CPU Over Temperature Error Hatası

brkndgn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Merhaba, 

Az önce RDR 2 oynarken bilgisayarım mavi ekran hatası verdi ve kendini kapadı. Açıldığında da cpu over temperature hatasını aldım. Bilgisayarımda ekran kartı rtx3070 var işlemci olarakta ryzen 5 5600x var. Stok fanını kullanıyorum ama yetmiyor mu?  Neden böyle bir şeyle karşılaşıyorum bilgisayarı alalı 1 yıl oldu sadece.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Fanın montajında bir sorun olabilir ki eğer böyleyse CPU sıcaklığı sorunu bundan olabilir. Yada anakartınız BIOS odaklı bir sorunu olabilir. BIOS güncellemesi yapın güncel değilseniz.

KS

brkndgn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Hata olduğunu çok düşünmüyorum fan çalışıyor 1 yıldan beri gayet iyi ama acaba içinden cıkan fan yeterli mi gelmiyor ya da kasa mı yeteri kadar sogutamıyor diye düşündüm. Her şeyi son ayarda oynuyorum dlss kalite de açık. Alt tab yapınca full ekrandan kenarsın ekran moduna dönüyor belki bu biraz etkiliyordur ama yine de kapanmamalı sanki.  kasa olarak msi n bu kasası var bios updatleri de yaptım en son gelenleri  aklıma başka bir şey gelmedi yapacak. After burner indirdim oyunun içindeyken cpu 82 ye kadar çıktı full ekrandayken de

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
5600X işlemcisinin soğutucusu çok sınırda bir soğutucu orası doğru ama Over Temp hatası alacak kadar kötü değil. İşlemcinizin Over Temp sınırı 95 derece. Eğer bu ısıya yaklaşırsanız ve üzerine çıkarsanız işlemci kendisini korumaya alıyor. BIOS odaklı bir voltaj sorununuz olabilir. Undervolt işlemi yapmanızı önerebilirim. İyi bir ayar ile ortalama 10 dereceye kadar düşürebilirsiniz sıcaklığı. Kasanızın önü mesh ve çift fan var yani soğutmasında sorun yok.

KS

brkndgn

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Dün ne oldu da kaçta kapandı onu göremedim kapanma sonrasında indirdim sıcaklık gösteren uygulamayı ama bundan sonra dikkat edeceğim ona. Undervolt işlemini ve ya voltaj sorunu olup olmadıgını nasıl anlayabilirim ögretici bir video var mı iyi diyebileceğiniz. Hangi ayarlarda olmalı ki ben ona getireyim eğer farklıysa

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Voltaj sorunu var demedim ama anakartlar işlemcilere gereğinden biraz fazla voltaj veriyor genelde. Siz sadece işlemci voltajı ile oynayıp işlemci sıcaklığını performans kaybı olmadan dene yanıl yöntemiyle doğru seviyeye getireceksiniz.

Genelde anakart BIOS ekranında VCORE olarak geçer bu ayar. Eğer MSI anakartınız varsa bu ayar Override ve Offset olarak ikiye ayrılır. Override stok voltajı geçersiz kıl ve benim yazdığımı uygula anlamına gelir. Offset ise stok voltaj sabit kalsın ek olarak şu kadar +/- ayar uygula demek oluyor. Override kullanın eğer MSI anakartınız varsa. Stok voltaj değeriniz BIOS ana ekranında yada VCORE ayarı bölümünde yazar.

Ayar yapmadan önce Passmark PerformanceTest adlı bu aracı indirip kurun. Çalıştırın ve Tests>CPU>All seçenekleri ile toplu işlemci testi başlatın. Test sonucunu SS olarak kaydedin. Daha sonra sıcaklık ve frekans takibi için HWMonitor bu yazılımı kurun ve çalıştırın. CPU yani işlemcinizin sekmesindeki değerlerden "Frequency(Frekans) ve Package(Paket) Sıcaklık" değerlerinizi test esnasında kontrol edin. Daha sonra bu verilerin hepsini kaydedin resim olarak ve BIOS 'a girin. Diyelim ki anakart 1.400V veriyor işlemcinize otomatik olarak siz bu değeri kademe kademe düşürüp testleri tekrar edeceksiniz. Örnek olarak 1.300V yapın ilk başta bu değeri ve BIOS ayarlarını kaydet yaptıktan sonra işlemleri tekrar edin. Arada performans testi konusunda olumsuz büyük bir düşüş olmamalı. Sıcaklık azda olsa düştüyse ve frekanslar maksimum seviye sınırını hala koruyorsa düşüş olmadıysa sorun yok demektir. Tekrar BIOS 'a girip bu sefer ayarı 1.200V yapın ve testleri tekrar edin. Diyelim ki sorun oldu performans testinde veya sistem mavi ekran verdi dondu sorun yok tekrar BIOS 'a girip bu sefer ayarı 1.250V yapıp deneyin.

Böyle böyle bilgisayarınızın performanstan taviz vermeden minimum çalışma voltajını bulacaksınız. Biraz meşakkatli bir iş ama işe yarar. Önceden söyleyeyim sabit bir değer yoktur. Birebir aynı işlemci ve anakart bile olsa iki sistem farklı voltaj değerlerinde çalışabilir. Bu şekilde olmasının sebebi işlemcilerin içlerinde silikon malzemesinin kalitesi her işlemcide farkı olur.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri