Hangi Soğutma Türünü Almalıyım?

ibrahimdeneme

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
60
Bütçe: 1000₺ (+100 -100)
Kriterler : En önemlisi uzun seneler değiştirmeden kaliteli soğutma sağlaması, diğeri ise sessiz çalışması.

Güncelleme: Bu fiyata eğer ki kaliteli ve uzun seneler götürebilecek sıvı soğutma tavsiyeside alabilirim.

Merhabalar, Hero sistemini aldım ve R5 5600 için gruptaki dostlar hava tipi soğutma yeter dedi ve bir kaç öneride bulundular tavsiyeler üzerine bende bir kaç araştırma yaptım şu anda aklımda 2 tane buldum biri tavsiye üzerine. İlkinde çift fan var diğerinde ise tek fan ama şöyle bir durum var aşağıya da videosunu birakicam ikinci olan hava soğutma birinciye göre daha çok soğutma sağlıyor. İngilizcem çok olmadığında sadece değerlere bakarak bu yorumu yaptım.

Bunların içinden hangisini tercih edersiniz benim aklıma ikincisi daha çok yattı açıkçası, Eğer ki bu fiyat bandında daha iyi dediğiniz bir soğutma da varsa benimle paylaşırsanız çok sevinirim

1. Soğutma :

2. Soğutma : https://www.akakce.com/islemci-sogutucu/en-ucuz-id-cooling-se-224-
xt-black-fiyati,1192829074.html

Soğutma Karşılaştırma Videosu:

Son düzenleme:

White Ravens

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
1,169
Kriterler : En önemlisi uzun seneler değiştirmeden kaliteli soğutma sağlaması, diğeri ise sessiz çalışması.

Bunların içinden hangisini tercih edersiniz benim aklıma ikincisi daha çok yattı açıkçası, Eğer ki bu fiyat bandında daha iyi dediğiniz bir soğutma da varsa benimle paylaşırsanız çok sevinirim
Paylaştığın modeller güzel soğutucu modelleri ama pahalılar.
Bu ürünlere 1.000 TL civarında para ödemek yerine 240'lık sıvı soğutucu alırdım.
Misal Dark W242R modeli Amazon kuponu ile birlikte 1.150 TL civarında alınabiliyor.
1663791536623.png

Eğer kule tipi alacaksam ve bütçe konusunda çok uçmak istemiyorsam da indirim bekler T6 Ultra alırdım.

KS

ibrahimdeneme

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
60
Paylaştığın modeller güzel soğutucu modelleri ama pahalılar.
Bu ürünlere 1.000 TL civarında para ödemek yerine 240'lık sıvı soğutucu alırdım.
Misal Dark W242R modeli Amazon kuponu ile birlikte 1.150 TL civarında alınabiliyor.
Ekli dosyayı görüntüle 7644

Eğer kule tipi alacaksam ve bütçe konusunda çok uçmak istemiyorsam da indirim bekler T6 Ultra alırdım.
Bilmediğimden sormak istiyorum Kule tipi soğutucu ile sıvı soğutmanin farkı nedir ?

ckribrahim

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
1,100

ckribrahim

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
1,100

Güncelleme: Bu fiyata eğer ki kaliteli ve uzun seneler götürebilecek sıvı soğutma tavsiyeside alabilirim.

Merhabalar, Hero sistemini aldım ve R5 5600 için gruptaki dostlar hava tipi soğutma yeter dedi ve bir kaç öneride bulundular tavsiyeler üzerine bende bir kaç araştırma yaptım şu anda aklımda 2 tane buldum biri tavsiye üzerine. İlkinde çift fan var diğerinde ise tek fan ama şöyle bir durum var aşağıya da videosunu birakicam ikinci olan hava soğutma birinciye göre daha çok soğutma sağlıyor. İngilizcem çok olmadığında sadece değerlere bakarak bu yorumu yaptım.

1. Soğutma :

2. Soğutma : https://www.akakce.com/islemci-sogutucu/en-ucuz-id-cooling-se-224-
xt-black-fiyati,1192829074.html

Soğutma Karşılaştırma Videosu:
VG10F kasa ile mi aldın sistemi ?

White Ravens

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
1,169
Bilmediğimden sormak istiyorum Kule tipi soğutucu ile sıvı soğutmanin farkı nedir ?

En basit haliyle; kule tipi soğutucularda hava akışıyla soğutma sağlıyorsunuz.
Sıvı soğutucularda soğutucu bloğun/radyatörün içindeki sıvının döngüsüyle.

