Asus RX6800XT LC mi? Yoksa Asus 3080 Ti mı?

Andrefox

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba,

Oyun amaçlı yeni bir sistem kuruyorum,
İşlemci: AMD 5900X
Anakart: Asus Rog Strix X570-E
Ram: Gskill Trident Z Neo 3600Mhz 2*16GB CL16
Güç kaynağı: Asus Rog Thor 850W Platinum
Kasa: Asus Rog Helios GX601
Monitör: Asus PG329Q 31,5" Freesync ve G-SYNC özellikli.

Bu sistem için başlıkta belirttiğim ekran kartları arasında kararsız kaldım.

RX6800XT ile 3080 Ti arasında 10.000 TL bandında fiyat farkı var. Tabi ki 3080 Ti daha pahalı.
Bu farkı vermeye değip, 3080 Ti mı almalı? Yoksa RX6800XT mi almalı?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
3080 Ti daha güçlü bir GPU birimi. Ancak kullandığınız ekran çözünürlüğü ve Hz neticesinde 4K çözünürlük için üretilmiş 3080 Ti kartını almanıza gerek yok. 6800 XT LC yani sıvı soğutmalı versiyonu alıp 2K yüksek hertz ve 4K çözünürlük girişi için güzel bir deneyim sağlayabilirsiniz.

Bu arada bileşenleri almadıysanız bazı revize önerilerim olacak bu bileşenlerde. Almadıysanız alacağınız bileşenleri ve bütçenizi belirtirseniz önerimi yaparım.

KS

Andrefox

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
3080 Ti daha güçlü bir GPU birimi. Ancak kullandığınız ekran çözünürlüğü ve Hz neticesinde 4K çözünürlük için üretilmiş 3080 Ti kartını almanıza gerek yok. 6800 XT LC yani sıvı soğutmalı versiyonu alıp 2K yüksek hertz ve 4K çözünürlük girişi için güzel bir deneyim sağlayabilirsiniz.

Bu arada bileşenleri almadıysanız bazı revize önerilerim olacak bu bileşenlerde. Almadıysanız alacağınız bileşenleri ve bütçenizi belirtirseniz önerimi yaparım.

Sadece İşlemci ve Anakart almadım.

Ayrıca Asus EKWB RTX3070 Custom sıvı soğutmalı bir sistemim var.
Anakart: Asus Rog Strix Z590-A Wi-Fi
İşlemci: 11700k
Ram: Gskill Trident Z Neo 3600Mhz 2*16 CL16
Güç kaynağı: FSP 850W 80+ Gold
Kasa: Asus TUF GT501

Bu sistemden pek memnun olmadığım için yeni sisteme geçiş yapmayı düşünüyorum. Ram'leri yeni sistemde de aynı model kullanmak istiyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
RAM 'ler kalabilir.

6800 XT kartı zaten RTX 3080 dengi bir kart. 3080 Ti kartı daha çok RTX 3090 ile benzer 6900 XT ile denk bir kart. Yani 2K 175Hz bir monitör ile 6800 XT daha iyi olacaktır ki aslında birazda fazla yüksek bir kart ama ileriye yönelik iyi olur.

Anakart olarak SSD/HDD olarak çok sayıda yani en az 4-5 adetten fazla disk kullanmayacaksanız B550-XE anakartını alın derim. Piyasadaki en güçlü VRM yapısına sahip anakartlardan birisini almış olursunuz.

5900X işlemcisi kalabilir ancak AMD yeni bir CACHE teknolojisi geliştirdi ve bu sene sonunda yada önümüzdeki sene başında şuan ki 5000 serisi işlemcilerini bu yeni teknoloji ile güncelleyecek. Yani şuan ki işlemcilerden ortalama 15% daha hızlı aynı seri işlemciler gelecek. Bekleme şansınız varsa bekleyin işlemci için derim.

KS

Andrefox

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
3 adet M2 SSD kullanmayı düşünüyorum. O yüzden 3 lü M2 destekli anakart istiyorum. Diğer sistemi 2 ay önce kurmuştum. Acaba sadece ekran kartı olarak 6800XT mi alsam? Yeni çıkacak AMD işlemcileri bekleme açısından.

Şuan daki sistemde kullanmakta olduğum RTX3070, oyunlarda bir süre sonra donma ve takılma yapıyor. Tüm yazılımlar güncel olmasına rağmen.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
B550-XE anakartının kutu içeriğinden Hyper M.2 X16 Gen 4 Kart bu ürün çıkıyor. 4 adet M.2 diski bu ürüne bağlayabilirsiniz tabi B550 çipset gereği hepsi PCIe 3.0 hızında oluyor ama RAID ile isterseniz hızınızı katlayabilirsiniz tabi.

İşlemci için ise tarih vs. belli olmadığı için bir şey konuşamıyorum ama bu teknolojinin duyrulması ve işlemcilerin bu teknoloji ile güncelleneceği haberi 1-2 aylık bir haber. Yani çok kısa zamanda olmasa bile en geç önümüzdeki sene yarısına kadar bu işlemcileri göreceğimiz aşikar. Karar sizin.

Ayrıca şuan ki yaşadığınız sorun donanım bazlı bir hata veya başka bir şeyden olabilir. Yani sistemdeki hata için isterseniz size birkaç önerim olur. Belki çözülür sorun.

KS

Andrefox

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Ayrıca şuan ki yaşadığınız sorun donanım bazlı bir hata veya başka bir şeyden olabilir. Yani sistemdeki hata için isterseniz size birkaç önerim olur. Belki çözülür sorun.

Bu konuda kafayı yemek üzereyim. Donanımsal olarak nasıl bir sıkıntı olabilir sizce? Isı değerleri normal düzeyde. En güncel yazılımlar mevcut. Eğer bu problemi çözebilirsem AMD işlemcili bir sistem için beklemede kalabilirim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Öncelikle;

• Anakart BIOS güncellemeniz güncel mi?
  • RAM modülleriniz 4 soketten doğru 2 soketine mi takılı?
  • Bu sorun sonradan mı olmaya başladı? Eğer öyle ise Windows odaklı bir sorun olabilir diye format atmayı denediniz mi? Kısa yoldan çözüm için.   

KS

Andrefox

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Öncelikle;

• Anakart BIOS güncellemeniz güncel mi?
  • RAM modülleriniz 4 soketten doğru 2 soketine mi takılı?
  • Bu sorun sonradan mı olmaya başladı? Eğer öyle ise Windows odaklı bir sorun olabilir diye format atmayı denediniz mi? Kısa yoldan çözüm için.   

Tüm güncellemeler yapıldı. Ram'ler doğru yerde takılı. Acaba PSU belli bir süre sonra yetersiz mi kalıyor diye düşünüyorum. Çünkü oyun oynadığımda belirli bir süre geçtikten sonra takılmalar ve donmalar yaşanıyor. Bu kadar para verip böyle bir sistemde bunları yaşamak çok sinir bozucu. Ayrıca Online 3kva güç kaynağı da mevcut.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
3KVA gücündeki ürününüz UPS yani PSU ile bir alakası yok onun. Ayrıca 850W bir PSU şuan ki sisteminize yeterli. Sisteminiz maksimumda her şeyin tam yüke girdiği bir senaryoda işlemci ve ekran kartı OC yapılmış halde costum soğutma birimi dahil maksimumda 700 civarı bir yüke girer ki buda kullandığınız FSP 850W ürünün altından kalkabileceği bir miktar. 

İşlemcinizde OC var mı? Belki OC odaklı bir stabilite sorunu olabilir varsa. İşlemi geri alıp deneyin derim varsa.

KS

Andrefox

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
3KVA gücündeki ürününüz UPS yani PSU ile bir alakası yok onun. Ayrıca 850W bir PSU şuan ki sisteminize yeterli. Sisteminiz maksimumda her şeyin tam yüke girdiği bir senaryoda işlemci ve ekran kartı OC yapılmış halde costum soğutma birimi dahil maksimumda 700 civarı bir yüke girer ki buda kullandığınız FSP 850W ürünün altından kalkabileceği bir miktar. 

İşlemcinizde OC var mı? Belki OC odaklı bir stabilite sorunu olabilir varsa. İşlemi geri alıp deneyin derim varsa.

OC yapmıyorum. Sadece Ekran kartını Oyun modunda çalıştırıyorum. Şöyle bir durum olabilir mi acaba, steam hesabında sadece oyunları yüklediğim WD Black SN750 2TB M2 den mi kaynaklı ama ısı değerleri 45-50 dereceler maksimum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Disk kaynaklı anlık drop vs. olur ama diskiniz kaliteli bir disk sorunun o olacağını pek sanmıyorum. Ancak yine de siz başka bir disk varsa oyunları o diske kurup deneyebiliriniz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri