Bilgisayarın Aniden Kilitlenmesi

mcetinyamac

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Selamlar arkadaşlar. Mevcut kullandığım sistemde bundan 5-6 ay önce kilitlenme oluyordu oda çok nadir. Fakat bu aralar gittikçe artmaya başlamıştı. İlk etapta ramlerden kaynaklı bir sorun olarak düşündüm ilerleyen zamanlarda ilgilenirim demiştim. Şuan kilitlenmeler şiddetli şekilde artmış bulunmakta. Sistemdeki parçaları test ettim ram + gpu + cpu + ssd + hdd. Bu parçalarda bir problem yok. Sorunun anakart veya PSU dan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Ama akıl akıldan üstündür. Sizin görüşleriniz nelerdir.

Kilitlenme Aralıklarını süre olarak tuttum ve sonuç 4 dk , 3 dk , 9 dk , 7 dk, 18 dk, 20 dk ve rastgele süreler sonra bilgisayar kilitleniyor. Sistemi test ederken de zorlandım aniden kilitleniyordu veya reset atıyordu. 

TESTLER 
GPU Test Sonucum(30 dk test) : https://drive.google.com/open?id=1tQxVdm8nK1TMjjlPpIj8dgWeRyvhBdGB
CPU Test Sonucum(15 dk test) : https://drive.google.com/open?id=1rG-m61SgBpQ55mdiUl_Hg4o9GP4XvRVj
RAM Test (6 Saate yakın test)  : https://drive.google.com/open?id=1at5yTAUpYPGeVkSCxd1Gr4k5bpbBovmt
SSD+HDD Test                      : https://drive.google.com/open?id=1Rd0YIV8YlQsmBxrnybrVjtuzZf5C_7Nt

Notlar
  • Bilgisayar bios içindeyken bile kilitlenebiliyordu. 
  • Kilitlendiğinde bazen ekran sabit kalıyordu, bazen ise yeniden başlıyordu.
  • Kilitlendiği esnada power tuşuna bastığım gibi bilgisayar kapanıyor. 
  • Kilitlendiği esnada bilgisayarı yeniden başlatınca hiç bir şekilde görüntü gelmiyor ramleri çıkarıp takınca veya yerlerini değiştirince yada hiç bir şey yapmayıp biraz bekleyince ve tekrar açmayı deneyince geliyordu.
Sistem Özelliklerim Şu Şekilde;
İşletim Sistemi : Windows 10 Professional Edition build 18363 (64-bit)
Anakart : Msi 970 Gaming (MS-7693)
CPU : AMD FX(tm)-8350 Eight-Core Processor [4000.2 MHz]
RAM : Kingston KHX1600C10D3/8G 8 gb ddr3 1600 mhz
GPU : NVIDIA GeForce GTX 1070 Armor 
SSD  : Samsung 850 Evo 250 Gb
HDD : WDC WD5000AAKX-00ERMA0 500 Gb
PSU : Corsair VS650 80+ 650W

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
PSU , Anakart ve işlemciniz dışında bir sorun görünmüyor. Diğer bileşenleri test etmişsiniz sıcaklık sorunu yada bir hata yok. CPU 'yu yüke sokmuşsunuz ama kullandığınız yazılım her aşamada yüke sokmaz yani geçerli bir test değil. Anakart devre arızası veya PSU aşırı yük voltaj sorunları bu tarz şeylere sebep olabilir. CPU eğer arızalıysa komut olarak farklı istekler geldiğinde yapısal olarak sistemi kiltleyebilir yani CPU 'yu kesin 100% emin olacağımız bir teste sokamayız ama prime95 veya OCCT yazılımları ile deneyebilirsiniz 30dk yeterli olur. Diğer 2 bileşen yani PSU ve Anakart için sizin yapacağınız bir şey yok onları başka bir sistemde test edeceksiniz yada tamirciye veya servise vereceksiniz.

KS

mcetinyamac

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Şimdi yeni bir durum gerçekleşti. Bilgisayar kilitlendikten sonra reset atıyordu ve bazen açılmıyordu kasaya buzzer bağladım ve 1 uzun 2 kısa yaktı karşılığı Ekran Kartı arızası (DIP switch) olarak görünüyor. GPU dan şüphem yoktu ama kendi ekran kartımı çıkartıp başka bir ekran kartı bulmaya çalışcağım. Maalsefe anakartta görüntü birimi girişi yok. Sizin dediğiniz yazılımlar ile işlemciyi tekrar test edeyim birde öyle deneme yapacağım. Teşekkürler tekrardan.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Kart arızası muhtemel kart güçlü ve yeni bir model sayılır aslında olmaz bu tarz bir sorun genelde ama deneyebilirsiniz. Bu arada PSU halen daha soru işareti ekran kartı yetersiz güç alıyorsa da kart arızası sorunu verir yani onuda deneyin mutlaka.

KS

mcetinyamac

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Kart arızası muhtemel kart güçlü ve yeni bir model sayılır aslında olmaz bu tarz bir sorun genelde ama deneyebilirsiniz. Bu arada PSU halen daha soru işareti ekran kartı yetersiz güç alıyorsa da kart arızası sorunu verir yani onuda deneyin mutlaka.
Aynen çok mantıklı. dediğiniz gibi PSU güç sağlayamıyor olabilir gpu ya. Geçenlerde arkadaşıma sistem toplamıştık sizin önerdiğiniz psu da geldi sistemi kurduk. Sorunsuz çalışıyor kendi sistemimi arkadaşa götürüp psu ile bi deneyeyim sistemi. Yaklaşık bi 10-15 gün sonra buluşacağız. Gelişme olursa tekrar yazarım ben buraya isterseniz.

KS

mcetinyamac

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
ugur.gozaydin' Alıntı:
Eyvallah umarım PSU çıkar sorun çünkü ekran kartınız daha pahalı. :D

inşallah :) ekran kartı hariç diğerleri için hazırım ama gpu şimdi olmaz :)

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri