Fan Girişi Sorunu

orhnctnr

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhabalar öncelikle ülkece yaşadığımız bu zor günlerde herkese sağlık sıhhat diliyorum.

Bugün yeni bir sistem topladım. Kasa Corsair ICUE 220T airflow, anakart ise Gigabyte B450 Gaming X

Bildiğiniz kasanın üzerinde dahili 3 adet RGB fan var. Ben ekstrada 1 tane arkaya 1 tane de üste Arctic 12cm fan taktım. Fakat anakartta görebildigim kadarıyla 3 tane system fan girişi var (Cpu hariç) Toplam kasadaki 5 fanı da çalıştırabilmek için ne yapmam lazım en mantıklı çözüm ne olur?

yasinbdk58

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
Güç kaynağındaki IDE kabloları ile fanı besleyebilirsin. Geçen gün amcamın kasaya bakarken gördüm de birbirine uygun dönüştürücü ile fanı buraya bağlamış. Büyük ihtimalle fan çoklama ile yapmış pek dikkat etmedim.

https://www.teknobiyotik.com/akasa-besli-pwm-fan-coklayici-flexa-kablo.html (ÖRNEK SİTEDİR FİYAT ARAŞTIRINIZ !!!)

2.resme iyi bakarsan IDE yuvası var. Orayı kaynaktan besle diğerini de SYSFAN'a tak . Diğer kalan 2 sinide eklere tak. Lakin bu anakarttaki tek yuvayı yorar mı zarar verir mi bilmiyorum.

Ben IDE dedim ama MOLEX olarak da geçiyormuş adı.

KS

orhnctnr

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Peki bu egsoz fanları güç kaynagından beslersem bios üzerinden rpm kontrolü yapamıcam dimi?

yasinbdk58

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
İki türlü kaynaktan besleme var. Biri direkt sadece kaynaktan alır gücü diğeri de hem kaynağa hem anakarta yada kasaya bağlıdır. İkincisinde kontrol edersin ama birinci yöntemde RPM'i bile göremezsin. Fan o gerilime uygun RPM'de döner ama sistem onu yok görür. Linktekin de anakart bağlantısı var yani kontrol sağlıyor. Üretici firmada öyle demiş zaten. Anakartın desteklemiyorsa eğer destekleyen kasalar var. Oradan da RGB ve RPM kontrolü sağlanabilir. DDR4 ise büyük ihtimal anakartın destekliyordur zaten.

KS

orhnctnr

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Anladım hocam. Anakartım destekliyor şimdi kontrol ettim. Dediğiniz gibi yapmak kafama yattı şuan yarın deneyeyim. Teşekkür ederim

yasinbdk58

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4
Hemen denemeyin bir sorun teşkil ediyor mu etmiyor mu bilmiyorum. Daha net cevap gelir en kısa sürede.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,146
Fanı molex ile yani direkt PSU ile çalıştırabilirsiniz ama fanda uygun soket varsa tabi ki bu fanı maks. RPM 'de döndürecektir zaten yazılmış.

Linkteki PWM çoklayıcı işinize yarar bir sorun yok.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri