B550 bir yonganın X570 bir yongaya göre bir artısı yok. Genel olarak şöyle düşüneceksiniz A serisi en giriş seviyesi model B serisi orta sınıf ve X serisi üst düzey olarak düşülüp tasarlanıyor. X570 yongası daha gelişmiş daha yüksek bir yonga yani. Şöyle ki X570 bir anakart ile daha yüksek seviyelerde OC yapabilirsiniz yada daha fazla PCIe 4.0 M.2 kullanabilirsiniz ayrıca sadece X570 yongasının PCIe 4.0 GPU hattı var buda geleceğe yönelik yatırım gibi düşünülebilir. Bunun dışındaki şeyler anakart firmasının eklediği şeylerdir çok gerekli olanlar Ses ve Ağ yongalarının iyi olması gerisi pek önemli sayılmaz ihtiyaca göre seçilir gerisi ki gerisinden kastım USB , fan ve RGB soketleri M.2 yuavaları vs. vs. diye uzar gider. B550 anakartları X570 giriş seviyesi modellere kadar tercih edebilirsiniz ki 1500 TL den başlıyor X570 iyi bir anakart o seviyeye kadar tam donanımlı B550 bir yongaya sahip anakart alınabilir ama bu anakartın bu fiyatlara alınması için bayağı özellikli olması gerek diğer konularda. Ayrıca B550 anakart ile yüksek CPU modelleri ile kombin yapılabilir yani ucuz anakart yüksek performans için düşünülmeli. X570 giriş-orta sınıf bir anakart 1500-1600 TL civarından başlıyor. B550 yongasına sahip bir anakart maksimum 1500 TL ye kadar düşünülmeli ve anakartın genel olarak pahalı olmasını sağlayacak şeyler gerçekten dolu dolu olmalı. Örnek bir B550 anakarta 1400-1500 TL verecekseniz o anakartta Wifi , ALC1220 ses yongası , ağ yongasında gigabit bağlantı sunması gerek ve genel olarak buna benzer ARGB gibi güncel bağlantıları vs. avantajları varsa B550 bir anakarta 1500 TL ye kadar para verilebilir. Yoksa 1500 TL fiyatlara çıktıktan sonra artık biraz ses ve ağ yongası gibi şeylerden kısıp X570 bir anakart tercih edilmeli.
Sizin bu soruyu neden sorduğunuzu ben anladım aslında siz ASUS 'un 2000 TL küsür olan B550 saçmalıklarını gördünüz aklınız karıştı haliyle. Asla ama altını KALIN KALIN çiziyorum B550 bir anakarta 1500 TL üzeri vermeyin. 1500 TL üzerine taş gibi X570 anakartlar var hele ki 2000 TL seviyeleride evladiyelik X570 model anakartlar. En bariz örnekler ASUS firmasında TUF X570 modeller ve diğer firmaların ürünleri varken B550 bir yongaya o paraları verenin ben kimse kusura bakmasın aklından şüphe ederim.
Fiyatlar neden böyle oldu derseniz dolar bazlı olarakta yüksek fiyattalar sebebi bence bariz bu salgın sebebiyle fabrikalardaki aksaklıkla genel küresel ekonomik saçmalıklar sebebiyle X570 yongasından pahalı fiyatlar biçilmiş bu anakartlara bariz sebep bu. Siz dediklerime kulak verin anakartınız MSI serisinin X570 çipsetinde sorunları olan modellerden değil ve gayet üst seviyede makul bir model keyfinize bakın içiniz rahat olsun.