Gaming Klavye ve Mouse tavsiyesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

garette

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
1k butce ile klavye ve mouse almak istiyorum. Hiç bir bilgim de yok  :D Normal klavye ve mouse lar ile gaming klavye mouse lar arasında performans farki oluyor mu? Mesela tepki sureleri daha mi az oluyor monitörlerdeki gibi? yoksa tek fark ışıklar, şekil, vs. gibi görsel konular mı?

Türkçe karakterleri içeren, enter tuşu büyük bir Q klavye arıyorum. Gece kullanıma uygun sessiz ve yine gece kullanmama olanak tanıyacak beyaz bir ışığı olsa yeter.

Bir de mouse arıyorum  :D Şu an logitech b100 kullanıyorum. Bu mouse dan daha küçük olmasin yeter.

Teşekkür ederim   :shy:

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Önden uzun olacak ama merak ediyorsanız olabildiğince basit dikkat etmeniz gereken detayları ve farkları yazıyorum. 

Normal ürünler ile oyuncu ürünleri arasında gecikme süresi farkı ve kullanım ömrü farkı oluyor.

Örnek olarak klavyelerde tuş seyahat gecikmesi yani bastığınızda devreye girene kadar ne kadar yol kat ediyor boşa bunun mm cinsinden ölçüsü, daha sonra tuşun devre kartına bunu iletme süresi ki oda milisaniye cinsinden veriliyor ve daha sonra klavyenin bu bilgiyi bilgisayara raporlama süresi ki oda Hertz(Hz) olarak belirtiliyor. Yani klavyede 3 adet gecikme süresi var diyebiliriz. Klavyede Hertz hariç diğer tüm değerlerin düşük olması gerekir. Hertz ne kadar yüksekse o kadar iyidir ancak piyasada genelde 1000Hz olur klavyeler ki oda 1ms süreye denk geliyor. Yeni yeni 4000Hz ürünler çıktı 0.25ms süreye denk geliyor buda ama çok pahalılar. 

Mouse ürünlerinde ise yine klavyede söylediğim tuş gecikmeleri ve artı olarak sensörün bazı özellikleri var. Mesela IPS değeri ki bu sensürün kaç noktadan tarama yaptığını belirten bir değerdir. Ne kadar yüksek rakam o kadar hassas fare demek oluyor. Genelde 150 IPS üzeri oyuncu ürünü olarak kullanılabilir. Daha sonra G değer geliyor ki buda uçaklardan bildiğimiz G kuvveti ile aynı. Bu değerde mouse ürününü ne kadar hızlı hareket ettirirsek sensör bunu algılayabilir bunu belirten bir değerdir ve ne kadar yüksek o kadar iyi demektir. Genelde 30G oyuncular için başlangıç seviyesi olarak kabul edilebilir. Daha sonra DPI/CPI gibi ürünün inç/kare oranındaki hareket hızı değerleri geliyor. Genelde minimum 3500 DPI/CPI gibi değerler 1080p/2K gibi çözünürlükler için kullanılabilir. Bu değerin özelliği mouse ürününü hareket mesafenizi kısaltmak yada uzatmak için kullanılıyor. Yani örnek 3500 DPI/CPI bir ürününü yüzey alanında 1cm hareket ettirdiğinizde ekrandaki yansıması bundan çok daha fazla olur. Bu değer ne kadar düşük olursa mouse o kadar büyük hareketlere daha az hareket tepkileri verir. Birde LOD değeri vardır. Bu değerde mouse ürününün kaç cm yükseklikten sonra hareket işlevini yitirdiğinin belirtir. Son olarak bir şey daha var ki tuş ömrü. Yani genel olarak Mouse ürününde bu değerlerin hepsi ne kadar yüksek o kadar iyidir kabaca. Ancak sensörün kronik bir sorunu olmaması gerekir. Buda elzem dikkat edilmesi gereken bir detaydır.

Öneriler,

Klavye : ASUS TUF Gaming K7 Optik Linear Switch - 749 TL - Optik anahtarlara sahip. Bir klavyede olabilecek en hızlı anahtar tipidir. Optik anahtarlar sessiz olur genelde ki bu üründe birde ekstra Linear yani Click sesi olabildiğince az olan anahtar türü kullanılıyor. ENTER tuşu yassı ama bunun için bu ayarda bir klavyeden vaz geçmeye değeceğini düşünmüyorum.

Mouse : 
  1. Asus Rog Gladius II Core - 249 TL - PWM 3327 sensör + 30G İvmelenme + 220 IPS Tarama + 6200 DPI 'a kadar çözünürlük + 1000Hz raporlama süresi ile 50 milyon tuş ömrü sunan F/P oranı iyi bir mouse ürünüdür. 
  2. Razer Deathadder V2 Mini - 200 TL - Sensörün modelini bulamadım ama kötü bir sensör değil. 300 IPS + 35G + 8500 DPI + 1000Hz + 70M tuş ömrü
  3. AOC AGM700 Agon - 259 TL - PWM 3389 sensör + 400 IPS + 50G + 1000Hz + 16000 DPI + 50M tuş ömrü
Eğer bir tık bütçemi aşarım derseniz aşağıdaki ürünleri de önerebilirim.
  1. Bloody X5 Max - 295 TL - BC3332-A sensör + 35G + 250 IPS + 10000 CPI + 2000Hz ve 50M tuş ömrü. Bu ürünün en özel yanı yazılım desteğinin olmaması. Tüm sensör ayarlarını ve RGB ayarını üzerindeki tuş kombinasyonları ile yapabiliyorsunuz. Bu çoğu kişi için artı sayılır.
  2. Razer Basilisk X HyperSpeed Kablosuz - 300 TL - Sadece kablosuz olarak kullanılabiliyor!!! - Sensör modelini yine bulamadım ama kötü değil. 450 IPS + 40G + 16000 DPI + 1000Hz + 50M tuş ömrü. Markanın iddiası Bluetooth ile 450 saat ve HyperSpeed Wireless USB alıcı ile 285 saat pil ömrü
  3. ASUS ROG Gladius II Origin - 399 TL - Sensör PWM 3360 + 50G + 250 IPS + 12000 DPI + 1000Hz + 50M tuş ömrü ve ürünün en özel yanı tuşların anahtarları değiştirilebiliyor ve ürün kutusundan 2 adet yedek tuş anahtar mekanizması çıkıyor olması. 
  4. Bloody X5 Pro - 394 TL - PWM 3389 sensör + 16000 CPI + 400 IPS + 50G + 2000Hz + 50M tuş ömrü. 1 numara ile aynı şekilde yazılım desteği olmadan üzerindeki tuş kombinleri ile ayarları değiştiriliyor.

KS

garette

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Çok güzel açıklamışsınız elinize sağlık. Ben bu mouse lardan birini alırım ama klavyede büyük enter tuşu olmayınca gerçekten rahat kullanamıyorum  :( o yüzden başka önerebileceğiniz klavye varsa değerlendirmek isterim  :idea:

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri