Cpu Fanından Traktör Gibi Ses Geliyor

Bearyn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Özet: bilgisayar ilk açıldığında cpu fanı çok yüksek bir sesle dönmeye başlıyor. Kasayı açıp elle müdahale yapana kadar da aynı şekilde devam ediyor. 

Bu sorunu ilk olarak bir kaç hafta önce yaşamıştım.

Bilgisayarı hemen hemen her açtığımda cpu fanı traktör gibi bir ses çıkararak dönmeye başlıyordu. Kimi zaman bir kaç kere reset atarak kimi zaman da elimle fanı durdura durdura kendi ritmini bulup normal bir şekilde çalışmaya devam ediyordu.

Sorun direkt fandadır diye düşündüm, yenisini aldım uzun bir süre sorunsuz kullandım. Şimdi yine yeni fanım da traktör sesi çıkararak çalışıyor. Aynı şekilde sorunu çözmeye çalışıyorum. Bu arada rpm'sine baktım, traktör gibi çalışırken, boştayken 100 küsürle dönüyor hatta 40'a falan düşüyor. Elimle durdurup tekrar çalıştırıyorum ses kesiliyor rpm 1000 küsürlere çıkıyor. 

Yardımcı olursanız çok sevinirim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sistem ilk açılışta fan devirlerini tam ayarda açar ve sistem verileri okunana kadar o hızda devam eder. Eğer fan durdurma özelliği varsa kasada çok yavaş başlar ve sistem verilerini okuduğu an durur yada çok çok yavaş döner. Eğer soğutucu fanınızda bir sorun varsa bu tür işlemlerde sorun yaşıyor olabilir. Soğutucunuzun marka modelini verir misiniz. Birde BIOS üzerinden fan ayarı yapmanızı tavsiye ederim. Minimum fan devrinizi 20% altına düşürmeyin ayarlarda.

KS

Bearyn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İlk fanım buydu: COOLER MASTER A9225-22RB-4BP-F1 12V 0.18A 9CM 9025 4wires

Uzun yıllar kullandıktan sonra bu bahsettiğim arıza olmaya başladı. Ben de yeni fan aldım: ID-COOLING NO-9215 4Pin PWM

Bunu da 1-2 ay falan sorunsuz kullandım. Şimdi bu da saçmalamaya başladı.

Soğutucumun ızgara kısmı da Cooler Master, modelini bilmiyorum fakat.

Kasada fan durdurma özelliği var mı bilmiyorum fakat yıllardır böyle bir sorunum yoktu.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Siz hazır bir soğutucunun fanını mı değiştirip kullanıyorusunuz? Eğer öyleyse montajda bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Yaşadığınız sorun fan odaklı değil de titreşim odaklı gibi geldi bana. Montaj yada fanı tutturduğunuz ayaklarda bir sorun olabilir.

KS

Bearyn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Anladım tekrar deneyeyim o zaman montajını. Teşekkür ederim. 

Peki anakartta bir sorun olabilir mi? Açılıştı fana doğru bir komut gönderemiyor olabilir mi? Veya yanlış bir voltaj veriyor olabilir mi?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Açılışta anakart önce maksimum voltaj verir fanlar yüksek devirde döner ve sonra BIOS ayarlarına göre devri düşürür. Burada yanlış bir şey yapması olası değil. BIOS sürümünüz güncel değilse güncelleyin ve size daha öncede söylediğim gibi BIOS üzerinden varsa fan devir ayarı bölümünüz fan devirlerini minimum 20% olacak şekilde başlatın. Üzerindeki ayarlar keyfinize kalmış.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri