Kasanın hava akışı iyi değildir.Youtube'da testleri izlediğimde Rdr'de 65-67 arası olan gpu sıcaklığı bende 75-78 arası oluyor. Witcher 3''te de 76 derecede oynuyorum neden kaynaklı olabilir yardımcı olabilir misiniz?
Youtube'da testleri izlediğimde Rdr'de 65-67 arası olan gpu sıcaklığı bende 75-78 arası oluyor. Witcher 3''te de 76 derecede oynuyorum neden kaynaklı olabilir yardımcı olabilir misiniz?
Kasanın ön tarafı cam mı yoksa delikli yapıda mı eğer camsa hava akışının baya etkisi olur. Cam ise yan taraftaki camı çıkartman bir kaç derece seni rahatlatacaktır ancak bu sefer tozlanma çok olur daha sık temizlemen gerekir. Üretici firma farklılığından kaynaklı 5 derece fark olabilir ancak kalanı hava akışından ve oda sıcaklığındÇ
Kasa fanları cidden leş olabilir, veya ekran kartı az fan döndürüyordur.
Ön tarafı delikli yan tarafı camlı. Aigo dk361 kasa modeli. Sıcaklığın bu seviyelerde olması sıkıntı yaratır mı? Genelde 85 üstüyse sıkıntı var diyorlar ama emin olamadım. gamegaraj desteğe sorduğumda da %10'luk sapmalar olur kasadan kasaya sisteminizde bi sıkıntı yok tarzı bir şey söylediler.
Ekran kartının ne kadar döndürdüğünü nasıl anlarım bir de 78-80'lerde seyrederken oyundan çıktığım an 60'lara düşüyor sıcaklık bu nasıl oluyor?Kasa fanları cidden leş olabilir, veya ekran kartı az fan döndürüyordur.
İşlemcideki sıvı soğutunun fanlarını saymayınca kasada 1 adet fan var bundan kaynaklı olabilir mi? Ekstra fan takabilir miyim? Bir de ekran kartının hangi devirde çalıştığını nasıl anlarım? Devreye girmesinde bir sıkıntı yok çünkü.Oda sıcaklığı kart sıcaklığını etkileyen önemli bir unsurdur. Sıcak bir odada kart sıcaklığı da daha yüksek çıkar.
Kartların marka/modeline göre soğutma performansları vardır. İyi soğutma modeline sahip bir kart değilse sıcak çalışmasını buna da bağlayabilirsiniz.
Ekran kartı modeline hakim değilim, başlıkta yazıyormuş (burayı düzenledim).
Fiziksel olarak kartın fanlarının çalıştığına emin olun, fanlar devreye giriyor mu veya olması gereken devirde çalışıyor mu diye bakarsınız.
Kasanın ön tarafı hava girişi konusunda ferah anladığım kadarıyla, o halde kasadan kaynaklı olmayabilir. Ancak kasada egzoz fan eksikse veya egzoz fanın yönü ters ise sıcaklığa epey artış sağlayabilir.
Yüksek ihtimalle ondan ondan dolayı oluyor.İşlemcideki sıvı soğutunun fanlarını saymayınca kasada 1 adet fan var bundan kaynaklı olabilir mi? Ekstra fan takabilir miyim?
Bazıları hem kasanın üstüne hem psu üstüne fanlar takıyor öyle bir şey yapma imkanim varsa ben de deneyeceğim. Fan öneriniz var mı?Yüksek ihtimalle ondan ondan dolayı oluyor.
Sıvı soğutucuyu saymazsak Genelde kasalarda 3 önde 1 arkada fan olur. En kötü 2 önde bir arkada oluyor o çok etkiler.
Ekran kartının yazılımı yoksa 3. parti yazılımlarla fan devrine bakabilirsiniz. GPU Shark, Techpowerup gibi programları indirebilirsiniz. Fan Speed olarak RPM ve fanın % olarak dönüş hızını gösterir.Ekran kartının ne kadar döndürdüğünü nasıl anlarım bir de 78-80'lerde seyrederken oyundan çıktığım an 60'lara düşüyor sıcaklık bu nasıl oluyor?
Sıvı soğutucu kasanın üst bölümündeyse ve egzoz görevi görerek kasa içinden hava çekip dışarı üflüyorsa bu zaten kasa içi hava akışına epey katkı sağlar. Ekstra 1 fanınız da kasaya ön taraftan veya alttan hava girişi sağlıyorsa fazlasıyla yeterlidir.İşlemcideki sıvı soğutunun fanlarını saymayınca kasada 1 adet fan var bundan kaynaklı olabilir mi? Ekstra fan takabilir miyim? Bir de ekran kartının hangi devirde çalıştığını nasıl anlarım? Devreye girmesinde bir sıkıntı yok çünkü.
Maalesef kasam 360mm sıvı soğutucu üste takilabilecek bi kasa değil o yüzden ön tarafta. Arka tarafta da bir adet egzoz fan bulunmakta. Ekstra olarak üst tarafa iki adet 120mm'lik fan takmayı düşünüyorum. Hava akışına bir katkısı olur mu?Ekran kartının yazılımı yoksa 3. parti yazılımlarla fan devrine bakabilirsiniz. GPU Shark, Techpowerup gibi programları indirebilirsiniz. Fan Speed olarak RPM ve fanın % olarak dönüş hızını gösterir.
Kart, fan hızını sıcaklığa göre otomatik ayarlar. Bazı 3. parti programlar ile bu hızı değiştirebilirsiniz ama bunu yapmayın. İyi soğutsun diye yüksek devire çekersiniz, kısa vadede çözüm sağlar ama fanın ömrünü çabuk tüketir. Önceliği diğer çözümlere verirsiniz.
Kartın soğutma bloğunda (metal blokta) toz veya kir birikmişse kartın soğutmasını engeller, öyle bir birikme varsa temizlersiniz. Eğer kir birikmemişse ve diğer çözümlerle kartı serinletemezseniz son çare olarak karta kaliteli termal macun ve pad yenilemesi çözüm sağlayabilir. Garantisi varsa garanti dışı kalmaması için macun/pad yenileme hizmeti veriyorlarsa onlara yaptırırsınız.
Sıvı soğutucu kasanın üst bölümündeyse ve egzoz görevi görerek kasa içinden hava çekip dışarı üflüyorsa bu zaten kasa içi hava akışına epey katkı sağlar. Ekstra 1 fanınız da kasaya ön taraftan veya alttan hava girişi sağlıyorsa fazlasıyla yeterlidir.
Biraz başkalarının sıcaklıklarına baktım ve sizin kartla aynı model kullananlar 65-72 derece aralığında değerleri görüyorlar (tabii en fazla 10 dk oynanışta). Sıcak odadaysanız sizin kart daha sıcak çalışabilir diye tekrar hatırlatayım.
Kasa içi hava akışını kontrol edip ters yönlü çalışan fan varsa doğru yöne çevirirsiniz. Kasaya fan eklemesi de yapabilirsiniz.
Hava akış yönünü gösteren şema:
Ekli dosyayı görüntüle 40465
Bilgisayarı alalı henüz 1 ay olmadı muhtemelen soğutmayla alakalı tüm olay.Ekran kartının yazılımı yoksa 3. parti yazılımlarla fan devrine bakabilirsiniz. GPU Shark, Techpowerup gibi programları indirebilirsiniz. Fan Speed olarak RPM ve fanın % olarak dönüş hızını gösterir.
Kart, fan hızını sıcaklığa göre otomatik ayarlar. Bazı 3. parti programlar ile bu hızı değiştirebilirsiniz ama bunu yapmayın. İyi soğutsun diye yüksek devire çekersiniz, kısa vadede çözüm sağlar ama fanın ömrünü çabuk tüketir. Önceliği diğer çözümlere verirsiniz.
Kartın soğutma bloğunda (metal blokta) toz veya kir birikmişse kartın soğutmasını engeller, öyle bir birikme varsa temizlersiniz. Eğer kir birikmemişse ve diğer çözümlerle kartı serinletemezseniz son çare olarak karta kaliteli termal macun ve pad yenilemesi çözüm sağlayabilir. Garantisi varsa garanti dışı kalmaması için macun/pad yenileme hizmeti veriyorlarsa onlara yaptırırsınız.
Sıvı soğutucu kasanın üst bölümündeyse ve egzoz görevi görerek kasa içinden hava çekip dışarı üflüyorsa bu zaten kasa içi hava akışına epey katkı sağlar. Ekstra 1 fanınız da kasaya ön taraftan veya alttan hava girişi sağlıyorsa fazlasıyla yeterlidir.
Biraz başkalarının sıcaklıklarına baktım ve sizin kartla aynı model kullananlar 65-72 derece aralığında değerleri görüyorlar (tabii en fazla 10 dk oynanışta). Sıcak odadaysanız sizin kart daha sıcak çalışabilir diye tekrar hatırlatayım.
Kasa içi hava akışını kontrol edip ters yönlü çalışan fan varsa doğru yöne çevirirsiniz. Kasaya fan eklemesi de yapabilirsiniz.
Önde 3 fanlı sıvı soğutucum görseldeki ön kapaktaki şekille aynı şekilde takılı. Üst tarafa da iki adet görseldeki gibi fan eklersem sorunum hafifler mi?Ekran kartının yazılımı yoksa 3. parti yazılımlarla fan devrine bakabilirsiniz. GPU Shark, Techpowerup gibi programları indirebilirsiniz. Fan Speed olarak RPM ve fanın % olarak dönüş hızını gösterir.
Herhangi bir garantisi yok, ancak sıcak havayı daha hızlı atabileceği için biraz fayda sağlayabilir. Denemeden kesin denilemez.Önde 3 fanlı sıvı soğutucum görseldeki ön kapaktaki şekille aynı şekilde takılı. Üst tarafa da iki adet görseldeki gibi fan eklersem sorunum hafifler mi?
Deneyeceğim teşekkürler. Kasa soğutmasıyla alakalıysa kesin bir şekilde fanların fayda sağlayacağının yine de garantisi yok mu?Herhangi bir garantisi yok, ancak sıcak havayı daha hızlı atabileceği için biraz fayda sağlayabilir. Denemeden kesin denilemez.
Yan kapağı söküp bir süre öyle oynayıp deneyin, kasaya daha fazla serin hava girer ve hala sıcak çalışıyorsa muhtemelen kasadan kaynaklı değildir.
Kartın soğutması yetersiz geliyorsa ve ondan kaynaklıysa kasa fanı da çözüm sağlamayabilir.
Yan kapağı sökünce ekran kartı çok daha serin çalışırsa o zaman kasa fanı çözüm sağlar diyebiliriz.Deneyeceğim teşekkürler. Kasa soğutmasıyla alakalıysa kesin bir şekilde fanların fayda sağlayacağının yine de garantisi yok mu?
Dediğinizi denedim ve 73-74 bandına kadar düştü sıcaklık biraz oynadıktan sonra camı tekrar taktım kısa bir sürede 79'a kadar çıktı. Ardından camı tekrar çıkardım ve hemen 75 dereceye düştü az bir sürenin ardından tekrar 73-74 bandına geldi. En son camı tekrar taktığımda hermen 78'e yükseldi ve bir süre sonra 79-80 arasında git gel yapmaya başladı.Deneyeceğim teşekkürler. Kasa soğutmasıyla alakalıysa kesin bir şekilde fanların fayda sağlayacağının yine de garantisi yok mu?
1-2 hafta içinde fan alıp takmayı düşünüyorum o süre içerisinde yan kapak açık mı oynayayım oyunları? Uzun süre oynadığımda nadir de olsa 81-82 dereceleri görüyor çünkü. Kasa kapağı açıkken tozlanma olduğu için 1-2 hafta daha kapalı oynasam çok sorun yaratır mı?Dediğinizi denedim ve 73-74 bandına kadar düştü sıcaklık biraz oynadıktan sonra camı tekrar taktım kısa bir sürede 79'a kadar çıktı. Ardından camı tekrar çıkardım ve hemen 75 dereceye düştü az bir sürenin ardından tekrar 73-74 bandına geldi. En son camı tekrar taktığımda hermen 78'e yükseldi ve bir süre sonra 79-80 arasında git gel yapmaya başladı.
Kapalı oynayın bence. Tozlanmaması için iyi olur. 81-82 derece ile sorun olmayacaktır.1-2 hafta içinde fan alıp takmayı düşünüyorum o süre içerisinde yan kapak açık mı oynayayım oyunları? Uzun süre oynadığımda nadir de olsa 81-82 dereceleri görüyor çünkü. Kasa kapağı açıkken tozlanma olduğu için 1-2 hafta daha kapalı oynasam çok sorun yaratır mı?
Fan yönleri attığınızla aynı tek fark sıvı soğutucu ön kapakta. ama görseldeki gibi havayı içeri veriyor arka egzozdan da çıkışı sağlanıyor.Kasa fanı alın o halde. Attığım görseldeki fan yönleriyle aynı şekilde takarsanız kasa hava akışı artacaktır. En azından kasa içerisinde sıcak hava dönüp durmayacaktır.
Duman testi ile fanların yönünü anlamak kolaylaşır. Fan yönlerinden emin değilseniz kibrit çöpünü yakıp söndürdüğünüz anda ufak bir duman salar. Fanın yanına yaklaştırınca duman yönü hava akış yönünü gösterir.
Tamamdır çok teşekkür ederim fazlasıyla yardımcı oldunuz.Kapalı oynayın bence. Tozlanmaması için iyi olur. 81-82 derece ile sorun olmayacaktır.
Bir de kasanin sitesinde ön tarafa 3 adet 140mm fan üst tarafa 240mm sıvı soğutucu takılabilir yazıyor. Benim ön tarafta 360mm sıvı soğtucu var üst tarafa 2 adet 120mm kasa soğutucu takabilirim değil mi?Fan yönleri attığınızla aynı tek fark sıvı soğutucu ön kapakta. ama görseldeki gibi havayı içeri veriyor arka egzozdan da çıkışı sağlanıyor.
Tamamdır çok teşekkür ederim fazlasıyla yardımcı oldunuz.