Kasa PSU sıvı soğutucu tavsiye

jehremar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Herkese selamlar.

Sistem;
Ekran kartı - MSI RTX 3070 Ti Suprim X
İşlemci - Ryzen 7 5800X.
Anakart - Msi Mpg B550 Carbon Wi-Fi
PSU - FSP 650W m+85 bronz.
Sıvı soğutucu - Cooler Master Masterliquid ML240l.
Kasa - Cooler Master MB511.

Şimdi ben bu sistemi bir türlü soğutamıyorum işlemci boştayken 50 derecenin altına inmiyor genelde 50-60 arasında gidip geliyor.
Voltajı düşürmeden önce BF5 oyununda 2K'da 92 dereceyi bile gördüm.Voltajı 1.100 çektim ama boştaki ısısına çözüm olmadı, oyunda ise en fazla 76 dereceyi gördü.
Ekran kartı ise oyundayken 70 - 80 derece arası.
Sıvı soğutucu değiştirsem mecbur yine ya 240 ya da en fazla 280 alabilirim çünkü üst tarafa takmak istiyorum.
360 alayım diyorum bu defa kasanın üst tarafı desteklemiyor, kasa ve sıvı soğutucu değiştirirken PSU da değiştireyim diyorum.
Bu üç ürün için ortalama 3000-5000 TL civarı bütçe ayırmayı düşünüyorum.
Eğer bu üç parça için öneri ve tavsileriniz varsa çok sevinirim.

Yardımlarınızı bekler, şimdiden teşekkür ederim.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Kasanızın önü mesh panel olan versiyonsa eğer onu değiştirmeniz gerekmiyor. Bunu yanıtlarsanız ona göre önerinizi yaparım.

Şuan ki soğutucunuz yeterli ama macun veya montaj hatası olabilir. O işlemci ile bu soğutucu bu kadar yüksek ısıları görmez genelde. Ancak tabi daha iyi bir soğutucu ile daha iyi sonuçlar alırsınız. 

Ekran kartı ısınız 80 derece sınırına yakınsa eğer oda işlemci ısısından 5-10 derece fazla ısınıyor olabilir. 

Kasa soruma yanıt verirseniz soğutucu ve PSU önerinizi yaparım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Kasanızın önü mesh yani ekstra bir kasa masrafına gerek yok. Ön tarafa 360mm bir sıvı soğutma almak daha mantıklı olur. Öndeki fanları üst kısma alırsınız bu sayede maksimum hava akışı ve önden soğuk hava alan sıvı soğutma sayesinde minimum işlemci sıcaklığı elde edersiniz. Onay verirseniz 360mm sıvı soğutma ve bu sisteme yakışacak bir PSU önerisi yaparım size.

KS

jehremar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tabiki dinlemek isterim ama ben bu kasada hiç bir fanı kontrol edemiyorum hız renk ne varsa artık ayrıca soğutucuyu üst tarafa takmak daha mantık değil mi ? Öndeki üç fan içeri doğru hava alıyor arkadaki tek fan ve soğutucu fanları da dışarı atıyor yanlış değilsem.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
İçeri hava alıyor doğru ama içeri soğuk hava alıyor. Diğer türlü kasa üzerine montajda ekran kartı dahil içerideki tüm bileşenlerin sıcaklığını alıp radyatöre yansıtıyor. Bu doğru bir yöntem değil. Kasa önü her zaman en doğru tercih ama üst tarafa montajda bazı durumlarda mantıklı bir tercih. Ama bu kasa için mantıklı değil. Ekstra olarak alttan veya yandan fan montajına izin veren kasalarda üst tarafa sıvı soğutma montajı daha mantıklı bir karar.

Kasanızın fanlarını hız olarak mı kontrol edemiyorsunuz? Eğer öyle ise 360mm sıvı soğutma + hava akışı iyi 3 fan veya direkt kasa ve PSU önerisi yapayım size?

KS

jehremar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam çok iyi olur. Büyük kasaların hava akışı çok iyi diyorlar ama özellikle yüksekliği 48 cm geçmemeli çünkü üst tarafta kitaplık için raf var yani kasa yüksekliği şu an  kullandığım kasa kadar olsa çok iyi olur.Birde arkadaşlar kasa içindeki malzemeler aynı marka olsa daha verimli olur diyorlar ama ben her parçanın en iyisi olmasa da iyi bir şey almak istiyorum çünkü 3-4 yıl değiştirmeyi düşünmüyorum. 
Elimdeki parçaları kasa ile beraber satılığa çıkarırsam daha erken satılır diye düşünüyorum, hatırlarsanız sizden işlemci ve anakart önerisi almıştım, yani elimdeki kasayı ekran kartı hariç satmış olacağım.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sıvı Soğutucu : Arctic Liquid Freezer II - 360 A-RGB - 1.601 TL - Piyasadaki en iyi 360mm soğutucuların başlarında gelir. Başka önerim yok.

