Rehber Jayztwocents - Bu Bios Ayarlarına Asla Dokunmayın... Bilgisayarınızı Mahvetmek Istemiyorsanız!

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
840
Yanılımıyorsam, biraz da Murphy kanunlarından gitmeye çalışyor.
Bu şekil de de bakılabilinir...

Cihaz normal şekilde çalışıyorsa tamir etmeye kalkma

Çalışıyorsa Dokunma: Çalışır durumda olan bir cihazı veya sistemi "daha iyi hale getirmek" ya da kurcalamak, genellikle onun tamamen bozulmasına veya beklenmedik yeni arızalar çıkarmasına neden olur.

Tabi belli başlı genel kabul görmüş performansa yönelik ayarlamaları yaptıktan sonra... bir yere kadar...

Videoda Türkçe dil desteği altyazı olarak bulunmaktadır.

''Bilgisayar BIOS'u biraz karmaşık olabilir ve ne yaptığınızı anlamazsanız bilgisayarınızda sorunlara yol açabilir! Bu yüzden bugün BIOS'unuzdaki TÜM önemli şeylerden VE ASLA dokunmamanız gereken şeylerden bahsedeceğiz.''

Bu BIOS ayarlarına ASLA dokunmayın... Bilgisayarınızı mahvetmek istemiyorsanız!

Son düzenleme:

narcotic

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Ayın Üyesi
Tepki
613
- DDR4 ve İntel tarafında durumlar farklı. Birçok Z890 Anakart 1851 İle Bios yüzünden bazı sorunlar çıkartıyor, sistemi sürekli kendi kendine rstart yapanlar var. Çağımızın zorunlu gereği artık alınacak üst seviye sistemler de mutlaka Bios güncelleme ve Clear Cmos bulunması gerekli.
- AM5 tarafın da Msi giriş seviyesi anakartlar da ( A620-B650-B850 Pro ve Tomahawk serilerin de Bios yazılımında fena çuvalladı) CL36 - 38 Ramler de çip kaynaklı uyumsuzluk gösteriyor, yani Micron çipler AM5 tarafında sıkıntı çıkarıyor.
Cmxt çiplere girmiyorum bile, bu çipleri tolere edebilen tek marka şu an Asus.
- Video da kullanılan anakart Bios stabilitesi olarak zirvede. 8+ Layer Pcb olarak geçen modeller arasında. Ram için manuel Tweak yapmayı seven kullanıcılara ' Signal İntegrity ' yani temiz sinyal bütünlüğü sağlıyor. B650 Serisi gibi 4 Slotlu anakartlar da yaşanan stub durumu bu modeller de yok. Videoyu çeken arkadaşların setup tarzı muazzam orası ayrı.
- Video serisin de özellikle Halo serisi dediğimiz en üst segment modeli tercih etmişler, Kartın her katmanında ayrı bir veri yolu detayı var. Kullanılan M2 yuvaların da özellikle ilk iki girişte hız bölünmesi yok. USB için çift modül kullanılmış, Wi-Fi için farklı sinyal iletim modülü konuşmuş vs.

Sonuç olarak bu adamlar işi biliyor. Kullandıkları anakart Bios konusun da tüm markalar arasın da en stabil model.
X870 Serisi bir setup yaptığım zaman zaten Bios tarafında en az 12 tane gereksiz ayarı kapatıyorum. Geçen bir konu da extreme Ram ayarı yapmak için tam 24 tane Bios ayarının kapatıldığına şahit oldum. Msi anakartta 5 tane ayar kapatsak devreler karışıyor, tabi üst seviye X870 MPG Carbon serileri hariç.
Sistemi aslında ayakta tutan en büyük etken Bios stabilitesi ve Ram lerin çipleri ama, normal kullanıcılar bu detaylara çok hazır değiller.
Forumlar da üyeliği olmayan sıfırdan Bios yazabilicek kapasite de kişiler var, şu ortamda öyle kişileri sistem toplama konularında görmek isterdim açıkcası.
Fırsatım olursa İşlemci + anakart + Ram uyumluluğu konusu hakkında rehber konusu hazırlayacağım ama iş hayatım çok yoğun, ekran süremi arttıramıyorum.
Bios konusu çok derin bir bilgi istiyor, ucu açık, sonunu göremeyiz ama kendime yetecek kadar hakimim. Video da bir kaç ayar dikkatimi çekti, bazı kısımlarını anlayamasam bile deneme yanılma yöntemi ile çalışmalar yapacağım.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri