RAM'leri hangi amaçla kullanacaksınız?
İş içinse ben bilmiyorum ama Mesut Çevik'in biraz anlatmasından anladığım kadarıyla çoğu iş için 48 GB yeterli gelebiliyor. Yaptığınız işe göre değişir.
Oyun içinse 32 GB bile yeterlidir. Dual kanal olması oyunlarda en iyi performans için önemlidir.
B850 dediğinize göre AMD işlemci kullanacaksınız ve 4x RAM olunca daha düşük oyun performansı olabiliyor. İş için duyumlar haricinde bilgim yok. Bir de 4x RAM olunca çalışmama durumuyla dahi karşılabilirsiniz. Sizin yazdığınız RAM'ler 2x ama RAM kapasitesi yetmeme durumunda ileride 4x RAM yaparım diye düşünüyorsanız çalışmama ihtimalini de yazayım dedim. O yüzden 96GB ile 48GB RAM arasındaki seçiminizi yapacağınız işe göre yapmanızı öneririm. Eğer amaç sadece oyunsa 48 GB fazla bile.
İş ya da oyun fark etmeksizin AMD AM5 işlemciler ile düzgün çalışan RAM türü EXPO etiketli olanlardır. En uyumlu çalışan marka da GSKill'dir, ki sizin baktığınız RAM'ler bu markadan.
Son sorunuza gelecek olursak, anakart uyum sorunu çıkartmaz. Lakin işlemcinin bellek kontrolcüsü sorun çıkartırsa çalıştıramayabilirsiniz. Şöyle ki AM5 işlemciler yüksek hızdaki bellekler ile sorun çıkarabiliyor. Benim 7800X3D işlemci ile 6000 MHz CL30 bellekler kullandığım halde PC her açılışta 45 saniye ile 1 dk 10 saniye kadar bekletiyor, bu beklettiği sürede her defasında yeniden uyumlu çalışması için yapılandırıyor. Sonrasında PC açıldığında başka hiçbir sorun yaşatmıyor ve düzgün çalışıyor. Daha şanslı olanlarda bu süre daha kısa oluyor. Daha şanssız olanlarda süre uzuyor veya hiç açılmıyor, bu durumda da manuel olarak RAM MHz hızını BIOS'tan düşürüp öyle kullanabiliyorlar. Kısaca biraz da şansa bağlıdır. Para sorun değil, işlemci bellek kontrolcüsü sorun çıkarırsa işlemciyi de değişirim derseniz sorumlunun anakart değil de işlemci olduğunu şimdiden yazayım.
İş için kullanacaksanız ve yüksek hızlardaki RAM çok gerekliyse İntel tarafını da düşünebilirsiniz.