- Hava soğutma
1663792254062.png
1663792269340.png

Bir hava soğutucusunda ısı, CPU'nun IHS'sinden(Entegre Isı Yayıcı) uygulanan termal macun aracılığıyla genellikle bakır veya alüminyumdan yapılmış iletken bir taban plakasına aktarılır. Termal enerji, taban plakasından bağlı ısı borularına doğru hareket eder.

Isı boruları, bir konumdan diğerine ısı iletecek şekilde tasarlanmıştır. Bu durumda ısı, anakarttan yükseltilmiş bir soğutucuya doğru hareket ederek RAM gibi diğer bileşenler için yer açar. Bu borular ısı biçimindeki enerjiyi soğutucuyu oluşturan ince metal kanatçıklara iletir. Daha soğuk havaya maruz kalma oranını en üst düzeye çıkaracak şekilde tasarlanan bu kanatçıklar metalden ısıyı emer. Soğutucuya bağlı fan veya fanlar, sıcak havayı soğutucudan uzağa iter.

- Sıvı soğutma
1663792517318.png
1663792637190.png

Hava soğutmaya benzer şekilde işlem, CPU'nun IHS'sine(Entegre Isı Yayıcı) termal macun katmanıyla bağlı bir taban plakasıyla başlar. Bu plaka iki yüzey arasında daha iyi ısı aktarımı sağlar. Taban plakasının metal yüzeyi, su bloğunun bir parçasıdır ve soğutma sıvısıyla doldurulmak üzere tasarlanmıştır.

Soğutma sıvısı su bloğundan geçerken taban plakasındaki ısıyı emer. Daha sonra sistem boyunca ve iki borudan biri boyunca radyatöre doğru yukarı doğru hareket etmeye devam eder. Radyatör sıvıyı havaya maruz bırakarak sıvının soğumasına yardımcı olur, ardından radyatöre bağlı fanlar ısıyı soğutucudan uzaklaştırır. Ardından soğutma sıvısı su bloğuna tekrar girer ve döngü tekrar başlar.

Syqex

Bilgisayar Uzmanı
Bilgisayar Uzmanı
Tepki
5,234
Sıvı soğutmalar daha üst seviye parçaları soğutmak için kullanılır ve kule tipi soğutuculara göre genelde daha başarılıdır. Bu model hakkında fikrim yok ama önermiş ve bildiği vardır büyük ihtimalle kötü bir şey değildir.

Şimdi fark ettim de sıvı soğutmada AM4 yazmıyor.

ckribrahim

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
1,100

KafadanKontak

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
252
Kule tipi daha basit bir sistem. Sadece radyatör ve fandan ibaret. Dİrekt işlemci üzerine monte edip fan kablosunu bağlayıp çalıştırıyorsun. Sıvı soğutmalarda da 240 mm ve üstleri kule tiplerinden daha iyi soğutma sağlarlar genelde. Onda da pompa kafası, hortumu ve kasada uygun yer varsa montajı derken kule tipine nazaran biraz daha komplex. Ayrıca belli bür süre sonra yani 2 3 sene sonra sıvısında sorun olabiliyor.

White Ravens

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
1,169
Bu model hakkında fikrim yok ama önermiş ve bildiği vardır büyük ihtimalle kötü bir şey değildir.
Daha önceden Dijital Tasarım ve Video işleri ile uğraşan 2 farklı kişiye sistem toplamıştım ve aşağıdaki modeli almıştım.
İkisi de sürekli olarak render işleri ile uğraşıyor, boş zamanlarında da Twitch'te yayın açıyordu. Üründen gayet memnunlar.
(1 tanesi film/reklam sektöründe, diğeri baskı/medya sektöründe çalışıyor)
1663793696021.png

Şimdi fark ettim de sıvı soğutmada AM4 yazmıyor.
Paylaştığım model, aynı soğutucunun ARGB olmayan, sadece kırmızı aydınlatmaya sahip versiyonu.
Aralarında minimum +350 TL civarında fiyat farkı var. Her 2 model de AM4 soket ile uyumlu.
1663793853099.png
1663794294068.png

( ARGB modeli için 74 CFM, 242R modeli için 106 CFM değeri verilmiş )
1663794246774.png
1663794128753.png

1663794221984.png

1663794195536.png
1663794174212.png

KS

ibrahimdeneme

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
60

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar