şunlar varsa yapmayın yada şunu şunu önceden mutlaka yapın gibi.
Sadece uygulama vardı, o yüzden direk çalıştırdım.
Bu arada ekrandakiler tire değil noktaymış ve bu ekranla daha öncedende karşılaşmıştım. Sorunu masıl çözdüğüm aklıma gelmedi ama bu sorunla karşılaşan biri gpt yerine mbr olarak boot etmeyi denemiş olmuş bende geçen böyle çözmüştüm galiba

KS

Ficoress

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
GPU sürücünüzü DDU yazılımını indirip Windows güvenli modda kaldırıp dener misiniz.
Kullandığım bios modluydu ve orjinav bios atınca bomboş bi biosum oldu. Biosun içinde uefi legacy ayarı falan olmadığı için oto legacy ayarlı herşey. Yani gpt usb format flashını görüncede sapıtıyo, gpt kurulmuş ssd yi görüncede sapıtıyo. Yani anlayacapın pc yi hiç bi şekilde açamadığım pc ye hiçbişi kurup kaldıramıyorum

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Keşke BIOS sürümünüzün mod olduğunu söyleseydiniz. MBR ile hazırlanmış USB ile bir Windows kurmadan yada MBR bir disk takmadan sisteminizi normal yoldan açamazsınız. Ancak daha önceki modlu BIOS 'u tekrar kurabilirseniz tüm ayarlarınızı eskisi gibi detaylı kontrol edebilirsiniz. Başka bir yok yok şuan için. Bu arada USB soketinizde boş bir USB bellek takınca şuan ki sürümde BIOS 'a girdiğinizde görünüyorsa modlu BIOS 'da bir sorun olmuş demektir. Eğer sorun hala varsa soket arızalanmış demektir. Bunu kontrol edebilirsiniz diye söylemek istedim.

KS

Ficoress

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Evet modlu bios kullanıyodum ve herşeyi düzelltim sayılır, mbr flashla formatı attıktan sonra ilk iş olarak modlu biosu geri yüklemek oldu. Ondan sonrada gpt windowsu kurdum ve bütün direverları kurdum, pc şuan çok güzel çalışıyo ama hala daha usb3.0 portu çalışmıyo. Sonuç olarak hem windowsu hemde biosu sıfırdan kurmuş oldum ama bi düzelme yok. Büyük ihtimalle donanımsal bi sıkıntı var. Bu sabah ubs3.0 portunun bulunduğu devre kartına dokundum ve pc güç takılı ama pc kapalı durumdayken anormal bi şekilde ısındığını fark ettim. Tahminimce 25-35 derece arasında bi sıcaklıktayıdı. Bu sıcaklık, sorunun donanımsal olduğuna bir delil daha gibi.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri