Bilgisayar Aniden Kendini Resetliyor

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

saydogan41

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Arkadaşlar öncelikle herkese hayırlı günler dilerim.

Bundan yaklaşık 1 hafta kadar önce bilgisayar kendi kendine reset atmaya başladı. Hiçbir şekilde mavi ekran vs. almadım. Dümdüz PC ekranı siyah olup ardından tekrar açılıyor. Sebebini bir türlü anlayamadım ve internette araştırmaya başladım. Daha sonrasında bilgisayarın Olay Görüntüleyicisinde bu tip hataların nedeninin yazdığını öğrendim ve Olay Görüntüleyicisine göz attım. Karşıma "Olay 41, Kernel-Power" diye bir "ÖNEMLİ" mesajı çıktı. Daha sonra internette bu hatayı araştırdım, kimisi PSU'dan, kimisi ekran kartından, kimisi işlemciden, kimisi de Windows 10'dan kaynaklandığını belirtmiş. Öncelikle bütün sürücülerim ve Windows'um güncel. Ekran kartımdan işlemcime kadar her şeyi güncel tutarım. Her neyse, daha sonrasında BIOS ayarlarına vs. girip bakayım dedim belki bir şey bulurum diye. Bu sefer de 16 GB Ram olan bilgisayarda BIOS 8 GB Ram görüyor. İyice şüphelenmeye başladım ve format attım. Formattan sonra BIOS'ta 16 GB Ram görmeye başladı. Ben de PC'nin kendini resetlemesini bu duruma yordum ancak formattan sonra da bilgisayar kendini resetlemeye devam etti. Dün (26 Şubat) akşam saatlerinde ise yine PC kendini resetledi ve Olay Görüntüleyicisinde WHEA-Logger kaynaklı bir HATA gördüm. Hatanın içeriği; "Çok önemli bir donanım hatası oluştu. Bileşen tarafından bildirilen: İşlemci Çekirdeği." Bu hatayı da internette araştırdım ancak çok fazla bir şey bulamadım. Ardından bütün donanımı stress testine soktum. Full yükte ekran kartı ve işlemci 60 derecelerde çalıştı. Herhangi bir hata ile karşılaşmadım. Ekran kartı, işlemci ve ramleri full yükte yaklaşık 10 dakika çalıştırdım ve hiçbir şekilde PC kendini resetlemedi veya herhangi bir hata almadım.

Özetleyecek olursak, birtakım hatalar alıyorum ve buna karşılık PC kendini resetliyor ve hatanın sebebini henüz öğrenebilmiş değilim. Ekte de birtakım SS'ler bırakacağım. Yardımcı olabilecek birisi çıkarsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkür eder, iyi forumlar dilerim.

Donanımımı yazmayı unutmuşum bu arada;

AMD Ryzen 5 2600 İşlemci,
GTX 1660 Super Ekran Kartı,
2x8 16 GB Ram,
Biostar B450MH Anakart,
550W 80+ PSU.

Stress Testi
zaym9d.png

İşlemci Hatası
INbQGo.png

Olay 41, Kernel-Power Hatası
caA6ai.png

Olay 41, Kernel-Power Açıklama
zFALos.png

NOT: Eğer konuyu yanlış yere açtıysam kusura bakmayın. Foruma daha yeni kayıt oldum. Anlayışınız için ayrıca teşekkürler.

LordGrimTR

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İlk olarak PSU'dan kaynaklı bir durum olabilir PSU markanızı tam olarak belirtirseniz bir bakayım.
Onun dışında BİOS güncellemesi gelmiş olabilir anakart'ınızı Web tarayıcınızda aratın ve Biostar'ın kendi Web Sitesinden BİOS'unuzun en güncel sürümünü kurup tekrar deneyin büyük ihtimal PSU kaynaklı bir sorun ama tam bir bilgim yok Uğur Hocama danışmak en iyisi.

KS

saydogan41

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
LordGrimTR' Alıntı:
İlk olarak PSU'dan kaynaklı bir durum olabilir PSU markanızı tam olarak belirtirseniz bir bakayım.
Onun dışında BİOS güncellemesi gelmiş olabilir anakart'ınızı Web tarayıcınızda aratın ve Biostar'ın kendi Web Sitesinden BİOS'unuzun en güncel sürümünü kurup tekrar deneyin büyük ihtimal PSU kaynaklı bir sorun ama tam bir bilgim yok Uğur Hocama danışmak en iyisi.

Hocam cevap için çok teşekkürler öncelikle. Ben de PSU'dan kaynaklı olabileceğini düşünüyorum. Geçenlerde şöyle bir şey olmuştu, evin şalteri atmıştı. Sadece benim odam ve salonun elektriği gitti PC de açıktı o sırada. Bundan kaynaklı olabilir mi sizce ? Bu olay yaşandıktan 1 hafta sonra resetlemeler başladı diyebilirim. Ek olarak PSU markamı tam olarak bilmiyorum maalesef. Hazır sistem olarak aldım ancak aldığım yerin sitesinde de marka yazmıyor.

EDIT : BIOS güncellemem var ancak güncellemeye korkuyorum elektrik vs. gider diye :D

LordGrimTR

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
BIOS güncellemenizi er geç yapın ki sorunun kaynağı olup olmadığını anlayabilelim.
PSU markanızı bilememeniz kötü oldu kesin bir karara varmadan önce Uğur Hocama danışın derim

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
MOD zaten detayları anlatmış ama bende 1-2 şey söyleyeyim.

1. PSU markanızı bilmiyorsanız üzerinde etiket olur onu çekip paylaşın bizimle. PSU sorunu bu tarz şeylere sebep olur ki bir akım sorunu yaşamışsınız evde PSU iyi değilse bir sorun olmuş olabilir ki ani sistem kesintileri hiçbir hata vs. vermeden olan kesintiler genelde ya işlemci yada PSU kaynaklı olurlar ki Kernal Power hatası bunu destekliyor.
  2. BIOS güncellemeniz var anladığım kadarıyla onu mutlaka yapın ama elektrik kesintisi vs. korkuyorsanız yapacak bir şey yok BIOS güncellenmeden kesin sorun anakart mı anlayamazsınız.

KS

saydogan41

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:

1. PSU markanızı bilmiyorsanız üzerinde etiket olur onu çekip paylaşın bizimle. PSU sorunu bu tarz şeylere sebep olur ki bir akım sorunu yaşamışsınız evde PSU iyi değilse bir sorun olmuş olabilir ki ani sistem kesintileri hiçbir hata vs. vermeden olan kesintiler genelde ya işlemci yada PSU kaynaklı olurlar ki Kernal Power hatası bunu destekliyor.
  2. BIOS güncellemeniz var anladığım kadarıyla onu mutlaka yapın ama elektrik kesintisi vs. korkuyorsanız yapacak bir şey yok BIOS güncellenmeden kesin sorun anakart mı anlayamazsınız.

Anladım hocam tamamdır çok teşekkür ederim. Bugün gariptir ki hiç reset atmadı pc. Bakalım BIOS güncellemesini yaptıktan sonra da olmaya devam edecek mi.

KS

saydogan41

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:

[font=arial, verdana, helvetica]Hocam tekrardan selamlar,[/font]

[font=arial, verdana, helvetica]Aigo Gp550 Aktif Güç Kaynağı Puan Power550W 80 Plus Bronz Güç Kaynağı[/font]
güç kaynağımı buldum. Yukarıda belirttiğim güç kaynağı. Sistemin BIOS'unu güncelledim. BIOS güncelledikten sonra temiz format attım. Şu an için herhangi bir reset vs. atmadı PC ancak önümüzdeki günlerde ne olur bilemiyorum. Eğer tekrar reset atarsa ne yapmamı önerirsiniz ? Bilgisayar daha 7-8 aylık, tertemiz kullandım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
PSU F/P bir ürün ne çok çok iyi ne çok çok kötü. Eğer sorun yaşarsanız ilk önce farklı bir PSU ile deneme yapın.

KS

saydogan41

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
PSU F/P bir ürün ne çok çok iyi ne çok çok kötü. Eğer sorun yaşarsanız ilk önce farklı bir PSU ile deneme yapın.

Hocam en son dayanamadım garantiye gönderdim. Sağ olsunlar bayağı ilgilendiler. RAM'in biri arızalıymış, garanti kapsamında değişim yapıldı. Daha PC'yi bugün aldım öğlenden beridir oyun falan oynuyorum tık demedi. Maşallah diyelim nazar değmesin.

Bu tarz hata alanlara da bilgilendirme olsun.

İlginiz için de size ayrıca teşekkür ederim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Mavi ekran vermeden reset atması genelde bellek sorunu olmaz ama sizde tuhaf sorun o çıkmış.

Başka sorularınız için foruma yine bekleriz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri