Kasa&İşlemci Fanlarını Nasıl Kontrol Edebilirim

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
Ekran kartı fanını MSI Afterburner'dan kontrol edebiliyorum ama kasadaki fanları ve işlemcinin fanını nasıl kontrol edebilirim? Stok fan kullandığım için tam yükte ısıtması yeterli gelmiyor haliyle. Bunu önlemek için işlemcinin turbosunu kullanmıyorum ama fanın hızını artırarak kaç derecelere düşürebileceğimi de merak ediyorum 4.2ghz hızda.

Ayrıca ekran kartı, kasa ve işlemci fanlarını sürekli yüksek hızda çalıştırmak zararlı mıdır? Ekran kartı otomatik, sıcaklık değerine göre ayarlıyor kendini sanırım. 50 dereceyi geçince başlıyor çalışmaya.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Cvp: Kasa&İşlemci Fanlarını Nasıl Kontrol Edebilirim

Anakartınız nedir yazmamışsınız ama anakartların fan kontrol yazılımları vardır bir kontrol edin derim. ASUS anakartlarda AI Suite yazılımında FanXpert , MSI anakartlarda MSI Center üzerinden, Gigabyte anakartlarda AppCenter üzerinden eklentiyle kontrol yapabiliyorsunuz.

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2
RE: Cvp: Kasa&İşlemci Fanlarını Nasıl Kontrol Edebilirim

ugur.gozaydin' Alıntı:
Anakartınız nedir yazmamışsınız ama anakartların fan kontrol yazılımları vardır bir kontrol edin derim. ASUS anakartlarda AI Suite yazılımında FanXpert , MSI anakartlarda MSI Center üzerinden, Gigabyte anakartlarda AppCenter üzerinden eklentiyle kontrol yapabiliyorsunuz.

Biostar hocam. Açıkçası işlemci sıcaklığından anakart zarar görür diye çekiniyorum. Kaliteli işlemcilerde bunun için soğutmalar mevcut oluyormuş sanırım, bunda yok.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

Bir problem yok zaten işlemciler maksimum sıcaklık limitine sahiptirler. Anakarta ve kendilerine zarar vermemek için o limite geldiğinde sistemi kapatırlar. İşlemci soğutucusu ayrı bir şey entegre değil.

BIOSTAR için bakalım fan kontrolü için yazılımı neymiş size link atarım.

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2

ugur.gozaydin' Alıntı:
Bir problem yok zaten işlemciler maksimum sıcaklık limitine sahiptirler. Anakarta ve kendilerine zarar vermemek için o limite geldiğinde sistemi kapatırlar. İşlemci soğutucusu ayrı bir şey entegre değil.

BIOSTAR için bakalım fan kontrolü için yazılımı neymiş size link atarım.

Tamamdır hocam sağolun. Battlefield 5 Ultra ayarlarda oynarken 85'i gördü işlemci turboda. Kapatınca baya fark ediyor. 85 de uzun kullanım için iyi bi sıcaklık değil gibi sanki. İşlemci ve ekran kartını gönül rahatlığıyla kullanabileceğim sıcaklıklar 80 derece ve altı diye biliyorum, doğru mudur acaba?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145

11400F stok soğutucu için 85 normal ama işlemci için uzun vadede önerebileceğim bir sıcaklık değil. Bence F/O oranı yüksek bir kule tipi soğutucu alın derim. Bütçeniz varsa öneri yaparım.

Bu arada BIOSTAR markası için Windows üzerinden fan kontrol özelliği RACING GT EVO Utility yazılımında varmış ama sizin Biostar H510MH/E 2.0 anakartınız için sanırım bu yazılım desteklenmiyor. BIOS üzerinden fan ayarı yapabilirsiniz eğer bu yazılım sizin anakartta kurulmazsa.

KS

sisou

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
2

ugur.gozaydin' Alıntı:
11400F stok soğutucu için 85 normal ama işlemci için uzun vadede önerebileceğim bir sıcaklık değil. Bence F/O oranı yüksek bir kule tipi soğutucu alın derim. Bütçeniz varsa öneri yaparım.

Bu arada BIOSTAR markası için Windows üzerinden fan kontrol özelliği RACING GT EVO Utility yazılımında varmış ama sizin Biostar H510MH/E 2.0 anakartınız için sanırım bu yazılım desteklenmiyor. BIOS üzerinden fan ayarı yapabilirsiniz eğer bu yazılım sizin anakartta kurulmazsa.

Muhtemelen BIOS üzerinden yapacağım direkt. Soğutucu için önümüzdeki 3 hafta içinde almayı düşünmüyorum. Sonrasında da Deepcool, ID-Cooling, Arctic ve Cooling Master'ın modellerinden en az 300 TL en fazla 600-700 TL olmak üzere birini almayı düşünüyorum.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri