Ekran kartı fanının gereksiz çalışması

TTekin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Arkadaşlar merhaba,

Normalde 60 dereceye kadar çalışmayan fan 2 gün önce sadece oyunda sıcaklık 40 45 derecede olmasına rağmen sürekli çalışmaya başladı oyunu kapayınca fanda kapanıyordu. Dün ise sabah bilgisayarı açtığımda kendiliğinden geçmişti bu sorun ama akşam gene oyunda çalışmaya başladı bu sefer oyunu kapatınca da çalışmaya devam etti ve 28 dereceye düşmesine rağmen fanı kapamayı beceremedim. Bu sorunun nedeni ne olabilir? Çözümü nedir? Şimdiden teşekkürler.

BeratG

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Selam,
Ekran kartınızın marka modeli nedir ? ekran kartınızın kontrolcüsü üzerinden ayarlarına göz atmanızı ve manuel ayarlamalar yapmanızı öneririm.

KS

TTekin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
BeratG' Alıntı:
Selam,
Ekran kartınızın marka modeli nedir ? ekran kartınızın kontrolcüsü üzerinden ayarlarına göz atmanızı ve manuel ayarlamalar yapmanızı öneririm.

MSİ RTX 3060. MSİ Afterburner programında internette gördüğüm kadarıyla otomatik ayarlarda 60 dereceye kadar çalışmıyor. Şöyle bir durumda var 60 dereceyi geçtiği vakitte fan %30 olarak çalışıyordu ama dün yukarıda dediğim gibi yük altında olmadığı zaman bile %40 ile kartı 28 dereceye kadar soğuttu ve soğutmaya devam ediyordu. Kendim afterburnerda manuel ayarlamayla 50 dereceye kadar çalışmasın 50 dereceden sonra %30 ile çalışsın diye ayar yaptığımda ise işe yaramadı hala %40 ile çalışmaya devam ediyordu. Bilgisayarı kapa aç yaptığımda belli bir süre düzeliyor ama sonradan yeniden sürekli çalışmaya başlıyor.

BeratG

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
TTekin' Alıntı:
BeratG' Alıntı:
Selam,

MSİ RTX 3060. MSİ Afterburner programında internette gördüğüm kadarıyla otomatik ayarlarda 60 dereceye kadar çalışmıyor. Şöyle bir durumda var 60 dereceyi geçtiği vakitte fan %30 olarak çalışıyordu ama dün yukarıda dediğim gibi yük altında olmadığı zaman bile %40 ile kartı 28 dereceye kadar soğuttu ve soğutmaya devam ediyordu. Kendim afterburnerda manuel ayarlamayla 50 dereceye kadar çalışmasın 50 dereceden sonra %30 ile çalışsın diye ayar yaptığımda ise işe yaramadı hala %40 ile çalışmaya devam ediyordu. Bilgisayarı kapa aç yaptığımda belli bir süre düzeliyor ama sonradan yeniden sürekli çalışmaya başlıyor.

Ekran kartı ayarları üzerinden sorunu çözümleyemediyseniz işletim sistemi kaynaklı bir problem çok düşük ihtimal olsa da var olabilir. Afterburner ayarlarınızı benimle paylasır mısınız ?
donanımsal bir arıza var olduğunu sanmıyorum.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Cvp: Ekran kartı fanının gereksiz çalışması

Kartızınızde 0db yani MSI kartlarda Zero Frozr teknolojisi destekleniyorsa bu ayar ON/OFF şeklindedir. Eğer kartınız kullanılmıyorsa sıcaklık ayarını uygular ama eğer anlık yüksek değerlerde kullanılıyorsa ekarte edebilir. Size tavsiyem önce kartınızı ani olarak yüksek kullanan bir şey var mı bakın. Birde alternatif yazılımlar deneyin. EVGA Precision X1 veya başka bir yazılımı deneyebilirsiniz. Belki yazılım odaklı bir sorun olabilir. Ayrıca MSI AF yazılımını silip tekrar kurmayı deneyin.

KS

TTekin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0

BeratG' Alıntı:
TTekin' Alıntı:
Sİ RTX 3060. MSİ Afterburner programında internette gördüğüm kadarıyla otomatik ayarlarda 60 dereceye kadar çalışmıyor. Şöyle bir durumda var 60 dereceyi geçtiği vakitte fan %30 olarak çalışıyordu ama dün yukarıda dediğim gibi yük altında olmadığı zaman bile %40 ile kartı 28 dereceye kadar soğuttu ve soğutmaya devam ediyordu. Kendim afterburnerda manuel ayarlamayla 50 dereceye kadar çalışmasın 50 dereceden sonra %30 ile çalışsın diye ayar yaptığımda ise işe yaramadı hala %40 ile çalışmaya devam ediyordu. Bilgisayarı kapa aç yaptığımda belli bir süre düzeliyor ama sonradan yeniden sürekli çalışmaya başlıyor.
Ekran kartı ayarları üzerinden sorunu çözümleyemediyseniz işletim sistemi kaynaklı bir problem çok düşük ihtimal olsa da var olabilir. Afterburner ayarlarınızı benimle paylasır mısınız ?
donanımsal bir arıza var olduğunu sanmıyorum.
Çözemedim valla sabahtan beri açık bilgisayar lol'de oynadım portal 1'e de girdim bir sorun olmadı şimdi lol hesabına giriş yaptım gene %40 a çıktı kapattım %0 a düştü yüklü olan oyunların hepsine girip denedim fan çalışmaya başlamadı sadece lol de şuan sorun. MSİ AF yi kaldırıp yeniden kurmuştum ilk gün sorun devam etti.
Ekran-G-r-nt-s-1.png

KS

TTekin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
RE: Cvp: Ekran kartı fanının gereksiz çalışması

ugur.gozaydin' Alıntı:
Ekran kartı modelinizi tam model olarak paylaşır mısınız.
MSI GEFORCE RTX 3060 VENTUS 3X 12G OC 12GB GDDR6 192Bit

KS

TTekin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
RE: Cvp: Ekran kartı fanının gereksiz çalışması

ugur.gozaydin' Alıntı:
https://www.msi.com/Landing/MSI-Center - Bu bağlantıdan MSI Center yazılımını kurup MSI AF yazılımını kapatıp bu yeni yazılımdan Zero Frozr ayarını aktif edip dener misiniz. Belki yazılımsaldır dengesizlik.

Frozr al cooling diye bir şey var onu aktifleştirdim silent mode da çalışıyor. MSI AF ı sildim. Oyuna girdiğimde şuan için fanlar çalışmadı. Afterburnerdan dolayı oluyorsa oyun içinde sıcaklık değişimlerini görebileceğim başka bir program varmıdır? Yukarıda önerdiğiniz EVGA Precision X1 programıyla bunu gerçekleştirebilirmiyim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Evet benzer tüm yazılımlar ile oyun içinde bilgileri göstereceğiniz OSD seçeneği bulunuyor. Ancak şöyle bir durum var bu yazılımları açtığınızda yönetimi o yazılım alabilir o yüzden böyle bir şey olursa bundan olabileceğini bilin. Büyük ihtimalle MSI AF yazılımında bir hata vardır ya size özel yada yazılıma özel. Bir sonraki sürümde düzeltilecektir.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri