i5-11400F ve RTX 3060 Değerlerim Nasıl?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
i5 11400F & Palit RTX 3060 StormX

Elimde AAA olarak pek bi oyun olmadığından Witcher 3 ile deneyebildim.

1080p çözünürlük, Ultra Presets(Blurları kapatıp Shadows'u High yaptım sevmediğimden)

oAj0LM.png

oAj7qh.png

İlkinde güç seçeneklerinden güç tasarrufu modunu seçip işlemci kullanımını %99 yaptığım için turbo kapalı bir şekilde ve stok soğutucuyla gayet iyi bi sıcaklık değeri aldım. Yine aynı şekilde iki ekran görüntüsünde de ekran kartım undervolt edilmiş hali, 1777mhz ve 825mv şeklinde ayarladım Afterburner'dan. Bu değerler normal midir? İleride bu undervolt işlemi sorun çıkarır mı? İşlemciyi 60FPS'i yakaladığım sürece soğutucu alana kadar güç tasarrufunda kullanmayı planlıyorum yani 2.4ghzde.

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,416
Cvp: Yeni Sistem Değerlerim

Selamlar;

Sanırım oyun ayarlarında şu anda VSYNC açık konumda. Bu da FPS'i 60'a sabitliyor. Onu kapatabilir misiniz? Ya da görselde mi 60FPS olarak denk geldi? Sıcaklıklar gayet iyi. İşlemcinin güç tüketimi de normal. Fakat ekran kartı tam yüke giremiyor. Zira güç tüketimi şu anda düşük durumda.

Bu durum oyundan oyuna farklılık gösterse de, genelde ben RTX 3060 ekran kartı ile Cold War, DOOM Eternal, Rainbow 6 gibi oyunlarda 105-115W arası güç tüketimine ulaşıyorum.

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757
Cvp: Yeni Sistem Değerlerim

Witcher 3 en sevdiğim ilk 3 oyun içindedir fakat yıllardır piyasada olduğu için pc uyumluluğunu çok geliştirdiler. Zaten sistemin güçlü bir sistem. 60 fps sana yetiyorsa yaptığın ayarlarda hiçbir problem yok , Rtx 3060 ısınan bir çipset değil elindeki de ısınan bir kart değil full yükte 72-74 dereceleri geçmeyecektir. Keza işlemcin de kasanın hava akışı iyiyise 6 ay 1 yıl stok soğutucu ile kullanmanda sakınca yok , zaten ısı konusunda dara düştüğünde hemen frekans değerlerini düşürecektir. Tamamiyle kendi tercihin , senin yerinde olsam hiç böyle bir şey yapmaz soğutucuyu alana kadar keyifle kullanırdım, ama eksikliğini hissetmiyorsan performansın ve bu şekilde uğraşmak emek vermek keyif veriyorsa sana devam edebilirsin.
Dipnot ; yaptığın ayarlarda ciddi darboğaz sözkonusu i5 9400f gtx 1050 ti performansı alıyorsun  ;)

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
OceanLaB' Alıntı:
Selamlar;

Sanırım oyun ayarlarında şu anda VSYNC açık konumda. Bu da FPS'i 60'a sabitliyor. Onu kapatabilir misiniz? Ya da görselde mi 60FPS olarak denk geldi? Sıcaklıklar gayet iyi. İşlemcinin güç tüketimi de normal. Fakat ekran kartı tam yüke giremiyor. Zira güç tüketimi şu anda düşük durumda.

Bu durum oyundan oyuna farklılık gösterse de, genelde ben RTX 3060 ekran kartı ile Cold War, DOOM Eternal, Rainbow 6 gibi oyunlarda 105-115W arası güç tüketimine ulaşıyorum.

Monitörüm şu an 60hz olduğu için fpsi 60a sabitledim, onu kaldırıp atayım bir de ekran görüntüsünü. Dediğim gibi ekran kartına Afterburner üzerinden undervolt yaptım ondan dolayı da güç tüketimi az olabilir. Bunu sıcaklıkları düşürmek ve daha uzun ömürlü olması için yaptım ama ileride bu 825mv'i artırmam gerekir mi bilmiyorum... Onun ekran görüntüsünü de en altta bırakacağım.

oAcuWy.png

oAcxdM.png

oAcSjp.png

Yine yukarıdaki ekran görüntülerinden ilki Güç Tasarrufu modu, ikincisi Dengeli mod yani turbo açık. FPS limitini kaldırınca ekran kartı güç tüketimi ve kullanımı arttı. Bunu 144hz bir monitör alana kadar 60'a sabitleyip düşük kullanım ve güç tüketimi ile kullanmak sorun yaratır mı?

Not: Ekran kartım Palit'in tek fanlı modeli.

BatuhanKLC' Alıntı:
Witcher 3 en sevdiğim ilk 3 oyun içindedir fakat yıllardır piyasada olduğu için pc uyumluluğunu çok geliştirdiler. Zaten sistemin güçlü bir sistem. 60 fps sana yetiyorsa yaptığın ayarlarda hiçbir problem yok , Rtx 3060 ısınan bir çipset değil elindeki de ısınan bir kart değil full yükte 72-74 dereceleri geçmeyecektir. Keza işlemcin de kasanın hava akışı iyiyise 6 ay 1 yıl stok soğutucu ile kullanmanda sakınca yok , zaten ısı konusunda dara düştüğünde hemen frekans değerlerini düşürecektir. Tamamiyle kendi tercihin , senin yerinde olsam hiç böyle bir şey yapmaz soğutucuyu alana kadar keyifle kullanırdım, ama eksikliğini hissetmiyorsan performansın ve bu şekilde uğraşmak emek vermek keyif veriyorsa sana devam edebilirsin.
Dipnot ; yaptığın ayarlarda ciddi darboğaz sözkonusu i5 9400f gtx 1050 ti performansı alıyorsun  ;)

Hocam Witcher 3 özelinde işlemcinin turbosunun açık ve kapalı hali bir fark yaratmadığı için (60fps limitinin kaldırılmış hali yukarıdaki ekran görüntülerinde var) en azından bi fark yaratana kadar böyle kullanmayı düşünüyorum. Hem daha az enerji harcıyor, hem de ısınmıyor. Şimdiye kadar sadece laptop kullandığım için sıcaklık konusundan çok müzdaribim, o yüzden çok temkinliyim. Sistemi aldıktan sonra ekran kartının yanında işlemciye de undervolt yapmayı düşündüm ama şimdilik gerek yok gibi.

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
757
Cvp: i5-11400F ve RTX 3060 Değerlerim Nasıl?

Ben de yazıma güncelleme yapayım , ben çift fanlı model sandım ekran kartınızı ve fps limitli olarak düşünmemiştim, yanlış bir işlem yapmamışsınız , elinize sağlık .

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,416

Sonuçlar gayet iyi. 144Hz monitör alana kadar 60Hz'de bu şekilde kullanabilirsiniz problem yok. Şunu merak ediyorum; sıcaklıklar şuan gayet iyi. Fakat değerler ile oynamadan önce sıcaklıklarınız hangi seviyelerde geziyordu?

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
RE: Cvp: i5-11400F ve RTX 3060 Değerlerim Nasıl?

OceanLaB' Alıntı:
Sonuçlar gayet iyi. 144Hz monitör alana kadar 60Hz'de bu şekilde kullanabilirsiniz problem yok. Şunu merak ediyorum; sıcaklıklar şuan gayet iyi. Fakat değerler ile oynamadan önce sıcaklıklarınız hangi seviyelerde geziyordu?

Tabi, MSI Afterburner'ın default ayarlarıyla ve işlemcinin turbosu açıkken aldığım değerleri aşağıda paylaşacağım. Dediğiniz gibi, eğer GPU kullanımı ve güç tüketiminin düşük olmasının parçalara bi zararı olmayacaksa büyük bi performans kaybı olana kadar düşük güçte kullanmayı planlıyorum. Ki zaten LOL-Valorant gibi oyunlarda ekran kartını çok az kullandığı için bu değerler bazı oyunlarda ne yaparsam yapayım artmayacaktır. O yüzden AAA oyunlarda da sorun olmayacaktır herhalde.

oAhQE6.png

Neredeyse 20 derece sıcaklık ve 70Watt kadar güç fark var. FPS farkı ise %10. Bence bu şartlar altında undervolt haliyle kullanmak daha mantıklı ikisini karşılaştırınca. Belki ileride clock speedi artırıp voltaj ayarını 825ten yukarı 850-875 gibi artırabilirim güzel açıklayıcı rehberler bulup. Sıcaklık kadar güç tüketimi de önemli bence. Özellikle %150 zamdan sonra :D

Edit: Fanlar da daha hızlı ve gürültülü çalışmaya başladı haliyle.

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,416

Kesinlikle. Ki bu ayarlarda devam etmenizde bir sakınca olduğunu düşünmüyorum. Yeni bir monitör alana kadar 60Hz idare edecektir :)

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2

Tamamdır teşekkürler yardımlarınız ve görüşleriniz için.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri