Aşağıdaki sistem en tepe seviyesi fazlasına gerek yok ki zaten fazlası dediğimde bütçenin ucu açık olur her şeyin en abartısını koyarsınız o yani durum.
Sistem :
Ryzen 7 3800X + MSI RTX 2080 Ti Duke OC + Aorus X570 Elite + XPG 32GB(4x8) 3200 MHz RAM + Aorus 512 GB M.2 SSD + 1 TB HDD + 650W 80+ GOLD PSU + Deep Cool Matrexx 70 ADD Kasa + ML360R 360mm Sıvı Soğutma - 18.848,10 TL
Alternatif parçalar ( Sistemi bu alternatif parçalar ile değiştirirseniz yine aynı performansa sahip ama daha uygun fiyata bir sistem almış olursunuz. Yukarıdaki hali tamamen en iyi F/P düzeyinde olan hali ama daha uyguna aynı performansı almak mümkün diye aşağıdaki parçaları yazıyorum. )
Kasa : Sistemde kullandığım kasa yeni bir ürün Deep Cool markasını anlatmama gerek yok zaten çok çok iyi bir markadır bu koyduğum kasada üst segmentte olan yeni bir ürün. Ancak 295 TL daha ucuza
Aerocool Quartz REVO A-RGB bu kasayı yada 249 TL daha ucuza
Sharkoon TG5 RGB bu kasayı alabilirsiniz. Hava akışları benzer kalitede daha uygun fiyatlı kasalar. Sıvı soğutma desteği ve fan gibi unsurlarda benzer şeyler sunuyorlar bir eksik durumları yok bu konuda.
Anakart : Koyduğum model VRM yapısında daha iyi bir anakart yani işlemci OC konusunda daha iyi bir model. Ancak 8 çekirdekli Ryzen 3700X ve 3800X için yeterli bir anakart olsun fazlasına gerek yok derseniz
Gigabyte X570 Gaming X bu anakartı 240 TL daha ucuza alabilirsiniz. Söylediğim işlemciler ile hiçbir sorun yaratmaz bir eksi durum yok. Koyduğum anakart Ryzen 9 serisi içinde iyi bir anakart bu yüzden koydum onu daha üst bir işlemciye ileri ki yıllarda yükseltme yaparsınız belki diye.
İşlemci : Ben Ryzen 7 3700X işlemcisini koydum sisteme bu işlemci 2 adet RTX 2080 Ti bile sorunsuz besler zaten Ryzen 7 3800X işlemcisi ile aynı çekirdeğe sahip bir işlemci. Ancak 532 TL fazlasına
AMD Ryzen 7 3800X işlemcisini almak isterseniz alabilirsiniz. Ben önermem açıkçası bu model biraz anlamsız geliyor bana biraz saat hızı artmış o kadar bence gereksiz bir ara model olmuş.
PSU : Koyduğum PSU 650W 80+ GOLD bir PSU bu güç kaynağı ile bu sistem sorunsuz beslenir ve OC işlemlerini de karşılayabilir ama ben ileri ki yıllarda 16 çekridekli Ryzen 9 3950X işlemcisine kadar yükselmeyi düşünüyorum derseniz
Sharkoon 850W SilentStorm Cool Zero 80+ Gold bu PSU modelini fazladan 176 TL verip alabilirsiniz.
SSD ve HDD : Ben Aorus 512 GB M.2 SSD + 1 TB HDD kullandım sistemde ama 130 TL fazlasını verip sadece
Corsair 960GB MP510 M.2 SSD modelini alabilirsiniz. BU SSD 1700 TBW yazma ömrü garantisi sunuyor ve IOPS değerleri bayağı iyi ama benim koyduğum Aorus 512 GB Model SSD diskininde 800 TBW ömrü var ki buda piyasadaki Corsair MP510 480 GB SSD ile beraber bu boyuttaki en iyi yazma ömrüne sahip 2 SSD birisi. Karar size kalmış burada sadece 1 TB 'a yakın M.2 SSD 'mi yoksa 512 GB M.2 SSD + 1 TB HDD 'mi tercih edersiniz.
RAM : Ben sisteme 16 GB(2x8) olan kitten 2 adet koydum yani 32 GB yapıyor ama bu çok fazla 16 GB yeterli yayın işleri için eğer 16 GB yaparsanız 699 TL daha ucuza alabilirsiniz sistemi.
Sıvı Soğutma : Koyduğum Sıvı Soğutma 360mm ve piyasdaki en iyi soğutmaya sahip fiyatı rakipsiz bir model. Ancak yine iyi bir soğutmaya sahip daha uygun bir soğutma almak isterseniz
CoolerMaster MasterLiquid ML240L bu 240mm modeli 446 TL aşağısına alabilirsiniz.
Fiyatları daha uygun modelleri seçerseniz fiyat 1000 TL daha aşağısına düşüyor yani 17.800 TL civarına düşüyor. Karar size kalmış alternatifleri ile sundum hepsini. Ayrıca siz söylemeden söyleyeyim bu sistem ile yayında açılır render işlemide yapılır sorun yok bu konuda.