PSU : MSI MPG A850GF 80+ Gold 850W Tam Modüler Güç Kaynağı - 1.449 TL - 210 TL geri ödemesi var MSI tarafından. Ürün iade aldıktan sonra 1200 TL küsüre geliyor ki bu çok iyi bir fiyat bu kalitede bir ürün için. Para iadesi için https://tr.msi.com/Promotion/x570s-b550-liquidcooling-cashback-back-to-school bu bağlantıya bakın.

Kasa : 

1. Sharkoon Elite Shark CA200M - 1.080 TL
  2. Lian Li Lancool II Mesh - 1.174 TL
  3. Sharkoon Elite Shark CA300T - 1.549 TL
  4. Thermaltake Level 20 RS - 1.581 TL
  5. Phtanktes Enthoo PRO 2 FANSIZ!!! - 1.689 TL
KASA NOT : Bu kasaların hepsi 10Kg ve üzeri ağırlığa sahip kaliteli kasalardır. Son ürün fansız ama içerisine çift sistem kurulabilen bir sistemdir. Ancak çift sistem destekli tek bir PSU ile çalışıyor bilginiz olsun. Minimumda MSI PSU ürününden alacağınız para iadesini düşersek 3900 TL küsür yapıyor burası.

Kasa boyut yazınızı şimdi gördüm. Boyutlara bakıp yazacağım boyutlarını kasaların.

Kasa Boyutları :

1. Sharkoon Elite Shark CA200M : (Derinlik) 50.6cm x (Genişlik) 24cm x (Yükseklik) 51.7cm
  2. Lian Li Lancool II Mesh : (Derinlik) 47.8cm x (Genişlik) 22.9cm x (Yükseklik) 49.4cm
  3. Sharkoon Elite Shark CA300T : (Derinlik) 50.5cm x (Genişlik) 23.5cm x (Yükseklik) 52cm
  4. Thermaltake Level 20 RS : (Derinlik) 52.4cm x (Genişlik) 24cm x (Yükseklik) 55.3cm
  5. Phtanktes Enthoo PRO 2 FANSIZ!!! : (Derinlik) 56cm x (Genişlik) 24cm x (Yükseklik) 58cm
Boyutları bunlar ama sizin 48cm sınırınızı aşıyorlar. Kasalarda çok iyiydi. Kasa ne kadar büyükse yani iç hacmi ne kadar genişse o kadar az ısı oluşuyor ama sınır var maden ona göre ürün bakacağım artık.

KS

jehremar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tavsiyesiniz için teşekkür ederim, şahsen benim pek bilmediğim markalardan öneri yaptınız.Peki 3lü set olarak Corsair alırsam nasıl olur fikrinizi merak ediyorum. 
Corsair 5000d kasa 
Corsair 850w
Corsair 360 sıvı soğutucu

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Markalar piyasadaki en iyi markalardan bazıları. Sorun yok dert etmeyin ve önerilerimi alın derim.

Kasa için önerinizi yapacağım. 5000D önermem ki bu kasanın yüksekliği 52cm yani sizin sınırınızı aşıyor.

1. Phanteks Eclipse P400A RGB - 1.049 TL - Uzunluğu 47cm yani sizin sınırınızın altında sorun yok. Kasa çok başarılıdır ama sadece önde ve arka egzoz kısmında sıvı soğutma desteği var. 360mm ürünü öne takarsınız ve kasa ile gelen ön 3 fanı 2 üst 1 arka olacak şekilde montajlarsanız sıkıntı olmaz.
  2. Lian Li Lancool 215 - 949 TL - Uzunluğu 48.2cm eğer sığıyorsa buda önerimdir. Ön taraftaki 2 büyük fanın arkasındaki sıvı soğutma montaj braketine fanlar içeri hava alacak şekilde montaj yapılabiliyor öndeki fanlara dokunmadan. Bu sayede sandviç tasarımda daha iyi soğutma sağlarsınız.
  3. Lian Li PC-O11 Air FANSIZ!!!- 1.499 TL - Kasanın uzunluğu 47.6cm yani sınırınızın altında. Bu kasanın en güzel yanı hem kaliteden ödün vermemiş olursunuz hem de kasanın ön+yan+alt ve üst kısmına 360mm boyutlara kadar sıvı soğutma desteğine kavuşmuş olursunuz. Sıvı soğutucuyu öne yada alta koyarsınız ve ekstra 3-5 fan alıp soğutmanızı üst düzeye çıkartabilirsiniz. Fan önerim ise Lian Li UNI Fan SL120 ARGB 120mm Siyah Kasa Fanı - Üçlü Paket - 729 TL bu ürün. Bu ürünün güzelliği fanlar birbirine geçiyor ve bu sayede sadece tek fanın bağlantısını yapıyorsunuz diğerleri birine geçtiği yerden hem ARGB hem güç alabiliyor. Kaliteli ve performanslı bir fandır. Lian Li UNI Fan SL120 ARGB 120mm Siyah Kasa Fanı - Tekli Paket - 209 TL ekstra tek almak isterseniz diye.
  4. MSI MPG SEKIRA 100R - 918 TL - Uzunluğu 47.5cm ve önü tamamen mesh değil ama açık alanlar büyük olduğundan dolayı bir sıcaklık sorunu yok. Hava akışı iyi bir kasa.

KS

jehremar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim, biraz daha araştırıp kararımı vereceğim.

KS

jehremar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Psu tamam gibi hem msi hem geri ödemesi var, ayrıca ekran kartı ve anakartta msi. Sıvı soğutucu başka önermem diyorsunuz size güveniyorum ona da tamam desek, kasa için kararsız kaldım.

KS

jehremar

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Msi Psu için iade alabilmem için herhangi bir yerden alırsam kabul ederler mi yoksa belirli şartları mı var ?

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Sadece bildiğim kadarıyla belirli firmalarda geçerli ama ki onlarda genelde Amazon.com.tr, Hepsiburada, İtopya, QP Bilişim, Vatan Bilgisayar, Inventus, Sinerji Bilgisayar vb. bilindik yerler oluyor. Ancak https://tr.msi.com/Promotion/x570s-b550-liquidcooling-cashback-back-to-school şu adresten şartlarına bakıp isterseniz.

Evet katılımcı firmaları buldum. 

• Amazon.com.tr
  • Bizdehesaplı
  • Ebrar Bilgisayar
  • Eksen Bilgisayar
  • Gaming.gen.tr
  • Hepsiburada
  • İncehesap
  • Inventus
  • İtopya
  • Medimarket
  • QP Bilişim
  • Sinerji Bilgisayar
  • Vatan Bilgisayar
  • Tekramarket

Sadece bu listedekilerden birisinden alırsanız geçerli.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Fark yoka ama Amazon sitesindeki ürün Almanya 'dan geliyor. Satıcıya ve açıklama bilgilerini iyi okuyun. Garanti konusunda sorun olabilir bilginiz olsun. Bu ürünün 6 yıl garantisi var ama Almanya 'dan alırsanız ne olur durum bilemiyorum.

Kasa olarak XPG Battlecruiser benim çok önerdiğim bir kasa ama ürünün yüksekliği 48.5cm bilginiz olsun. 48cm sınırınızı 0.5cm aşıyor.

Birde bu Boğaziçi Bilgisayar firmasını daha önce duymadım o yüzden o konuda bir şüphem var şuan için bilginiz olsun.

ugur.gozaydin

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
4,145
Yine önerdiğim bir kasadır ama XPG Battlecruiser ürün yerine önermem. Ayrıca rafı kesecekseniz ilk önerdiğim kasalar çok daha premium kasalardır.

1. Sharkoon Elite Shark CA200M - 1.080 TL
  2. Lian Li Lancool II Mesh - 1.174 TL
  3. Sharkoon Elite Shark CA300T - 1.549 TL
  4. Thermaltake Level 20 RS - 1.581 TL
  5. Phtanktes Enthoo PRO 2 FANSIZ!!! - 1.689 TL
Yok bunları sevmedim derseniz en azından aşağıdaki ürünleri alabilirsiniz.

1. Phanteks Eclipse P600S - 1.759 TL - Ses yalıtımlı bir kasadır ki istenirse öndeki kapan kolayca çıkartılıp MESH yapıda da kullanılabilir.
  2. Phanteks Evolv X - 2.109 TL - Yine oldukça premium bir kasadır. Özellikleri ve kalitesi tartışılmaz diyebilirim. 15Kg ağırlığı vardır ki bu kasanın kalitesini belli ediyor zaten.    

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri