E.k fan hızı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Clork

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İyi akşamlar hocalar.Öncelikle nasılsınız,iyimisiniz?
Size sorum şu;
Ben büyük oyunları(AC:Origins,Mafia 3,COD:WWII,Tom C.Ghost recon w.,BF 1)1920/1080 ultra ayarda oynarken ekran kartım fazla ısınmasın diye MSİ AFT.programıyla 80 yada 75 fan hızında oynuyorum ve derece 73 de sabitleniyor.Bu fan hızının bir zararı olurmu.İlerde fanda bozulmalar meydana gelebilirmi?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Tabi bu olası çünki fanların belli bir ömrü var doğal olarak sürekli aynı hızda dönmesi hem yapraklara zarar verebiilir hemde fan mekanizmasındaki yağ miktarının normalden daha hızlı tükenmesine sebep olabilir. Ama bu durum çok olası bir fark değil normal ayarında bırakıp ömrünü uzatmak mümkün.

KS

Clork

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
60 fan hızında oyundayken (80 fan hızına sadece oyundayken çıkarıyorum) çalıştırırsam derece 80'e doğru çıkabilir.Eğer 80 dereceye kadar normal sayılırsa 60 fan hızında çalıştırmak isterim.Bu arada ekran kartım gigabayte windforce oc 1060 3gb.60 fan hızında 80 dereceye yakın kullanılabilirmi?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Enes Değirmenci' Alıntı:
Kasa modeliniz nedir kartın bu kadar isinmamasi lazim....

Kartın sıcaklığı normal sayılır 70 Derece ortlama her oyun için max 75 Derece testslere baktım. 80 Derecenin sebebi kasa için sirkülasyon olabilir 5 Derece fark yaratıyor muhtemelen kasanızın kablolamasını mümükün olduğunca fanların önünden çekin arka kısma veya fan önüne gelmeyecek şekilde konumlandırın ve önden hava çeken arkadan ve varsa yan kapaktan havayı atan şekilde olduğuna dikkat edin.

KS

Clork

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Kasam:cooler master masterbox lite 5 500w
Ekran kartı:Gigabayte windforce 1060 3gb oc
Kasamın yanında şeffaf kapak ve önünde 3 adet fan arkada ise egzoz fan var.
Kasamın içinde kablolama sorunu hiç yok.Kasanın içi kablo açısından bomboş tüm kablolar arkadan power'in olduğu alt bölmeye gidiyor.Yani kablolama sıkıntısı yok.Ancak ben kasanın fanlarından şüpheliyim.Çünkü kasanın önü dark mirror panel.Kasanın önündeki 3 fanın içeriye hava üflemesi için yukarıda ve aşağıda hava bölmeleri yapılmış ama bence yetersiz.(Kasanın resmine Gogleden bakabilirsiniz)Çünkü kasanın ön kapağını çıkarınca öndeki 3 büyük fan içeriye resmen fırtınalar estiriyor ama kapatınca çok az üflüyorlar.Sorun kasada olabilirmi.Bide Cooler Master aldım en iyisi diye.
(Uzun oldu ama görüşlerinizi bekliyorum :))

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Muhtemelen ön fanların etkisi içerisini 5-10 derece fazladan sıcak olmasını sağlıyor. Aslında en iyi öneri üst tarafa bir fan daha koymak olurdu içerdeki havayı hemen tahliye için ama üst kısımda yer yok kasanızda. Tavsiyem on paneli sökün öyle kullanın yada fanların hızlarını biraz daha arttırın el eli kontrol edin.

KS

Clork

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Ön kapağı çıkararak birkaç kere kullandım ancak ön kapağı çıkarınca toz filtreleri olmuyor bilgisayarın içerisi tozlanabilirmi?
Ayrıca kasanın kendi fanlarını kontrol etmemizi sağlayan Cooler Master'in yada başka birinin yazklımı varmı acaba?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Tamam o zaman kapak kalsın içerisi çok toz çeker fanları BIOS üzerinden kontrol ayarı yapabilirsin. Anakartının yazlımıda vardır muhtemelen. Fanlar Anakarta bağlı ise tabi bu söylediklerim.

KS

Clork

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Rica etsem bana kasamın fanlarının kontrolünü sağlayabilecek programın linkini atabilirmisin?

KS

Clork

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam oyunlarda tekrar denemeler yaptım.
Oyunları 70 fan hızında test ettim ve değerler şunlar oldu;
Mafia 3:
%75-%98 yük altında 69-71 dereceleri arası
Residen evil 7:
%98 yük altında 74-76 derece
Tom clancys rainbow six siege:
%70-%95 yük altında 72-74 derece
Call of duty wwıı:
%80-%98 yük altında 70-74 derece
Prey:
%60-80 yük altında 58-64 derece
Asssassins creed origins:
%80-%100 yük altında 69-75 derece

Bu dereceler normalmi
Hocalar 3.500 tl ya hevesle yeni sistem topladım sistemimde sıkıntı olmasını istemiyorum.Aldığım sistemi aldığıma pişman olmak istemiyorum.Yardımlarınızı ve görüş-önerilerimizi bekliyor olacağım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İşlemcilerde 60-80 derece arası en soğutucuya göre iyi ve kabul edilir değerler. E.Kartında ise 70-80 derece aynı şekilde kabul edilebilir değerler bendeki E.Kartıda 70-75 dereceyi maksimumda görüyor yani normal senin değerlerin.

Fan hızlarını sıcaklıkları vs. görmek için GA-A320M-DS2 (rev. 1.0) bu anakartının sitesindeki Driver, BIOS ve Yazlılm ekranı burası. Önce OS: kısmından işletim sistemini seç ve sonra Utility(+24) kısmından APP Center 'ı indireceksin karşısında bölgeler yazar sen Europe yazana basacaksın. Sonra bu yazlılımı kurduktan sonra tekrar Utility(+24)  kısmından System Information Viewer / Smart Fan 5 bu yazılımı indir ve kur bu yazlılm windows üzerinden fan kontrolü yapmak için kullanılıyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri