Bilgisayarın Restart Atması

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Emre Can Şimşek

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Arkadaşlar selam. 3 yıldır sıkıntısız kullandığım bilgisayarımda son 2-3 haftadır problemler yaşıyorum. Bilgisayarımda oyun oynarken anlamsız şekilde restart atıyor. İşlemci sıcaklığımı oyun oynarken izlediğimde 100 dereceleri buluyordu. Bu yüzden zaten değiştirmeyi planladığım fanımı snowman m-x6 ile değiştirdim. Sıcaklık değerlerim düştü fakat restart sorunum çözülmedi. Bu seferde basemark indirip ekran kartımı test ettim ve test ortasında restart attı. Programa geri girdiğimde herhangi bir hata kodu vesaire yoktu. Bugün tekrardan işlemci stres testi yaptığımda yine işlemcimde aşırı bir sıcaklık olduğunu gördüm stres testini bitirdiğim anda 45 derece sıcaklıklara geri düştü işlemci ve test sırasında restart atma gibi bir sıkıntı yaşamadım. Sorunumun işlemci mi yoksa ekran kartı mı olduğunu çözemedim. Daha önce yaşayan bilen varsa yardımcı olursanız sevinirim.
Bilgisayar Özelliklerim: İ7 7700K   MSI RX480 8GB    MSI Z170A PRO
VkT3DP

Gönderimde ki fotoğraf gözükmüyordu tekrar attım

KS

Emre Can Şimşek

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İşlemci fanımı aldığımda ram temizliğimi yapmıştım zaten fan büyük olduğu için ram slotumu da değiştirdim. Sorunun onda olduğunu düşünmüyorum. Bilgisayarım hdd veya ssd farketmeksizin oyun esnasında restart atıyor. Bunlar sorunumu çözmedi fakat teşekkür ederim. :)

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Güç kaynağınız nedir? PSU eğer sorunluysa yada yetersiz güç aktarıyorsa yüke bağlı sisteme reset atabilir.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Ürün kaliteli ama deneyin yine başka bir güç kaynağı ile. Sistemde OC varsa veya güç sorunu varsa bu tarz sorunlar olur genelde. Yüksek sıcaklık sorunuda bu tarz şeylere sebep olur ama siz soğutucu ile onu çözmüşsünüz yani onu geçebiliriz. Başka bir bileşende bir arıza yoksa bu 2 şeyden olur bu sorun.

Bu aşağıdaki testi yapın ve sonuç temiz çıkarsa başka PSU ile deneyin ve OC varsa bileşenlerinizde işlemi sıfırlayıp deneyin.

RAM test işlemi.
  • Önce https://www.memtest86.com/ bu yazılımı indirin ve inen ZIP dosyasını klasöre çıkartın.
  • Sisteme bir USB bellek takın ve içinde önemli verilerin olmamasına dikkat edin. İçi boş olsun.
  • Klasörün içindeki imageUSB.exe dosyasını çalıştırın. Aşağıdaki adımları izleyin.
  • Step 1 : USB belleği seçin.
  • Step 2 : Write image to USB drive seçeneği ve Post Image Verification seçeneğini işaretleyin.
  • Step 3 : İnen klasörde memtest86-usb.img adında bir IMG dosyası var bu dosyayı Browse ile seçin.
  • Step 4 : Write butonuna basın ve bir pencere açılacak YES(EVET) diyorsunuz ve ikinci uyarıyada aynı şekilde YES(EVET) deyip işlemin tamamlanmasını bekliyorsunuz.
  • İşlem tamamlanınca bir pencerede Imaging Complated! uyarısı gelecek. OK deyip uygulamadan çıkıyorsunuz.
  • Şimdi bu USB bellek ile sisteme format atar gibi sistem açılışında USB ile başlatıyorsunuz hepsi bu kadar.
  • USB belleği seçince yazılım otomatik olarak test başlatacak. Arıza varsa ekranda kırmızı renkte bir hata kodu veyahut göstergede belli oluyor zaten. Eğer hata çıkarsa RAM 'iniz arızalı demektir. Testi bitene kadar sürdürün.

KS

Emre Can Şimşek

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Sistemde overclock yapmadım. Şimdi ram test işlemini yapıyorum. Eğer böyle de çözümünü bulamazsam tek yol bilgisayarcıya gitmek gibi duruyor.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
RAM testini yapın biz burada başka şeylerede bakarız olmazsa son çare gidersiniz işini bilen bir PC tamircisine.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Belleklerinizde hata var. Eğer XMP açıksa kapatın ki açık gibi duruyor 2400 mhz hızda çalışıyorlar ki baz DDR4 frekansı 2133 mhz hızıdır. Ayrıca işe yaramaz ise bellekleri tek tek test edin bu şekilde sorun çıkmaz ise anakartınız yada bellekleriniz odaklı DUAL Channel hatası alıyorsunuz demektir.

KS

Emre Can Şimşek

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Ben tek slot ram kullanıyorum 1x16 şeklinde ve XMP kapalıydı testi yaparken. BIOS'tan teyit amaçlı tekrar baktım XMP kapalı. İşlemci fanını aldığımda mecburi olarak ram yerinide değiştirmiştim. 2. yuvaydı şuan 4. yuvada takılı.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
RAM slotu odaklıda olabilir bu sorun. Sistemde 1 RAM için belirli bir slot numarası vardır. Okuma hatası yapabilir bu durum yani anakartınız RAM için hangi slotu öneriyorsa onda deneyin RAM modülünüzü. Eğer sığmıyorsa eski soğutucu ile RAM i takıp deneyin. Eğer sonuç değişmez ise RAM arızalıdır yok sonuç değiştirse slot değiştiği için hata alıyorsunuzdur.

KS

Emre Can Şimşek

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Kendi yuvasındayken de aynı sorunu yaşıyordum. Slot kaynaklı değil ramdan kaynaklı galiba sorun.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
O zaman evet sorun RAM den kaynaklı zaten hatasını aldınız testte. RAM satın almadan önce başka bir RAM bulabilir misiniz çevrenizde? Çünkü işlemci yada anakart odaklı RAM kontrol ve okuma yapısında da sorun olabilir diye söylüyorum bunu. Yani direkt RAM masrafı yapmadan önce deneme şansınız varsa deneyin. Yoksa RAM önerisi yaparım bütçenize göre.

KS

Emre Can Şimşek

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Maalesef pandemi sürecinde memleketime geldim burada birisinden ram bulmam imkansız. Mecbur bilgisayarcıya gidip başka bir ram ile test yaptırıcam.

https://www.n11.com/urun/corsair-ve...uqptwrMczCrJCkaHjybodKjBI24Y18vYaApIjEALw_wcB bu ramları almayı düşünüyorum fakat 2. ve 4. slota fan dolayısıyla takamam mecbur 3. ve 4. slota takabilirim. Sıkıntı olur mu sizce ?
MSI Z170A PRO anakartım. İnternette düzgün bir sonuç bulamadım takıp takmama konusunda.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
RAM DUAL channel çalışacak ki DUAL channel slotları 1-3 ve 2-4 yani bu slotları bu şekilde kullandığınız sürece sorun yok. Ancak ben sizin yerinizde olsam TEAM yada PATRIOT markasından bir RAM alırdım. Bu RAM markalarının tüm bellekleri ömür boyu garantilidir yani bir daha sorun yaşarsanız kendinizi garantiye almış olursunuz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri