Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Windows 8/10 arka planında çok fazla şey var bu doğrudur ama çoğu çalışmaz arkaplan uygulamalarının bu kadar çok olması sorun değil normal bir durum. Bende de hali hazırda Windows 10 1909 var yeni format attım gerekli ayarları yaptıktan sonra 80-90 arası hizmet aktif olarak 30-40 arası işlemde duruma göre çalışıyor. Fazla ama yeni Windows sürümleri bu şekilde çalışıyorlar yapacak bir şey yok.
Windows 8/10 arka planında çok fazla şey var bu doğrudur ama çoğu çalışmaz arkaplan uygulamalarının bu kadar çok olması sorun değil normal bir durum. Bende de hali hazırda Windows 10 1909 var yeni format attım gerekli ayarları yaptıktan sonra 80-90 arası hizmet aktif olarak 30-40 arası işlemde duruma göre çalışıyor. Fazla ama yeni Windows sürümleri bu şekilde çalışıyorlar yapacak bir şey yok.
Yorumunuz için cok teşekkür ederim bide ''gerekli ayarlari yaptıktan sonra'' dedinizde acaba söyleme imkaniniz varmi not alayim mesaj yoluylada olur burdanda olur bu aralar bende format atmayi düşünuyorumda aklımda bulunsun en azindan...
Hizmetler sekmesinde bazı gereksiz şeyler var çalışan onların el ile kapatılması gerek ve Windows ayarlarında kapatılması gereken bazı ayarlar var onlardan bahsettim. Şöyle anlatayım aşağıda detaylıca.
Başlata msconfig yazıp System Configuration(Sistem Yapılandırması) 'nı başlatın.
Açılan ufak pencerede SSD kullanıyorsanız 2 ayar var bunu yapabilirsiniz bu ayarlar sisteminizin daha hızlı açılmasını sağlar.
Ön yükleme sekmesinde GUI önyüklemesi yok kutusunu işaretleyip Zaman aşımı bölgesine 3 azın 30 yazar genelde 30 HDD gibi yavaş diskler için olan bir değerdir 3 sn. SSD diskler için hızlı ve güvenli değerdir. Sonra Gelişmiş seçeneklere basıp İşlemci sayısı seçeneğini son rakam ne ise ona çekin buda sistem başlangıcında kaç işlemci çekirdeği kullanılsın bunun ayarı hepsini seçin Tamam deyin. Bunu geçtikten son şimdi gereksiz şeyleri kapatmaya gelelim.
Hizmetler sekmesine gelin ve şöyle yapın önce Tüm Microsoft hizmetlerini gizle kutusunu işaretleyin ve yukarıdaki listeden sadece gerekli alan şeylerin kutusunu işaretleyin. NVIDIA yada AMD bileşenleri ve varsa Antivirüs ve Ses , Ağ kartı gibi şeyler haricindeki kutuların işaretini kaldırın sonra tekrar Tüm Microsoft hizmetlerini gizle kutusunun işaretini kaldırın ve listeden aşağıdakileri kapatabilirsiniz genelde kimsenin kullanmadığı şeylerdir.
Kaptılması gerekenler aşağıdaki listede açıklamalarıyla mevcut.
Bittlocker Şifreleme (Disk şifreleme hizmeti)
Bluetooth (Kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz)
Faks (Kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz)
Telefon hizmeti (Kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz)
Capture Servis (Oyun kaydı almak için Windows 'un kendi hizmeti kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz)
Coğrafi Konum Hizmeti (Kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz)
Cüzden Hizmeti (Mikrosoft üzerinden ödeme yapmıyorsanız kapatabilirsiniz)
Hyper-V (Sanal makine kullanmıyorsanız yada Android emulator vs. kapatabilirsiniz)
Kablosuz Yerel Ağ Otomatik Yapılandırma (Kablosuz ağ kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz)
Microsoft Passport (Kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz)
Mesajlaşma Hizmeti (Kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz)
Oyun DVR (Windows üzerinden oyun kaydı almıyorsanız kapatabilirsiniz)
Radyo Hizmeti (Kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz)
Windows Kamera (Kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz)
Yazıcı uzantıları ve bildirimleri (Yazıcı kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz)
Xbox Hizmetler (Kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz)
Ekstra bir hizmet daha var SSD disk kullanıyorsanız gerekli değil ama 2. bir HDD diski kullanıyorsanız gerekebilir tercih size kalmış Adı Windows Search hizmeti. Bu hizmet Windows 'unuzda sürekli girip çıktığınız konumları "Cache bellek" dosyası ile kaydeder ve siz o konumda bir şey aradığınızda hızlı listeme yapar. SSD diskler çok hızlı oldukları için gerekli değil bu hizmetin çalışması ama siz eğer 2. bir HDD kullanıyorsanız ve o diskte arama kutusundan bir şey arıyorsanız arama yaptığınızda biraz yavaş arama yapar bu hizmeti kapatırsanız. Karar size kalmış ben kapatıyorum SSD var diye ve 2. diskte çok arama yapmadığım için kapalı durması beni etkilemiyor hemde disk gereksiz yorulmuyor. Kapatmak için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz.
Başlata services yada hizmetler yazın ve çalıştırın. Açılan pencerede Windows Search hizmetini bulup Çift Tıklayın yada Sağ Tıklayıp Özellikler deyin açılan pencerede önce Durdur deyin ve sonra Başlangıç türü ayarını Devre dışı yapın Uygula/Tamam deyin ve Hizmetler penceresini kapatın.
Daha sonra önceki sistemleri kapattığımız pencereye geri dönüp Uygula/Tamam deyin ve size bir uyarı penceresinde yaptığın değişiklerin uygulanması için sistemi yeniden başlat seçeneği çıkar bunu daha sonra deyip kapatın.
Daha sonra Görev Yöneticisini açın ve Başlangıç sekmesinden sistem başlangıcında gereksiz gördüğünüz her şeyi sağ tıklayıp Devre dışı bırak deyin. Antivirüs ve NVIDIA , AMD yada Ses ve Ağ kartı gibi uygulamalar varsa onlar kalsın.
Daha sonra Windows ayarlarından bazı şeyler var kapatılması gereken isterseniz onları da kapatın.
Başlata Ayarlar yazıp açın.
Uygulamalar ayarlarından Başlangıç sekmesine gelip Görev yöneticisinde yaptığınız ayarlar eğer uygulanmamışsa yada listede farklı bir uygulama varsa kapatın.
Tekrar Uygulamalar ayarlarından Uygulamalar ve Özellikler sekmesinden gereksiz gördüğünüz ve kullanmadığınız Windows ile gelen oyun ve uygulama varsa kaldırın.
Oyun sekmesine gelin ve Windows içinden kayıt özelliğini kullanmıyorsanız buradaki tüm sekmeler deki tüm ayarları kapatın.
Gizlilik ayarlarına gelin ve Genel ayarlardan gerekli olmayan Windows 'un ve sitelerin sizi izleyip izlememesi gereken ayarları siz belirleyin her şey net yazıyor zaten ben Genel sekmesinde hiçbir ayarı onaylamadım.
Konuşma sekmesi ise Windows 'u sesli komut yada asistan ile kontrol etmek için gerekli hizmet bunu kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz.
Mürekkep oluşturma ve yazma kişileştirme sekmesi ise siz yazı yazarken sizi takip edip telefondaki gibi ufak bir pencerede yazmak istediklerinizi otomatik çıkartıp seçmenize olanak sağlayan bir özellik. Kullanmıyorsanız kapatın.
Tanımlama ve Geri besleme sekmesi Windows 'un sizi takip edip yaptıklarınıza göre öneri ve reklam vs. çıkartması için gerekli ayarlar. Ben buradaki her şeyi kapattım ve Geri bildirim sıklığı ayarını Hiçbir zaman yaptım.
Etkinlik geçmişi sekmesi ise sizin Windows içinde yaptığınız her şeyi Bağladığınız Microsoft hesabınıza yedekleme hizmeti. Ben bu özelliği de kullanmıyorum kapattım.
Bundan sonraki ayarlar direkt tamamen kapatılmak üzere olan ayarlar. Kullandığınız uygulamaların erişimini istediğiniz veya istemediğiniz şeyleri belirlediğiniz bir yer.
Tüm sekmelerde en tepede bir adet Değiştir butonu var ayarı tamamen buradan kapatıp açabiliyorsunuz istediğiniz bir ayarı kapatmak için bunu kullanacaksınız bundan sonraki ayarlarda.
Konum ayarı uygulamaların konumunuza erişmesi için olan bir ayar.
Kamera ayarı kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz.
Mikrofon ayarı kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz. Ben Discord vs. kullandığım için açık bende.
Ses etkileşimi bu ayarda Değiştir seçeneği yok sebebi bu ayar sesli komut ile çalıştırdığınız bir uygulama varsa izin ver yada verme ayarı kapalı olabilir içerideki ayarlar.
Bildirim ayarı ise bir uygulama örneğin Discord , Antivirüs veya her hangi bir uygulama size bildirim gösterebilir mi bunun ayarı ben birisi Discord için mesaj yazdığında vs. bildirim almak için açık tutuyorum.
Hesap ayarları ise bir uygulamanın Microsoft hesabınıza erişimi olup olmaması ayarı.
Kişiler ayarları ise Windows 'ta olan kullanıcılara bir uygulamanın erişip erişmemesi ayarı.
Takvim ayarı ise bir uygulamanın Takvim bilgilerinize erişip erişmeme ayarı.
Telefon aramaları ayarı ise Windows üzerinden Skype vs. bir uygulama ile Telefon ayarı yapıyorsanız bunun ile ilgili bir erişim ayarıdır.
Arama kaydı ayarı ise Windows üzerinde yaptığınız arama geçmişine erişim ayarıdır.
E-posta ayarı ise Microsoft hesabınızı açtıysanız Windows üzerinden o hesaba erişimi olan uygulamaların ayarıdır.
Görevler ayarı ise bir uygulamanın Windows içinde bir görev listeniz veya ayarınız varsa bunun erişimi ile ilgili bir ayardır.
Mesajlaşma ayarı ise Windows üzerinden MMS veya SMS gibi şeylere Skype vs. gibi bir uygulamada olan özelliklere erişim ayarıdır.
Radyolar adı üzerinden bir radyo hizmeti alıyorsanız Windows üzerinden bunun erişim ayarı.
Diğer cihazlar ayarları ise 2 veya daha fazla Windows mail hesabı ile oturum açtığınız cihazlar arasında erişim olsun mu bunun ayarı.
Arka plan uygulamarı ise adı üzerinde Windows arka planında hangi uygulamalar çalışsın bunun ayarı ben Ben hiçbirisini sürekli çalışsın olarak kullanmıyorum en tepeden kapattım.
Uygulama tanımlama ise şu işe yarıyor. Bir uygulamada bir ayar yaptınız diyelim bu ayarlar başka bir uygulama tarafından tanınsın mı bunun ayarı. Ben kullanmıyorum kapattım.
Otomatik dosya indirme ayarı ise eğer Microsoft hesabı açtıysanız Windows üzerinden adı üzerinde Store uygulamasından otomatik dosya indirsin mi bunun ayarı.
Belgeler , Resimler , Videolar ve Dosya sistemi ayarları ise diğer kullanıcıların bunlara erişimi olup olmadığının ayarları. Ben tek oturum kullandığım için hepsini kapattım.
Hepsi bu kadar tüm bu ayarlardan sonra sistemi yeniden başlattığınızda sistem artık daha az izlenip daha az yorulup belki daha hızlı bir Windows deneyimi ile çalışacaktır. Biraz uzun oldu ama Windows dediğimiz işletim sistemi gün geçtikçe daha fazla şeyi bünyesine ekliyor ve herkes her şeyi kullanmıyor doğal olarak kapatılması yada ayarlanması gereken çok fazla şey var.