13600k ile b760 ddr4 anakart kullandım. üst düzey bir hava soğutmam olmasına karşın yük altında (cinebench r23 multicore testi gibi) ısıyı dizginlemek için yapabileceğim tek şey pl1 ve pl2 maksimum tdp değerlerini değiştirmekti. b760'da ram overclock dışında cpu oc yok yada efektif değil ve fazla müdahale edemiyorsun.
o sistemde c23 multicore skorum 21500 civarındaydı. pl2 değerini düşürmessem default ayarlarla işlemci throttle'a giriyor yine skor fazla yükselmiyordu. 13600k'nın ilk çıkış c23 skorlarları 24000 lerde. neden böyle olmuyor diye sorguladım.
bende eski anakartı satıp sahibinden.com üzerinden çok temiz bir asus prime z690 wifi d4 aldım (5000 tl civarı bir fiyata). bios ayarlarıyla 1-2 gün uğraştıktan sonra işlemci hiçbir şekilde throttle'a girmeyecek şekle getirdiğim gibi 165w gibi pl2 tdp ile c23 multicore skoru 24000 lere vardı. Yani olması gerektiği gibi oldu.
üstüne 2x16 ddr4 3200 ramlerimi 3800 frekansına çıkardım. taiphoon burner ile önce ram'in çip türünü öğrendim. çiplerin üretim maksimumlarını araştırdım. yapay zeka (gemini) yardımıyla cpunun gear1 modunda çalışabilmesi için gerekli voltaj değişikliklerini yaptım. sonrada anakartın bol bıraktığı gecikme ayarlarını yapay zeka değişikliği ile sıkılaştırdım.
geekbench multicore skoru ram hızından etkileniyor.
optimizasyondan sonra geekbench'in son sürümü ile test yapıyorum linki aşağıda:
skorları geekbench database'inde inceledim. 13600k windows olarak arama yaptığımda çoğu ddr5 bana yakın yada benzer skor almış. tabi benzer optimizasyon onlarada yapılırsa benim skorları aşarlar ama optimize edilmiş ddr4 ile edilmemiş ddr5 4800-5200 gibi skorlar almak mümkün.
sıfır z690 - z790 d4 fiyatları şu an sanırım çok yüksek.
normale en yakın fiyat olarak şunu gördüm:
En ucuz MSI Pro Z790-P Wi-Fi Intel LGA1700 DDR4 ATX Anakart fiyatları için 6 taksit ve indirimleri kaçırma! MSI Pro Z790-P Wi-Fi Intel LGA1700 DDR4 ATX Anakart özelliklerini incele, 7.490,00 TL'den başlayan fırsatları yakala!
www.akakce.com
sahibinden üzerinden de de kullandığım anakarttan bir tane gördüm. hala satılık mıdır bilmiyorum:
bu konuyu bukadar uzatmamın sebebi mümkünse z690 yada z790 kullan. işlemciye müdahale edebilme şansın olsun.